Judo Ryu Rijkse

Welpenteam verrast Culemborg met een 2e plaats

Zaterdag 27 oktober was er weer het traditionele teamtoernooi in Culemborg. Met hier en daar flink wat zenuwen waren er 25 judoka’s van Judo Ryu Rijkse afgereisd om deel te nemen in de categorie welpen (tot 10 jaar), meisjes tot 12 jaar en jongens tot 12 jaar. Het welpenteam werd verrassend tweede in een sterk veld van 9 teams.
Het welpenteam werd deze keer vooral door de “zwaargewichten” door het toernooi heen geloodst. Lucas de Boer mocht steeds de partijen openen, deed goed zijn best, maar had nog te weinig ervaring om tot scoren te komen. Ook voor Arthur Schoenmakers (-24kg) waren de meeste tegenstanders nog een maatje te groot. Arthur heeft veel talent en lef, maar moet de nodige trainingsarbeid in zijn lijf zien te krijgen. Roald Scheper en Nino Alvares deelden de klasse tot 27kg en hebben beide veel  judogevoel, maar nog niet zo veel  wedstrijdervaring. Ondanks dat waren ze goed aan het werk en Roald wist dit al in mooie scores om te zetten.  Femke Hooijsma startte in de klasse tot 30kg met nog wat te weinig overgave, maar gaande het toernooi ging dat steeds beter. Hidde Tuinman (-34kg) moest even de stress die wedstrijden met zich meebrengen aanvaarden, maar eenmaal op de mat stond hij er zoals we van hem gewend zijn. Met spetterende worpen won hij al zijn partijen. Rowen Soetiwidjojo durfde de uitdaging aan om in een zwaardere gewichtsklasse (-38kg) uit te komen. En dat deed hij geweldig. Met steeds de goede instelling en focus pakte hij al zijn tegenstanders in en haalde de punten voor Rijkse binnen. Esme Scherrenberg vervulde als laatste in de rij, haar rol als captain van het team met verve. Met rust en concentratie pakte ze gewoon al haar partijen, terwijl ze ook nog eens een gewichtsklasse hoger (tot 42kg) draaide.
De strijd begon tegen Wijk bij Duurstede, die met een groot overwicht (5-2) werd gewonnen door winst van Arthur, Roald, Hidde, Rowen  en Esme. In de ronde tegen Bushi uit Arnhem dacht onze tegenstander de winst al bijna in haar zak te hebben. Ons team kwam namelijk op 3-0 achterstand. Femke wist echter het tij te keren, waarna Hidde, Rowen en Esme de rest deden. Tegen het team van Sportaccent kwamen we na een spannende strijd op een 3-4 verlies, waarmee we in de kruisfinale tegen de nummer 1 van de andere poule uitkwamen. Hoogland uit Amersfoort dacht de beste papieren te hebben na een 3-1 voorsprong. Onze solide judoka’s Hidde, Rowen en Esme trokken de boel echter weer recht (in ons voordeel), waarna ons welpenteam in de finale kwam. Hier kwamen we opnieuw uit tegen  Sportaccent en opnieuw werd het een nipte overwinning voor hen met 4-3. Maar niet getreurd, want een tweede plaats op dit toernooi is echt een hele mooie prestatie.
De meisjes tot 12 jaar bestond vooral uit (te) lichte en onervaren judoka’s. Met een goede instelling kwamen Nine Klazema, Anouska Ruijgrok, Abigail Moya Donkers, Melanie van Hattem, Josefien Poos en Yentl Alvares echter op de mat. De meesten van hen wisten hierdoor wel een partij te winnen, maar een prijs zat er deze keer niet in.
Voor de jongens tot 12 jaar scheelde het maar weinig of ze hadden doorgegaan naar de kruisfinale. Met 2 mooie winstpartijen op zak tegen Groot Houten en Anton Geesink leken de papieren goed. Maar helaas waren de teams van Bushi te sterk en eindigde het avontuur in de poule. Damian Baljet (tot 27kg) kwam steeds beter in het toernooi en wist nog een ippon te scoren. Tieme Hieminga deed goed zijn best en kwam ook een keer op voorsprong, maar kon geen punten binnen te halen. Jaimy Stevens wist met zijn ervaring een ippon te scoren, maar dat lukte niet in de andere partij tot 34kg. Datzelfde resultaat haalde Jayden de Bruyn in de klasse die hij met Jaimy deelde. Goed gedaan van Jayden. Diemas van der Horst draait sinds het begin van dit seizoen erg goed en won zijn partijen met ippon. Max van Burgel deed ook goed zijn best in dezelfde klasse (-38kg), maar kon de partij niet naar zich toe trekken. Matthijs van der Poel was de solide laatste partij. In zijn klasse (-42kg)won hij alle 4 partijen.
[nggallery id=62]
Met dank aan de coaches Remco, Harvey, Brian, Jeremy en alle enthousiaste ouders die onze teams ondersteunden.