Judo Ryu Rijkse

Open Capelse judokampioenschappen 23 maart

Op zaterdag 23 maart 2012 organiseerde Slingerland voor de 11e keer de Open Capelse Judokampioenschappen.
 Esme Scherrenberg had een prima toernooi In haar 1e wedstrijd scoorde ze direct een gevolgd door een houdgreep. Haar 2e wedstrijd leek een kopie van de eerste: houdgreep na waza ari. Hierdoor was ze soeverein geplaatst voor de finale. Na wat een lastig begin leek kwam ze goed binnendoor, waarna wederom een waza ari gevolgd werd door een houdgreep. De eerste plek leverde dit op. Erg goede prestatie op een zwaar toernooi
Tessa Steemers had moeite om in haar 1e wedstrijd een goede pakking te krijgen en na o uchi gari op de rand van de mat volgde ippon verlies. In haar tweede wedstrijd had ze het wederom zwaar met het kumi kata pakkingsgevecht wat haar 3 shidos opleverde. Wat een schier onmogelijke opdracht leek te worden pakte erg mooi uit want prachtige heupworp leverde waza ari en houdgreep op. In haar derde wedstrijd betekende 4 shido voor blokkeren en passiviteit, na kromstaan en rechtermouw weghouden een wat vervelend maar terecht verlies op omdat haar tegenstander goed gebruik maakte van het kuni kata gevecht. Twee keer kon ze yuko scoren nadat Tessa losliet en opnieuw wilde beginnen. Tessa neemt het goede gevoel van de tweede wedstrijd en de wijze les uit de derde wedstrijd mee naar het NK van volgende week.
 Femke Hooijsma komt uit in een grote poule met afvalsysteem in de -36 kg. Na een overtuigende eerste winstpartij verliest ze haar tweede partij op Yuko. Ze laat zich niet van de wijs brengen en wint haar volgende twee partijen van pittige tegenstandsters. Met een goede houding, inzet en prima judo behaalt zij een mooie 3e plaats op de 13e Capelse Open Judokampioenschappen! Goed gedaan!
Een week eerder nog aanwezig op het internationale Europacup toernooi in Erfurt, weet Yentel Rison in de klasse boven 57kg in een sterk veld als beste naar voren te komen. Met mooie technieken en alleen maar overwinningen bereikt ze overtuigend de 1e plaats op het erepodium.
In de middag maakt Diemas van der Horst een paar prima partijen. In de eerste mooie aanvallen, maar twee momenten van onoplettendheid leveren de winst op voor de tegenstander. Na een prachtige o-soto-otoshi waarbij Diemas beide benen van de tegenstander weghaakt en ippon scoort, is de laatste partij toch te lastig.
Ook Matthijs van der Poel start als sterkste. Hij belandt echter onfortuinlijk in een houdgreep. De volgende ronde is weer voor hem; Een sankaku wordt vervolgd met een houdgreep en ippon. In de 3e ronde lukt het niet om te scoren en dus eindigt het toernooi hiermee.
Justin van Veen maakt een sterke 1e partij door na een o-uchi- gari direct een houdgreep te maken. In de volgende twee ronden komt hij tegen zeer ervaren tegenstanders, daar waar Justin eerstejaars is. Scoren lukt niet meer, maar een mooie ervaring erbij wel.
In de laatste groep krijgt Micha Ruijgrok direct te maken met een pittige schouderworp aanval. Hij zet een prima blok, maar komt aan de andere zijde toch op zijn rug en vervolgens houdgreep. Hier komt hij bijna nog uit, maar zijn schouder heeft een fikse tik gehad. In de volgende partij luk het niet snel op o-uchi-gari aanval te reageren. Hiermee eindigt het judo avontuur van Micha, die een prima inzet toonde
Vincent de Bruijn staat al zijn 3 partijen sterk te judoen. Hij wint de 2e met een mooie omstuurbeweging en ippon. Ook de ander 2 partijen is hij fel en sterk aan het werk. Hij maakt een goede kans op de overwinning. In de eerste partij pakt hij echter vanuit grondpositie het been van zijn tegenstander en dus volgt hansoku-make, diskwalificatie. In de 3e partij is Vincent gevaarlijk met een verwurging, maar vergeet het risico bij omkantelen af te dekken door zijn benen om het middel van de tegenstander in te sluiten. Heel jammer dat hij zo in een houdgreep belandt en het toernooi ten einde is. Er zat zeker meer in, maar de goede les was wel binnen.
Ronin Prinssen kwam met zijn groene band tegen bruin/zwarte banders met bijzonder veel wedstrijdervaring. Als eerstejaars verweerde hij zich goed. Vooral de laatste partij tegen een zwarte bander was hij sterk met sturen vanuit zijn pakking. De ervaring overwon, maar Ronin kon met opgeheven hoofd naar huis.
 Arne Steemers maakt in zijn eerste partij na enkele minuten een mooie beenveeg en duikt er achteraan met een sterke houdgreep. In de volgende ronde komt hij niet tot de benodigde acties waarna hij in de herkansing een bekende tegenkomt. In de laatste fase is Arne goed in de aanval, maar de straf die al op het scorebord stond vanwege passiviteit, bepaalt de einduitslag.