Judo Ryu Rijkse

Esmé Scherrenberg en Hidde Tuinman kampioen van Midden-Nederland

Een lange dag, met regelmatig een moeizaam verlopende organisatie was typerend voor dit Districtskampioenschap voor judoka’s tot 10 en tot 12 jaar. Daarbij ook nog eens een pilot met een afwijkend reglement; Zo werd een partij pas voortijdig beëindigd na 2 ippons. Maar onze judoka’s lieten zich in Ede niet van de wijs brengen.
In de ochtendgroep pakte Esmé Scherrenberg op overtuigende wijze de kampioenstitel. Weliswaar in een kleine poule, maar met een uitstekende inzet en mooie worpen was Esmé overtuigend. In de 2e ronde was haar tegenstandster veel zwaarder, groter en met een hogere band. Heel beheerst en niet geïmponeerd ging Esmé op precies de goede momenten in de aanval. Net als in haar eerste partij maakte ze 2x een ippon en dus had ze de maximale score. Vooral haar heupworp was erg sterk en zo stond Esmé als kampioen tot 10 jaar oud op het erepodium.
In de middagploeg was Hidde Tuinman net als vele anderen het wachten behoorlijk zat. Maar toch ging hij met mooie aanvallen de strijd aan in een ploeg van 19 deelnemers. Deze dag was de schouderworp morote-seoi-nage weer zijn favoriet. Niet altijd volledig ingedraaid, was de timing echter zo goed dat Hidde diverse keren hiermee scoorde.  Na 4 klinkende overwinningen met vele prachtige scores en goede bewegingen kwam Hidde in de finale. Ook hier was de tegenstand voor hem minimaal, met weer 2 ippons verliet Hidde als terechte kampioen voor judoka’s tot 10 jaar de mat.
Ook Diemas van der Horst en Max van Burgel zaten in een grote poule. Met nog 27 andere deelnemers gingen zij in het dubbele eliminatie systeem (na de 2e verliespartij ben je uit het toernooi) de strijd aan. Beide deden het erg goed. Max had al een paar goede partijen met sterk armenwerk op zijn naam gezet, toen hij in de halve finale kwam. Hier was zijn tegenstander hem net iets te snel af en dus mocht Max om de 3e plaats strijden. Deze bleek tegen Diemas te zijn, die al iets eerder naar de herkansing was verwezen. Diemas was goed het werk en toonde weer eens als vanouds een variatie aan technieken en kwam zo in de herkansingsronde te staan richting de 3e plaats. Max en Diemas gingen een tijdje gelijk op in hun strijd, maar uiteindelijk zegevierde de ervaring van Diemas. Voor Diemas dus een mooie, verdiende 3e plaats en voor Max een groot compliment voor zijn goede toernooi.
[nggallery id=61]
Abigail Donkers en Melanie van Hattem zaten in een meisjespoule met 5 deelneemsters, waaronder een paar pittige dames. Voor Abigail waren ze ondanks een goede inzet, een maatje te groot. Ze kwam een paar keer bij de EHBO terecht en na de 3e partij was het mooi geweest voor haar. Melanie was goed aan het werk en trof slechts één te sterke tegenstandster. In haar laatste partij was er geen verschil in score en verloor Melanie maar net op beslissing van de scheidsrechter. Een prima 3e plaats voor Melanie.
Damian Baljet werkte hard en liet prima judo zien. Dit bracht hem direct de eerste 2 ronden goed door. In de halve finale was zijn tegenstander echter te sterk. Dit betekende verder in de strijd om de 3e plaats. Ook hier trok Damian aan het kortste eind, maar met een 4e plaats uit een deelnemersveld van 13 judoka’s had hij het toch heel goed gedaan.
Jaimy Stevens begon lekker in zijn klasse met 23 deelnemers. Na een dubbele ippon verloor Jaimy helaas met een yugho, waardoor hij verder moest strijden in de herkansing. Jaimy liet zich gelukkig niet uit het veld slaan, ging verder met mooie scores, maar moest in de 5e ronde het veld verlaten. Een 7e plaats is toch ook een heel goed resultaat in zijn sterk bezette klasse.
In de middag kwam Josefien Poos net onderin haar gewichtsklasse uit. Ook nog eens de jongste was het zichtbaar dat Josefien nog moeite had om haar eigen spel te spelen. Na een ippon van haar sterke tegenstandster kwam de vechtlust echter naar boven en scoorde Josefien heel verassend een ippon met een sterke worp. Uiteindelijk moest er een scheidsrechterbeslissing komen, dus dat was een mooie comeback. Deze viel echter terecht uit voor haar tegenstandster waardoor Josefien om de3e plaats mocht strijden. Van de andere zijde was ook Claudia van den Berg hier beland. Claudia was met een goede vechtlust aan het werk maar verloor door wat pech haar 1e partij. Na een paar goede scores met sterke worpen kwam zij tegen Josefien uit. Het ervarings- en leeftijdsverschil was goed zichtbaar en dus wist Claudia verdiend beslag te leggen op de 3e plaats. Voor Josefien vooral een nieuwe ervaring die haar zeker gaat helpen om verder te komen.
Rowen Soetiwidjojo kwam in dezelfde klasse uit als Hidde. Ook Rowen was heel goed aan het werk. Na drie sterke partijen en overduidelijke ippon-overwinningen stond Rowen in de halve finale. Hier startte hij me een ippon-achterstand, maar kwam terug met een heupworp. Dit leverde hem ook een ippon en dus was de strijd weer open. Helaas wist zijn tegenstander op dezelfde manier nog een keer te scoren en zo werd Rowen met yugho-verlies helaas verwezen naar de herkansingsronde. Hier mocht hij strijden om de 3e plaats. Met een vliegende aanval probeerde Rowen direct te scoren, maar zijn tegenstander nam deze net op tijd overnemen. De achterstand kon Rowen niet meer wegwerken en dus moest hij zich tevreden stellen met een zeer goede 4e plaats.
Matthijs van der Poel kwam in zijn eerste partij direct tegen de kampioen van vorig jaar. In de 1e fase van de wedstrijd ging Matthijs te veel voorover staan waardoor hij zichzelf in gevaar bracht. Na en paar stevige aanwijzingen ging hij goed met zijn heupen werken, werd hij de sterkste en maakte een goede kans op de overwinning. Helaas maakte hij in de eindfase nog 1 keer dezelfde fout wat werd afgestraft met een waza-ari. Hierdoor werd Matthijs direct terug verwezen naar de herkansingsronde. Dit werd een lange weg. Na 5 partijen winst waar eigenlijk niemand een partij voor hem was, kwam Matthijs in de strijd om de 3e plaats. Een uitstekende strijd, maar na de golden score was de stand nog altijd gelijk. Helaas koos de arbitrage voor de tegenpartij waardoor Matthijs net buiten de prijzen bleef. Een mooie 4e plaats uit een veld van 26 deelnemers is echter een goede prestatie.