Judo Ryu Rijkse

8 juni 2019 Districtskampioenschappen tot 12 jaar in Ede

Als eersten kwamen Zoë van Ieperen, Francesca Rietveld, Jayden Hoogeveen en Esra de Boer op de mat.

Esra zat in een poule van 6 deelnemers en kwam met een bye direct in de halve finale. Na in een houdgreep beland te zijn kwam ze goed terug in de partij om brons. Door stevig op haar benen te blijven staan en sterk te sturen pakt ze de winst. Dit verdiend in relatie tot de goede trainingsinspanning die Esra op de lessen levert.

Zoë stevende in een poule met 3 judoka´s af op de kampioenstitel. Ze wint haar eerste partij met mooie beenworpen (o-soto-gari). Haar felheid brengt ook de winst in de 2e partij. Met nog 2 partijen te gaan opnieuw tegen dezelfde meisjes ziet het er naar uit dat Zoë met 17 punten op zak de titel gaat pakken. De spanning blijkt toch iets te hoog en het lukt niet om haar acties te herhalen. Toch een mooie 2e plaats en volgend jaar nog een kans in deze leeftijdsklasse.

Jayden Hoogeveen kwam in een categorie uit met 16 deelnemers. Na een mooie winst met houdgreep beland hij de volgende partij op zijn rug waardoor hij verder moet in de herkansingsronde. Hier is hij 2 partijen oppermachtig en mag daarmee zich opmaken voor de strijd om brons. Jayden beheerst de partij goed en maakt een mooie werptechniek; Een verdiende 3e plaats.

Francesca begon te onzeker en kwam de 1e partij tegen haar enige opponent op haar rug. Met een betere houding en fellere inzet weet ze de 2e partij een goede overname te vervolgen met een houdgreep. De scheidsrechter geeft aanvankelijk ippon voor de overname, maar er ontstaat discussie met de hulpscheidsrechters hierover, waardoor de partij wordt stilgelegd. De ippon wordt niet gehonoreerd maar de scheidsrechters laten na de houdgreeppositie terug te brengen. De tijd is inmiddels verstreken en de tegenstander van Francesca wordt als winnaar aangewezen vanwege een shido van Francesca. De fout van de arbitrage wordt later erkend, maar hiermee wordt de uitslag niet herzien. Dus zit er voor Francesca niets anders op om de 3e partij tegen dezelfde judoka revanche te nemen. Dit doet ze bijzonder goed en ze wint met een prachtige worp. De 2e plaats voor Francesca is er één met een dikke gouden rand.

In de chaos van de middagorganisatie met te veel grote poules op iedere mat en een groot aantal judoka’s die niet in de poulestaten waren ingedeeld, mag Timo Swart van start. Zijn categorie bestaat uit maar liefst 28 judoka’s, maar Timo begint vol goede moed. Helaas komt hij aan de rand van de mat niet goed weg en belandt op zijn rug. Ook in de herkansing is zijn tegenstander een maatje te groot. Met een o-uchi-gari is het toernooi voor Timo ten einde.

Met enkele poules die volledig overgedraaid moesten worden is de chaos in sporthal ’t Riet compleet en was het minder erg om te moeten vertrekken……… , ware het niet dat er een forse file op de A12 was ontstaan. Na een cappuccino pitstop van de coaches Femke en Irma, is iedereen gelukkig weer veilig thuis gekomen.