Judo Ryu Rijkse

Femke Hooijsma kampioen van Midden-Nederland!

1e plaats: Femke Hooijsma

Op zaterdag 17 maart zijn de districtskampioenschappen tot 15 jaar gehouden in sporthal ’t Riet in Ede. Als eerste waren de meisjes aan de beurt waaronder de 13-jarige Femke Hooijsma die zowel bij Top Judo Utrecht als Judo Ryu Rijkse traint. Aangezien er in haar klasse (tot 52 kg) maar 3 deelnemers waren, hoefde ze slechts twee partijen te draaien. Maar zonder twijfel weet ze beide te winnen met ippon, waarmee Femke de kampioenstitel pakt. In haar eerste partij anticipeert ze goed op de allereerste aanval van haar tegenstandster. Ze stuurt haar opponent naar de grond en weet gemakkelijk de controle met een houdgreep te verkrijgen. In de tweede partij scoort Femke met een offerworp en rond het geheel weer af met haar ijzersterke houdgreep. Verdiend een mooie 1e plaats die past in de knappe zegereeks van de afgelopen maanden. Nu op naar het NK op 7 april in Leek!

Eveneens in de ochtend mogen de jongens in de lichtste categorieën aantreden. Voor Judo Ryu Rijkse zijn dat de 13-jarige Arthur Schoenmakers, de bijna 12-jarige Thomas Boskeljon en de 11-jarige Ruben de Boer.

Arthur is op de trainingen hard aan het werk om uchi-mata goed onder de knie te krijgen maar kreeg deze in zijn eerste partij helaas aan zijn broek van de tegenstander. In de herkansing weet Arthur met een halve uchi-mata zijn tegenstander naar de grond te werken en heel knap te winnen door een arm goed in te haken en een houdgreep te maken. In de volgende ronde kwomt Arthur tegen een geroutineerde judoka uit Utrecht op achterstand met een schouderworp op twee knieën. Toch waren er daarna kansen, maar werd een sankaku het einde van Arthur’s kampioenschap in de gewichtsklasse tot 38kg. hard werken en dan volgend jaar nieuwe kansen in de klasse tot 18 jaar.

Thomas en Ruben kwamen beide uit in de klasse tot 34kg. Thomas kan in zijn eerste partij twee heupworpen niet pareren en mag direct verder in de herkansing. Hier weet hij een mooie uchi-mata te scoren en dus is hij weer een ronde verder. Met een uitstekende inzet, komt hij iets te snel in met een aanval waardoor hij wordt overgenomen met een ‘vliegende’ beenworp. Helaas einde kampioenschap, maar als eerstejaars mag hij in zowel 2019 als 2020 nog uitkomen in deze leeftijdsklasse.

Ook Ruben is eerstejaars in deze leeftijdsklasse, maar bleek al mee te kunnen met de kanshebbers voor de podiumplaatsen. Na een eerste winst met een variatie aan technieken (armworp, offerworp en schouderworp op twee knieën) komt hij in de 2e ronde helaas terecht in een verwurging. Met goede moed gaat hij veder in de herkansing en hier scoort hij met een knappe o-uchi-gari en weer een spetterende schouderworp op twee knieën. Hij had deze onlangs nog extra geoefend tijdens de maandagtraining met Tim en Frank en dat bleek zijn vruchten af te werpen. Ook de volgende ronde scoort Ruben. Met een prachtige ko-uchi-gari en heupworp wint hij met ippon. Hiermee komt hij in de strijd om brons en dat is heel knap voor een eerstejaars. Helaas laat hij zich hier te veel sturen en reageert hij op de grond niet snel genoeg op een sankaku aanval. Met en 5e plaats net buiten het podium en daardoor ook net geen plaatsing voor het NK in Leek. Maar wel een knappe prestatie en stimulans om hard te trainen voor volgend jaar om wel bij de laatste te eindigen.