Judo Ryu Rijkse

ESMÉ SCHERRENBERG PAKT ZILVEREN PLAK OP NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAP JUDO TOT 15 JAAR

Op het Nederlands Kampioenschap Judo van 11 maart 2017 heeft Esmé Scherrenberg in de leeftijdscategorie tot 15 jaar het podium gehaald. Esmé traint bij Judo Ryu Rijkse en Top Judo Utrecht en komt uit in de klasse tot 57kg.

De 13-jarige IJsselsteinse start relatief eenvoudig met ippon-overwinningen op judoka’s uit Noord-Holland en Oost-Nederland. Met diverse heupworpen, een mooie beenworp en ijzersterke houdgrepen komt ze in de halve finale tegenover een vrij lange judoka uit Zuid-Nederland. Esmé weet haar tegenstandster echter direct te verrassen met een beenworp en rond de overwinning af met een houdgreep. In de finale treft ze een lastige opponent van Topjudo Amsterdam. In een zware strijd is er na 3 minuten nog geen winnaar. Ook de golden score verloopt zonder scores waarna na bijna 8 minuten strijd de scheidsrechter een straf uitdeelt aan Esmé voor passiviteit. Hiermee pakt Esmé een knappe zilveren medaille, waar (net als op het Espoir toernooi) een gouden rand omheen zit vanwege het minieme verschil met haar tegenstandster. We zijn trots op Esmé dat ze dit bijzondere resultaat heeft weten te bereiken

.

Naast Esmé kwam ook Justin van Veen in de middag via Top Judo Utrecht (TJU) in actie op het NK. In de klasse tot 60kg begon hij goed met scores door heupworpen, vele verwurging- en sankaku-aanvallen. In de 2e ronde draait Justin in de lucht om een mooie actie van zijn tegenstander te pareren, maar komt met zijn elleboog in zijn ribben terecht. Na enige tijd bij de EHBO doorgebracht te hebben pakt de 14-jarige Justin toch weer de strijd op in de verliezersronde. Hier scoort hij verrassend binnen 10 seconden met een beenworp. In de 4e ronde speelt de pijn rond zijn ribben echter toch te veel parten en is het toernooi voor Justin voorbij.

In de ochtend was de 12-jarige Femke Hooijsma (team Rijkse en TJU) aan het werk in de klasse tot 44kg. In de eerste ronde meteen een pittige tegenstandster waar Femke een sterke actie aanvankelijk goed weet te pareren en heel knap met wilskracht uit een houdgreep weet te komen, maar de strijd niet weet te winnen. Ook in volgende ronde gaat de winst naar de tegenstandster en is haar toernooi helaas voorbij.