Judo Ryu Rijkse

Amerhaltoernooi in Made – 5 oktober 2014

Op zondag 5 oktober deed Judo Ryu Rijkse met een forse groep wedstrijdjudoka’s mee met het Amerhaltoernooi te Made. Met een deelnemersveld van ruim 550 judoka’s uit binnen en buitenland was dit een serieuze test voor onze judoka’s waarvan er een aantal uitkwam via Topjudo Utrecht.
In de eerste groep kwam Esmé Scherrenberg in de -44 kg twee pittige tegenstandsters tegen die ze allebei met een houdgreep weet te verslaan. Door haar goede inzet en prima judo verovert Esmé hiermee overtuigend de eerste plaats! Daarna is er nog ruimte voor een extra wedstijdje tegen één van de twee tegenstandsters in haar poule waarin ze helaas na goed judo tegen Ippon aanloopt.
Bij de -36 kg zijn er 6 judoka’s die starten in 2 poules. Femke gaat er goed tegenaan. Een Tani-Otoshi in de eerste partij en een houdgreep in de tweede leveren haar Ippons op: Twee keer winst. In de dan volgende (kruis-)partij verliest ze van een TJU-judoka met twee keer Wazari. Een verdiende derde plaats voor Femke!
Claudia van de Berg en Josefien Poos komen beide in de -15 klasse uit tot 48kg met 11 deelneemsters. Een pittige klus voor Josefien tegen zeer ervaren tegenstanders. Ze verweert zich goed en gaat naar huis met weer een portie ervaring. Claudia kwam na een mooie winst een andere judoka van Top Judo Utrecht tegen. Dat werd na gelijkstand een echte slijtageslag met maar liefst 12 minuten speeltijd. Maar Claudia wint en gaat verder. Opnieuw en partij met golden score die ze echter weer naar zich toe weet te trekken door aanvallend te judoen. Daarna helaas lastige tegenstandsters waar het niet meer lukt om te scoren. Maar een mooie derde plaats is een prachtig resultaat.
Justin van Veen was na lange afwezigheid weer op een groot toernooi aanwezig. In een poule van 6 pakte hij zijn eerste 2 tegenstanders in. In de kruisfinale lukte dit net niet, maar een derde plaats was erg knap. Veel groeimogelijkheden voor Justin, dus verdergaan met trainen en wedstrijden doen is het devies.
Thimon van Gestel (17) was erge sterk in de klasse tot 66kg. Vooral zijn mooie linkse schouderworp bracht hem een heel eind verder. Maar ook met een o-uchi-gari en uchi-mata scoorde hij mooi waardoor hij 4 ronden door kwam. Net geen podiumplaats, maar wel een enorme progressie in zijn judostijl.
Arne Steemers (16) kwam uit in de categorie tot 60kg. Na een mooie armklem (garami) en winst, werd een voorsprong in de tweede partij uit handen gegeven door onvoldoende alert optreden. Helaas naar de herkansing, maar hier lag een prachtige tai-otoshi voor de tegenstander te wachten. In de volgende ronde was de tegenstander een maatje te groot en eindigde Arne net buiten de prijzen
In de laatste groep kwamen Gido Steemers, Diemas van der Horst, Matthijs van der Poel en Jaimy Stevens de mat op. Gido kwam in de klasse tot 34kg tegen zeer ervaren bruine en blauwe banders te staan. Met een prima inzet gaf hij in de tweede partij nog flink verzet, maar na 2 verliespartijen was het toernooi voor hem voorbij.
Diemas van der Horst was bijzonder sterk in zijn eerste 3 partijen. Met klinkende ippon-overwinningen was hij een eind op weg in zijn poule van 15 deelnemers. Na de mooie o-uchi-gari’s, tai-otoshi en beenveeg trof hij de uiteindelijke kampioen. Het was een goede partij van Diemas, maar de houdgreep was uiteindelijk voor de tegenstander. In de ronde erna kwam hij niet meer zo sterk in zijn rol en dus was het toernooi voorbij. Net buiten de prijzen, maar wel een mooi toernooiresultaat.
Matthijs van der Poel (TJU) begon ijzersterk met twee ippon overwinningen waarvan eentje met verwurging. In zijn laatste twee wedstrijden deed hij zoals altijd zijn uiterste best. maar kwam hij er niet meer goed aan te pas waardoor hij voortijdig het toernooi verliet. Echter met een goed gevoel vanwege het getoonde judo.
Jaimy Stevens (TJU) trok zijn goede vorm van Groningen door, en liet dat zien in maar liefst 7 wedstrijden. Met prachtige schouderworpen, een o-soto-otoshi en vooral doorzettingsvermogen stond hij in een groot veld van 24 deelnemers zijn mannetje. Na 7 partijen met solide judo wist De Judoka van het Jaar beslag te leggen op een knappe derde plaats.