Judo Ryu Rijkse

nk -15 Apeldoorn 12 maart 2016

Nederlands Kampioenschap tot 15 jaar in Apeldoorn
In alle vroegte waren Rowen Soetowidjojo, Justin van Veen, Esmé Scherrenberg en Femke Hooijsma afgereisd met fans en coaches naar Apeldoorn om mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap. In de middag was de 13-jarige Josefien Poos met haar ouders en zus present. Esmé en Rowen kwamen uit voor Top Judo Utrecht en de anderen rechtstreeks voor Judo Ryu Rijkse.
Voor Femke, Justin en Rowen was het de eerste keer dat ze aan een NK mochten deelnemen.
Femke Hooijsma is eerstejaars, wat betekent dat zij ook in 2017 en 2018 nog in deze leeftijdscategorie valt. Een mooie gelegenheid om te proeven van een dergelijk evenement en ervaring op te doen. Haar eerste partij was ze dusdanig onder de indruk van de enorme hal en entourage dat ze nog niet aan haar judo toekwam. Maar daarna was ze prima aan het werk en maakt in haar 2e partij twee keer een mooie o-uchi-gari en rondt ze de partij af met een sterke houdgreep. Met deze winst komt ze een ronde verder, maar hier belandt Femke zelf in een houdgreep en is haar kampioenschap in de klasse tot 40kg voorbij. Met 1 gewonnen partij op zak een goede prestatie op haar eerste NK.
Justin van Veen had flink wat zenuwen door de enorme indruk die het evenement op hem maakte. Op de mat wist hij echter prima zijn focus te houden op het judospel. Hij was sterk bezig en kwam na 1 verliespartij in zijn 2e strijd dik op voorsprong. Een mooie beenworp leverde hem een waza-ari en goede pogingen voor een verwurging leken Justin verder te helpen naar de overwinning. Helaas rolde hij plotseling zelf achterover waar de tegenstander direct gebruik van maakt om een houdgreep aan te leggen. Hiemee eindigt het kampioenschap in de klasse tot 55kg voor Justin, maar met deze ervaring weet hij waar hij het komende jaar aan wil gaan werken op de training.
Esmé Scherrenberg trad aan in de klasse tot 48kg en is al flink thuis op dit soort evenementen. Relatief zonder zenuwen begint ze overtuigend haar eerste partij tegen een judoka uit Noord-Holland. Met een heupworp scoort ze heel solide en rond de partij af met een sterke houdgreep. Ook in de volgende ronde is er geen twijfel. Na de staande score probeert Esmé een verwurging aan te leggen. Dit lukt niet helemaal, waarna ze beheerst doorgaat naar een succesvolle houdgreep. Ze komt hiermee in de kwartfinale, maar helaas komt Esmé dan niet meer aan haar eigen judo toe. Na 2 verliespartijen door heupworpen eindigt ze op een knappe 9e plaats in een veld van 28 deelnemers.
Rowen Soetowidjojo had ongelofelijk last van de zenuwen. Het lukte de coaches niet om dit voor zijn eerste partij voldoende te reduceren, waardoor hij volledig onnodig binnen enkele seconden in een uchi-mata werd geworpen. Door wat onduidelijkheid over de volgende ronde werd Rowen dusdanig afgeleid, dat hij weer met goede moed de mat opstapte. Nog wel wat voorzichtig in zijn judospel pakte hij de winst doordat zijn tegenstander op meer straffen liep. In de volgende ronde stond Rowen er weer zoals hij dat kan, maar werd zijn eerste aanval doorgestuurd. Hij kwam op waza-ari achterstand, maar herstelde snel en scoort ippon met een prachtige ashi-guruma. In de 4e ronde komt hij een pittige tegenstander tegen. Na een eerste tegenscore tegen zet Rowen sterk in met een heup/schouderworp. Hierbij komt hij echter op zijn buik terecht met het gewicht van zijn tegenstander erbij. Rowen blesseert zijn schouder en moet helaas de strijd staken. Hij wordt 11e in een veld van 27 deelnemers. Gelukkig heeft hij evenals Esmé, Justin en Femke volgend jaar nog een kans.
In de middag was laatstejaars Josefien Poos aan de beurt. Heel zelfstandig was zij begonnen aan de warming-up en hield goed in de gaten wanneer ze aan de beurt was. De instructies van het DK had ze goed meegenomen naar Apeldoorn. In de eerste ronde weet ze een yugho-achterstand weg te werken met een mooie sankaku-aanval waarbij ze geïnspireerd is door het filmpje van Ronin Prinssen op het DK tot 18 jaar. Na deze ippon belandt ze in een worp en houdgreep, maar onverstoord start ze met de volgende ronde. Ook hier komt Josefien op achterstand, maar zet ze in de laatste seconden van de partij een verwurging aan. Met nog 1 seconde op het bord tikt haar tegenstandster af en is de winst toch in de pocket. Weer een ronde verder heeft ze de instructie om niet mee te gaan met schouderworpen goed in zich opgenomen. Iedere keer blokt ze deze aanval en belandt op haar buik. Tot ontsteltenis van ons coaches krijgt de tegenstander toch 2x een yugho hiervoor. Als Josefien met een heupworp scoort wordt heel vreemd geen punt toegekend, waarna dit wel weer het geval is voor de tegenstander bij een buiklanding van Josefien. Het lijkt hiermee op een verlies uit te gaan draaien als Josfien plotseling een prachtige ashi-guruma aanval maakt en hier terecht waza-ari voor krijgt. Met nog 15 seconden op het bord houdt Josefien haar koppie er goed bij en sluit wederom verassend af met winst. In de 5e ronde treft ze een sterke tegenstander en is de pap bij Josefien een beetje op. Met een heupworp en houdgreep eindigt het kampioenschap van Josefien, maar een prachtige prestatie is haar deel. Ze pakt in een veld met 19 deelnemers een knappe 9e plaats en kan heel trots huiswaarts keren.
Coaches Yentel Rison en Irma Rijkse ; Namens Top Judo Utrecht Fred Sijnhorst en Marcel Houtzager.
FullSizeRender (3)