Judo Ryu Rijkse

Districtskampioenschappen Midden-Nederland tot 15 jaar in Ede

Voor Judo Ryu Rijkse cq. Top Judo Utrecht kwamen drie judoka’s uit op het DK tot 15 jaar in Ede: Femke Hooijsma, Esmé Scherrenberg en Justin van Veen. Niet alleen om te strijden om de prijzen, maar nog belangrijker om hiermee een deelnameticket te bemachtigen voor het Nationale Kampioenschap tot 15 jaar.

In de ochtendgroep waren alle meisjes aan de beurt, waar de 12-jarige Femke in een poule met 4 deelnemers uitkwam in de klasse tot 44kg. Haar eerste 2 partijen won ze vrij vlot met ippon. In de eerste door een mooie overname met tani-otoshi (offerworp), waarna de afronding met een sterke houdgreep kwam. In de volgende ronde ondernam Femke zelf meer de actie en scoort met een heupworp. Opnieuw een vervolg met houdgreep waardoor de ippon binnen was. De overwinning van de 3e partij ging -na een prima strijd van Femke- naar de tegenstander. Hiermee pakt Femke zilver, wat een mooie prestatie is als tweedejaars in deze leeftijdsklasse.

Esmé laat er in de eerste partij geen gras over groeien, een snelle actie met o-uchi-gari wordt vervolgd met een muurvaste houdgreep. Ook de tweede partij wordt vrij gemakkelijk binnen gehaald met een houdgreep. Hiermee komt ze in de finale tegen een sterke Amersfoortse judoka. In een pittige strijd komt Esmé voor te staan door een score met een heupworp. Na nog wat staande acties weet de 13-jarige Esmé opnieuw de overwinning letterlijk naar binnen te trekken met een ijzersterke houdgreep. Dit levert haar uit een veld van 11 deelneemsters, de verdiende kampioenstitel op in de klasse tot 57kg.

Eind van de middag start Justin met een mooie heupworp en de winst met ippon. In de volgende ronde treft hij de latere kampioen, maar Justin is zeker niet kansloos. Uit een veld van 9 deelnemers komt Justin in de verliezersronde waar hij in de partij om brons direct met een mooie morote-seoi-nage scoort. Hij doet het vervolgens wat rustiger aan, waardoor zijn tegenstander onverwachts op gelijkstand komt met een offerworp. Justin laat gelukkig de winst toch niet uit zijn handen glippen, door met een verwurging ippon te scoren. Een mooie 3e plaats voor de 14-jarige Justin.

Met deze podiumplaatsen mogen Justin, Femke en Esmé zich opmaken voor het Nederlandse Kampioenschap die op 11 maart in Tilburg wordt gehouden.