Judo Ryu Rijkse

Klompentoernooi: Yentel Rison 3e

Afgelopen zaterdag werden in Schijndel pittige judowedstrijden gehouden. Grote poules met afvalsysteem en ervaren judoka’s. Van Judo Ryu Rijkse waren de 13-jarige Yentel Rison en evenoude Arne Steemers aanwezig.
Voor Arne was het na bijna 2 jaar een hernieuwde start om mee te doen aan wedstrijden. Hij maakt prima partijen maar miste nog het vertrouwen en de routine. In zijn 2e partij maakte hij een knallende ippon met een prachtige voorwaartse overname waar we de afgelopen tijd veel op geoefend hebben. Uiteindelijk is Arne zelf geen enkele keer echt geworpen, maar ging onderuit door onvoldoende balans in zijn eigen aanvalsbewegingen. Hierdoor eindigde zijn toernooi vroegtijdig.
Door een onjuiste planning van de toernooiorganisatie was Yentel pas na 4 uur wachten aan de beurt. Moeilijk om dan de boog gespannen te houden, maar gelukkig was Yentel vanaf haar 1e partij alert. Hier wist ze haar tegenstander volledig te overmeesteren met een sterke tate-shiho-gatame (houdgreep), die ze nog nooit in een wedstrijd gemaakt had. Ook in haar 2e partij reageerde ze erg sterk op een verkeerde beweging van haar tegenstandster. Met een muurvaste houdgreep pakte ze ook hier de ippon-zege. In Yentel’s 3e partij liet ze zich te veel bij een arm sturen waardoor ze uit balans kwam en daarmee in een mooie ippon rolde. De laatste partij tegen een tegenstandster uit Utrecht startte met een forse waza-ari achterstand. Yentel herstelde zich echter goed en scoorde zelf een mooie waza-ari (het had ook een ippon kunnen zijn). De laatste fase van de partij werd beslissend en hier gaf Yentel het door wat gebrek aan conditie helaas een beetje op. Haar tegenstandster maakte hier goed gebruik van en pakte de overwinning. Maar desalniettemin een
bijzonder sterk toernooi van Yentel die met een mooie 3e prijs huiswaarts ging.