Judo Ryu Rijkse

20e IJsselsteins judotoernooi weer als vanouds

2e plaats Akyas Hudayunindra

3e plaats Teun Kieft, Kian Rink, Melle Tuinman, Beg Begaj en Jayden Hoogeveen

Na twee Corona jaren was er op zondag 30 oktober dan toch eindelijk onze 20e editie van het IJsselsteins judotoernooi.

Het werd een sportieve en gezellige dag met het Judo Ryu Rijkse ‘green (dream) team’. Een grote groep vrijwilligers van onze club hebben zich van tevoren èn op de dag zelf enorm ingezet om het toernooi professioneel en strak op tijd te laten verlopen. Het IJsselsteins judotoernooi staat al een aantal jaar onder leiding van Brian Klazema en hij wist deze weer tot in de puntjes goed te organiseren.

Na de opening door wethouder Peter Bekker, gingen de wedstrijden om half 10 op 6 matten van start. De laatste prijsuitreiking was om half 5. Ook een aantal van onze eigen judoka’s wisten het erepodium te bereiken.

In het eerste blok pakte de 7-jarige Akyas Hudayunindra, die nog niet zo lang op judo zit, een knappe 2e plaats door 4 overwinningen op rij te boeken. In dezelfde poule kwam Teun wat traag op gang, maar herstelde goed waardoor hij heel verdiend een 3e plaats bereikte. Isabel Sabogal kwam uit in de allerjongste en lichtste klasse uit en was goed aan het werk. Dit resulteerde nog niet in een podiumplaats, maar met zelfs een overwinning op zak, doorstond ze deze vuurproef heel goed. Ook Oan Meijer werkte hard, maar kon nog niet tot scoren komen. Voor de 9-jarige Kian Rink was er na sterke partijen en uitstekende inzet een mooie 3e plaats in een grote poule.

In het 2e tijdsblok kwamen er maar liefst 6 Judo Ryu Rijkse judoka’s op de mat. De categorieën van -15 en -18 jaar hadden een sterke bezetting. De 16-jarige Melle Tuinman maakt na een aantal jaren gestopt te zijn met judo een bijzonder sterke come-back. Met een enorme wilskracht pakte hij de benodigde overwinningen voor een dik verdiende 3e plaats. Ook Ruben de Boer ging tot het uiterste in deze klasse, maar kwam deze keer helaas te kort voor een plaats op het erepodium. Bij de dames was het voor Esra de Boer, Naieck van Duijn, Layla van Doorn en Kyra de Kock te moeilijk om een prijs te bemachtigen. Met een goede mentaliteit streden ze echter voor wat ze waard waren. Kyra wist hierbij nog een mooie score op haar naam te zetten.

Na de lunchpauze mochten Beg Begaj, Gijs Knopperts, Benjamin Marx, Diego van Oort en Ivo de Vos de mat op. Voor Benjamin en Diego hun eerste ervaring op een dergelijk groot toernooi, welke ze goed benut hebben om van te leren door vol er in te gaan. Ivo en Gijs kwamen tegen meer ervaren judoka’s te staan (waaronder een bruine bander voor Ivo), maar wisten goede partijen te maken. Beg Begaj wist met zijn sterke gevoel voor de judosport vakkundig veel punten te maken en hiermee de kruisfinales te bereiken, Hier wist hij een 3e plaats in de wacht slepen uit een veld van 9 judoka’s.  

Tot slot kwamen Suze van Zandwijk, Robiene Hol en Jayden Hoogeveen aan de beurt. Voor Robiene en Suze is het vooral ervaring opdoen op dit soort evenementen want de strijd in hun klasse is al pittig. Beide hebben hard gewerkt en zijn weer een stap verder in hun judo ontwikkeling. De 14-jarige Jayden Hoogeveen was bijzonder sterk aan het werk. Hij zat in een grote poule (14 deelnemers) en werd na één winstpartij naar de verliezersronde verwezen. Hier vocht hij zich – onder luide aanmoediging van het ‘groene team’- heel knap naar de kleine finale om de 3e plaats. Hierin weet hij zijn snelle aanval met een ippon beloond en daarmee een verdiende 3e plaats te bemachtigen.