Judo Ryu Rijkse

Frans Odijk toernooi – 4 december 2016

Zondag 4 december 2016 nam Judo Ryu Rijkse deel aan het 30e Frans Odijk Toernooi. Over twee dagen namen er 500 judoka’s van 50 verschillende verenigingen deel aan het toernooi. Op zaterdag was het de beurt aan de judoka’s onder 12 jaar en zondag aan de judoka’s van 12 jaar en ouder. Er zijn er ook uitstekende prestaties gehaald door onze judoka’s.

Op zondagochtend is Femke Hooijsma als eerste aan de beurt. Zij is lekker aan het werk en komt met 2 winst- en 2 verliespartijen op een 3e plaats. Als volgende mag witte bander Jaimy Vermeulen aan de bak tegen flink hogere banders met veel wedstrijdervaring. Jaimy toont een uitstekende instelling maar komt nog tekort om werkelijk van zich te doen spreken, op dit toernooi.

Josefien Poos zat in een poule met 3 deelnemers. Tegen de ene judoka uit Utrecht wint ze twee keer met mooie worpen en afronding met een houdgreep. Tegen een sterke speler die al een keer een medaille pakte op het internationale Espoir toernooi heeft gewonnen, komt Josefien niet tot scoren. Maar ze toont een goede verbetering in haar optreden en pakt een verdiende 2e plaats.

Ook Esmé Scherrenberg pakt een zilveren plak op het erepodium. Zij staat lekker te judoën met als sterke wapen een o-goshi (heupworp). Op de grond trekt Esmé meestal de partij naar zich toe door muurvaste houdgreep technieken. Een mooi resultaat in Wijk bij Duurstede voor Esmé.

De tweede plaatsen regenden bij het Rijkse/TJU-team op het Frans Odijk toernooi. Ook Justin van Veen weet een prima toernooidag in te vullen met diverse scores. Het enthousiasme straalt van hem af en dat zie je terug in het resultaat op de wedstrijdmat. Met een tevreden glimlach neemt Justin plaats op het 2e niveau van het erepodium.

In het middagblok was het de beurt aan Diemas van der Horst, Matthijs van der Poel en Jaimy Stevens.

Als eerste kwam Diemas de mat op namens TJU. In een poule van zes deelnemers kwam Diemas vol zelfvertrouwen de mat op. Waar hij vroeger in de eerste wedstrijd vaak traag op gang kwam was hij nu vanaf het begin direct scherp, wat hem de volle winst opleverde. Met alleen een verliespartij tegen de latere eindwinnaar kon hij een mooi verdiende zilveren medaille ophalen.

Matthijs heeft ook een verleden bij TJU, maar komt nu alleen voor Judo Ryu Rijkse uit. Zijn eerste tegenstander was een tegenstander die hij twee weken eerder al trof op het IJsselsteintoernooi. Toen trapte hij vol in diens overname. Een gewaarschuwde Matthijs telt voor twee, want met drie overtuigende scores verwees hij hem met een mooie ippon op zijn plek. Mooi judo bracht hem nog twee overtuigende overwinningen, hij hoefde slechts verlies te incasseren tegen de winnaars van goud en zilver. Een mooie bronzen plek in zijn nieuwe gewichtsklasse.

Jaimy kwam ook uit namens TJU. Hij sukkelt al 14 maanden met blessures. Zijn sterke punt: een ijzeren conditie, is nu een zwak punt geworden. Zaak was dus om de partijen zo kort mogelijk te houden en heel te blijven. 4 partijen tegen bekende tegenstanders leverde hem een zwaar bevochten zilveren medaille op. Jaimy toont zich een ware doorzetter en verdiende het ten volste om hier het erepodium te betreden.