Judo Ryu Rijkse

Espoir toernooi in Eindhoven 2019

15-jarige Esmé Scherrenberg pakt brons op internationaal judotoernooi

Na lang blessureleed was er op zondag 13 januari met het prestigieuze , de eerste vuurproef voor de IJsselsteinse Esmé Scherrenberg van judoclub Judo Ryu Rijkse. Dit internationale judo-evenement is één van de belangrijkste judotoernooien voor aanstormend Nederlands talent en dient als meetmoment voor uitzending naar Europacup toernooien. De jonge, maar gedreven Esmé pakt een knappe bronzen plak in de leeftijdscategorie tot 18 jaar.

In haar openingspartij weet ze een Zweedse judoka al snel te verrassen met een heupworp. Na sterke verwurgingen in de kwart finale tegen een Zwitserse judoka, komt Esmé in de halve finale tegenover een zeer sterke Nederlandse te staan. Ze draait een prima partij, maar een moment van onoplettendheid doet haar in een ippon (maximale score) rollen, waarna Esmé zich op kan maken voor de strijd om brons. Hier treft ze de Nederlands kampioen van vorig jaar, waar ze niet eerder van gewonnen heeft. Esmé weet deze judoka echter al vroeg in de partij te verrassen met een heup- èn beenworp, waarna het brons in een veld van 35 sterke tegenstandsters binnen is.

Femke Hooijsma (14) judoot dit jaar voor het eerst in de -18 en stapte vlak voor het toernooi over naar de -63kg klasse (44 judoka’s). Zij verliest haar eerste wedstrijd van de ervaren Belgische nationaal kampioene. De Belgische verliest helaas haar tweede wedstrijd (golden score) en daarmee is Femke volgens het Braziliaanse poulesysteem uitgeschakeld. Toch een ervaring rijker, sportief opgevat en er komen genoeg kansen de komende jaren Femke, lekker doorgaan!