Judo Ryu Rijkse

Amerhal toernooi in Made

Op zondag 24 september was er een ploeg van 13 judoka’s (waarvan een aantal via TJU) aanwezig in Made. Van de vroege ochtend tot laat in de middag werd er gestreden door de judoka’s van Judo Ryu Rijkse.

In de vroege ochtend waren alle meisjes aan de beurt. Na een paar mooie ippon-overwinningen met verwurgingen en een houdgreep, komt Esmé Scherrenberg in de finale tegen een Belgische judoka. Een week eerder wist ze deze nog te verslaan, maar nu was de Belgische in de finale iets actiever en werd het een mooie zilveren medaille voor de 13-jarige Esmé . Resa van Doorn en Amber Galesloot waren nog te onervaren om te scoren, maar deden het goed in hun partijen. Josefien Poos begon goed met een ippon-overwinning door sankaku in een samengevoegde gewichtsklasse. Daarna lukte het niet meer om in een aantal partijen snel achter elkaar, te scoren. Femke Hooijsma was sterk aan het werk en had zeker kansen. In de eerste partij was het iedere keer bijna met een heupworp. In de 2e partij maakte ze een mooie overname met tani-otoshi, maar was net niet op tijd gedraaid om de score naar zich toe te trekken.

In de volgende groep was de jonge Cas Oostrom vooral erg onder de indruk van de grootte van het toernooi. Met zijn 8 jaar en nog geen gele band wist hij echter goed zijn mannetje te staan. Vol in de aanval tegen een groene bander was hij zeker niet kansloos, waardoor hij met een tevreden gevoel naar huis kon gaan. Jayden Hoogeveen was vooral sterk in de afronding op de grond. Met 3 overwinningen door een houdgreep had hij pech met één beslissing van de scheidsrechter, waardoor hij in de verliezersronde kwam. Bij de strijd om het brons werd niet gescoord, maar was zijn tegenstander veel meer in de aanval en terecht winnaar. Mooie 5e plaats voor Jayden in een deelnemersveld van meer dan 20 judoka’s. De bijna 9-jarige Timo Swart heeft al wat meer ervaring op grote toernooien en begon vol vertrouwen. Na een harde val belandde hij echter bij de EHBO met een pijnlijke enkel. Na wat overleg pakte hij de uitdaging op om verder te gaan. Nog net op tijd alvorens zijn partij in het herkansingsysteem was geschrapt. Timo weet nog knap twee partijen te winnen, waarvan één met een schitterende beenveeg. Zijn tocht eindigt in de 4e ronde, maar ook Timo heeft geleerd wat doorzetten is.

Ruben de Boer kwam in de middag na zijn eerste partij in de herkansing en weet hier een partij op zijn naam te zetten. In de 3e ronde wordt de strijd verloren waarna de 10-jarige Ruben klaar is, maar ook weer veel geleerd heeft. De 14-jarige Justin van Veen en Rowen Soetowidjojo zijn al goed thuis op dit soort grote toernooien. Met een aantal waza-ari’s o.a. door uchi-mata weet Rowen door te dringen tot de strijd om brons. Hier blijkt dat hij nog te veel last heeft van de blessure aan zijn arm en moet de strijd opgeven. Ook Justin weet na mooie scores door te dringen tot de kleine finale. Maar ook hij red het net niet en pakt dus een niet onverdienstelijke 5e plaats.

In de laatste ronde zijn Diemas van der Horst (16 jaar) en Robbe Stout (15 jaar) aan de beurt. Beide mannen halen alles uit de kast, maar komen in de categorie tot 18 jaar niet tot scoren. Wel goed gewerkt, Robbe tegen sterke bruine banders en Diemas pakte in zijn 2e partij bijna een paar punten. Met opgeheven hoofd konden de mannen naar huis om weer verder te werken aan progressie.