Judo Ryu Rijkse

Den Helder 16 en 17 november via Top Judo Utrecht

Hidde Tuinman mocht zaterdag 16 november om 8.30 wegen in Den Helder. Hij kwam via TJU uit in de klasse jongens 2002/2003 -38kg. In de voorrondes speelde hij vijf partijen. Vier daarvan won hij op ippon, eentje verloor hij op een shido. Hij maakt mooie worpen en één houdgreep. Hiermee werd hij tweede in de poule en mocht door naar de kruisfinales, waar de nummers 1 en 2 van vier poules samenkwamen. Zijn eerste wedstrijd won hij met een prachtige ippon door een Utsuri Goshi, op dit moment één van zijn favoriete worpen. De tweede wedstrijd werd door de scheidsrechters in zijn nadeel beslist, en ook de derde – beide judokas waren erg moe gestreden – ging aan hem voorbij vanwege één shido meer dan zijn tegenstander. Hidde werd uiteindelijk 5e in deze klasse met 27 deelnemers. Een mooie prestatie, temeer omdat hij één van de weinigen uit 2003 was en bovendien geen scores tegen heeft gekregen. Volgend jaar weer een kans.
Arne Steemers kwam in zijn eerste partij op straf te staan en verloor zo de strijd. In de tweede partij maakte hij een paar mooie acties en bijna scores. In de golden score werd hij echter verrast door een overname waardoor het toernooi voor hem ten einde was.
De volgende dag waren Adyen de Souza, Matthijs van der Poel en Jaimy Stevens aan de beurt.
 
Matthijs heeft vier partijen gedraaid in een bijzonder grote poule. De judoka’s waren aan elkaar gewaagd. De eerste verloor hij tegen een bruine bander die gewoon sterker was. Tweede en derde gewonnen met een sterke houdgreep. Vierde wedstrijd verloren met twee wazari’s.
Jaimy Stevens kwam in de eerste ronde tegenover een bekende judoka te staan, die 3e bij het NK was geworden. Na een slopende partij betekende een shido een nipt verlies en een herkansing in de verliezersronde. Deze verliezersronde begon Jaimy met een knappe overwinning op een sterke judoka. In zijn derde partij leverde een tai-otoshi een yuko op die meteen werd gevolgd door een houdgreep die uitmondde in een ippon. De vierde partij was tegen een judoka van topjudo Amsterdam waarvan hij al eens ippon had verloren. Deze keer ging de partij naar Jaimy met een waza-ari na een binnenwaartse beenhaak o-uchi gari.
In zijn vijfde partij ging de wedstrijd gelijk op. Een shido voor de tegenstander leek voordeel te brengen maar twee shido’s voor Jaimy vlak voor tijd leverde een wat teleurstellend verlies op. Hiermee was Jaimy net niet geplaatst voor de finale poule, waarvoor alleen de eerste 3 van elke poule zich plaatsten. Toch kon Jaimy terugkijken op een prima toernooi met volwassen judo.
Ondanks een eerste verliespartij wist Adyen de Souza zich als een goed sporter te herpakken voor de volgende partij. Zelfs zo goed dat hij 2 partijen won met ippon. Eén ervan met  een tomoe-nage en de ander met uchi-mata. De vierde partij begon Adyen overtuigend maar kwam toch op achterstand met 2 yugo’s. In zijn haast om deze achterstand weg te werken was er een onhandige beweging die leidde tot een hansoku-make (diskwalifiactie). Einde toernooi met wel een prima mentaal karakter.
[nggallery id=95]