Judo Ryu Rijkse

Femke Hooijsma op het NK -15 jaar in Leek

Op zaterdag 7 april 2018 vond het NK judo -15 plaats in Leek (Groningen). Femke Hooijsma doet hieraan mee in de gewichtsklasse -52kg waarin de 24 beste judoka’s van Nederland zich met elkaar meten.

 

 

 

 

Femke begint met een vrij-loting en treft in haar eerste partij de uiteindelijke nummer 2. De strijd gaat lang gelijk op maar in de golden score wordt Femke met een uchi-mata geworpen. Dus verder in de herkansing waar Femke in haar 2e partij een aanval netjes blokkeert en met een houdgreep ippon scoort. Ook in de 3e partij weet Femke de winst met ippon binnen te hengelen na een snelle heupworp en houdgreep.

 

Hoe verder Femke komt in de herkansingspoule, hoe pittiger de tegenstandsters worden, want die hebben net als Femke ook al weer een aantal winstpartijen in hun zak zitten. Zo is de 4e partij een felle strijd waar Femke echter al na 15 sec. waza-ari op het scorord weet te krijgen met een mooie heupworp. Ze blijft de wedstrijd goed controleren en aanvallend sterk. Bij het pareren van een aanval van de tegenstandster belandt deze op haar rug en volgt Femke snel met het aanleggen van een houdgreep en weer ippon!

 

In de 5e partij volgt een lange strijd en een zwaarbevochten winst. Beide judoka’s zijn al ver gekomen en willen in de finale voor brons komen. Femke blijft controle houden middels een zeer goede pakking en weet de aanvallen van haar tegenstandster goed te pareren. Zelf maakt ze enkele heupworpen die net geen score opleveren. In het laatste deel van de wedstrijd komt Femke echter met een spetterende aanval die een wazari-score oplevert. Daarna speelt ze de wedstrijd goed uit en mag ze dus op voor de strijd om brons.

 

Na een lange wachttijd gaat de strijd tegen Rixt Geertsma die op grote internationale toernooien al prijzen in de wacht heeft gesleept. Maar Femke laat zich niet

imponeren en gaat er fel tegenaan. Na het pareren van een flitsende aanval van haar tegenstandster volgt een grondgevecht. Femke maakt een snelle verwurging maar de tegenstandster tikt niet af en de scheidsrechter zegt maté. Dan blijkt dat de tegenstandster zittend op haar knieën buiten bewustzijn is geraakt.

De scheidsrechter kent terecht een ippon toe en Femke waant zich al op het podium. Helaas en zeer onterecht draait de jury i.o.m. een arts (na ontkenning van de black-out door de tegenstandster) de score terug en moet Femke verbouwereerd verder. De strijd wordt vervolgd waar Femke het zeker goed doet, maar helaas verliest op een waza-ari. Er wordt achteraf door de coaches nog formeel protest aangetekend, waarna de hoofdscheidsrechter op basis van de videobeelden erkent dat er misschien wel een verkeerde beslissing was genomen. Helaas leidt dit niet tot herziening en wordt het hiermee een 5e plaats voor Femke. Zeker niet onverdienstelijk en ze heeft mooie partijen en een enorme progressie laten zien. Dus mag ze zich zeker met trots 5e van Nederland noemen.