Judo Ryu Rijkse

Klompentoernooi 26 en 27 oktober 2013 in St. Oedenrode

Het klompentoernooi was weer een erg zwaar toernooi en niet alleen vanwege de lange wachttijden (Adyen weegtijd 11:00 – 11:30 was pas om 5 uur klaar). Grote poules en sterke judoka’s maakten het voor onze judoka’s erg zwaar. En de zaterdag begon met 1 uur wachten vanwege printerproblemen.
Stefan van den Berg was als eerste aan de beurt. Hij kwam tegen ervaren zwarte banders en moest na een goede inzet en 2 partijen het veld ruimen. Thimon van Gestel was prima aan het werk. Nog niet overtuigd van zijn eigen mogelijkheden was hij een lastige tegenstander en maakte de 2e partij rond met een paar mooie worpen tot ippon.
Vincent de Bruijn moest erg knokken om overeind te blijven en deed dit erg knap. Helaas waren zijn tegenstanders erg ervaren en moest hij de mat met 2 verliespartijen verlaten. Misha Ruijgrok kwam in de andere -42kg poule terecht. Hierin bevonden zich zware tegenstanders. Toch wist Misha zijn tweede partij knap naar zich toe te trekken. Helaas was dit onvoldoende voor een ereplek.
Adyen de Souza was een halve kilo te zwaar en werd doorgeschoven naar de volgende gewichtsklasse, wat een van de redenen was dat het voor hem zo lang duurde. Na een eerste goede partij verloor hij helaas de tweede met een wat discutabele beslissing waardoor hij in de verliezers ronde terecht kwam. Daar liet zij sterke partijen zien met geduldig en slim judo. In zijn laatste partij voor een derde prijs verloor hij van de jongen waarvan hij eerder verloor, dit keer wel met een duidelijke ippon.
Diemas van der Horst zat samen met nog 3 andere topjudo Utrecht judoka’s in een grote poule -38kg. Hij was vandaag ietwat wisselvallig. Sterke partijen wisselde hij af met mindere. Tot grote ergernis van hemzelf, trapte hij in een de ashi barai beenveeg wat hem zelden overkomt.
Jaimy Stevens moest in dezelfde poule zijn eerste partij tegen een sterke tegenstander en kwam er niet goed aan te pas. In de verliezersronde liet hij een mooie snelle ippon zien, maar in zijn volgende partij toonde hij te weinig initiatief wat een voortijdig einde betekende.
Matthijs van der Poel begon met een verlies partij waardoor hij de lange en zware verliezers ronde moest doorlopen. Met bekeken en gevarieerd judo wist hij zich goed terug te knokken en won nog 3 partijen met Ippon, helaas niet voldoende voor een prijs maar wel goed gejudood.
Claudia van den Berg, begon super! De eerste 2 partijen moest ze tegen ervaren bruine banders maar dat maakte geen indruk op haar. Ze won ze respectievelijk met een yuko en wazari waardoor ze direct in de finale voor de eerste plek kwam. Deze bleek een maatje te groot en verloor met een ippon. Voor de tweede/derde plek moest ze weer tegen haar eerste tegenstander die door alle gewonnen wedstrijden in een betere flow zat. Jammer maar erg goed gejudood en een derde plek is een erg goed resultaat.
Tessa Steemers zat als enige wel in een kleine poule van 4. Ze begon erg goed en met haar gebruikelijke worp maakte ze een mooie Ippon. De tweede partij kwam ze niet door de verdediging van haar tegenstander en kreeg ze uiteindelijk een wazari tegen. Haar laatste opponent was een maatje te groot en verloor ze met een ippon. Niet helemaal tevreden werd ze toch nog derde.
Op zondag werd Hidde Tuinman na een reeks prachtige worpen (o.a. usturi-goshi en o-soto-otoshi) en sterke zeges kampioen. Vooral zijn 3e partij was een goede tegenstander die werd verrast door Hidde’s worpenarsenaal. In dezelfde klasse stevende Rowen Soetowidjojo eveneens af op een finaleplaats. Hij liet in de halve finale zijn ruime voorsprong schieten door in een houdgreep te belandden. In de strijd richting brons was dezelfde tegenstander van Hidde in de halve finale te sterk. Gido Steemers verloor zijn partijen maar heeft zich sterk verweerd en moet vooral ervaring op doen. Josefien Poos was slechts met z’n drieën in een poule. Hier won ze 2 keer, maar helaas verloor ze er ook 2 tegen een groene bander waar ze aanvankelijk op ruime voorsprong stond. Esmé Scherrenberg zat in een sterke poule maar werkte hard. Met nog 1 winstpartij op zak weer een bouwsteentje voor verder succes.
Als laatste waren Femke Hooijsma en Roald Scheper aan de beurt. Femke had duidelijk een doel en die wist ze te verwezenlijken door drie keer met ippon te winnen. Pas haar laatste partij was verlies, maar het leverde haar een verdiende 2e plaats op. Voor Roald is het vooral de ervaring opdoen op grote toernooien. Hij wist 1 partij nog knap te winnen.
Coaches Harvey, Frank, Remco en Irma