Judo Ryu Rijkse

DK-18 midden Nederland

Op zaterdag 18 januari was een van de meest belangrijke toernooien voor opkomende judo talenten: De DK-18 midden Nederland. De beste judoka’s uit de regio vechten op de mat voor een podiumplek en bij het behalen daarvan een plek op de Nederlandse kampioenschappen onder de 18.

In de eerste groep kwamen twee judoka’s van Judo Ryu Rijkse in actie: Jayden Hoogeveen en Lynn Lakerveld die officieel uitkwam voor Judo Vianen maar bij Rijkse extra traint. Jayden had het zwaar in zijn poule, de – 55 was druk bezet met 10 judoka’s. Voor Jayden was het ook de eerste keer in de -18, hij is in het nieuwe jaar doorgeschoven naar deze voor hem nieuwe leeftijdscategorie . Door nervositeit in zijn eerste wedstrijd kon hij worden overgenomen en na beter judo in zijn tweede wedstrijd gebeurde hetzelfde. Helaas geen wedstrijd kunnen winnen maar wel zichzelf kunnen laten zien in deze nieuwe categorie.

Voor Lynn, die nieuw is bij het wedstrijd judo, was het ook een spannende dag. Maar van wilskracht was er geen gebrek. Vastberaden begon ze dan ook aan haar wedstrijden wat ook indruk gaf aan haar tegenstanders. De eerste partij ging na twee waza-ari’s verloren en daarom moest ze alles uit de kast halen om in de tweede partij niet uitgeschakeld te worden. In deze tweede partij kon Lynn heel goed weerstand bieden en kon ze bijna scoren. Toch was de tegenstander haar net iets te slim af en kon Lyn niet uit haar houdgreep ontsnappen. Ondanks dat ze geen wedstrijd won deze keer heeft ze zichzelf overwonnen en laten zien dat ze ook met de meiden met veel meer ervaring mee kan doen.

In de volgende groep was het de beurt aan Ruben De Boer. Het zou zijn laatste DK in de – 18 zijn en wilde daarom zijn beste judo laten zien. Hij kreeg het wel lastig want met 14 judoka’s was het de op 1 na grootste poule van de dag. De eerste wedstrijd ging als een flits voorbij en viel jammer genoeg niet de goede kant op. Na een inzet rolde Ruben ongelukkig door van een sankaku in een arm klem en moest vrijwel direct aftikken. Daardoor was het doorgaan in de verliezers ronde in de hoop nog een derde plaats te kunnen bemachtigen. In zijn tweede partij zat Ruben af te wachten op het juiste moment en maakte optimaal gebruik van het niet helemaal opletten van zijn tegenstander; Schouderworp op 2 knieën en daarmee direct ippon. In zijn derde partij leek wel iets identieks te gebeuren als in wedstrijd ervoor: schouderworp op twee knieën en wéér direct ippon. Door deze wedstrijden te winnen kon Ruben zich opmaken voor de strijd om het brons. Helaas bleek in de partij de opponent toch net iets te goed voor Ruben waardoor de Judoka van Rijkse net buiten de prijzen viel. Het was voor Ruben wel een dag met goed judo en dus één om enorm trots op te zijn.

Jaimy

Judo Ryu Rijkse: Met dank aan de coaches Jaimy en Arthur