Judo Ryu Rijkse

Districtskampioenschap Judo tot 18 jaar

Net terug van haar trip naar Zagreb, waar een podiumplaats nog te hoog gegrepen was, weet de 15-jarige Yentel Rison afgelopen weekend op het districtskampioenschap tot 18 jaar een derde plaats te bemachtigen.  Na een goede start met ippon-winst trof Yentel  een lastige concurrent. Aan het begin van de partij had Yentel de overhand, maar langzamerhand verloor ze het overwicht en moest  verlies incasseren. Hierdoor werd zij verwezen naar de herkansingsronde waar alle drie haar partijen met ippon werden afgesloten. Vooral de partij om brons was spannend. Na gelijkstand kwam er een verlenging voor de ‘golden score’. Na een lange, zware strijd van bijna 7 minuten wist ze onder luide aanmoediging van coaches en publiek nog de kracht te vinden om te scoren met een prachtige heupworp; ippon en groot applaus! Met deze overwinning pakt ze brons, maar grijpt ze helaas net naast de kwalificatie voor het NK.
De 14-jarige Tessa Steemers trof in het district Midden-Nederland geen tegenstanders in de klasse tot 40kg. Hierdoor is zij automatisch geplaatst voor het NK dat op 5 april in Emmen gehouden wordt.
Voor de 14-jarige Bonno Verschuure was het een eerste optreden op het DK. Na een wat voorzichtige start waarin hij wel won met ippon, kwam Bonno tegen een ervaren judoka. Binnen enkele seconden lag hij op zijn rug. In de volgende ronde tegen weer een pittige concurrent, was de opdracht voor Bonno om vooral zo lang mogelijk te blijven staan. Nu wist Bonno echter na enkele seconden zelf met een prachtige beenveeg te scoren. Toen hij niet veel later ook nog een overname naar tani-otoshi maakte kwam winst in het verschiet. Helaas was hij niet in staat om de voorsprong vast te houden. Maar met een prima optreden in de klasse tot 55kg kon Bonno tevreden terug kijken op dit kampioenschap.
Datzelfde geldt voor Thimon van Gestel. Nog volop in opbouw naar het hogere wedstrijdsegment was Thimon een lastige tegenstander voor de latere nummer 3 van de klasse tot 60kg. Hij verloor slechts met yugho.  In de tweede ronde pakte Thimon uit met diverse worpen, waardoor hij als winnaar met ippon de mat afstapte. In de derde ronde was de inzet er wel, maar de overtuiging nog niet helemaal en werd Thimon overgenomen. Einde DK, maar een bouwsteen erbij voor de toekomstige wedstrijden.
Eveneens in de klasse tot 55 kg was Arne Steemers van de partij, Zijn deelname was tot een half uur voor de weging onzeker vanwege een schouderblessure. Zijn eerste partij ging echter prima. Vooral zijn goede timing bracht de latere kampioen een aantal keer in gevaar, maar tot winst kwam het niet. In de herkansing was het optreden van Arne onvoldoende zeker om te scoren en dus was zijn toernooi jammerlijk voorbij.
De 13-jarige Adyen de Souza hoort nog in de leeftijdscategorie tot 15 jaar, waar hij vorige week een uitstekend optreden op het NK in Eindhoven had. Maar om alvast warm te draaien voor volgend jaar deed hij ook mee aan het DK tot 18 jaar. Zijn eerste 2 partijen waren tegen sterke, ervaren tegenstanders. Adyen deed het echter bijzonder goed. Steeds alert en met een prima inzet haalde hij alles eruit wat erin zat. De derde  partij was voor hem een mogelijkheid om punten te scoren, maar hier verloor Adyen de moed een beetje waardoor hij met yugho-verlies eindigde. Volgend jaar zit hier zeker meer in.