Judo Ryu Rijkse

Frans Odijk Toernooi 6 en 7 december

Frans Odijk toernooi in Wijk bij Duurstede 6 en 7 december
In de poule van Femke Hooijsma waren de verschillen tussen de 5 meisjes klein; Ze gaven elkaar niets cadeau. Femke wint haar eerste partij met een overname op o-soto-otoshi. Na een verliespartij herpakt ze zich en toont vechtlust. Tegen de latere nummer één verliest ze net op scheidsrechter beslissing. De vierde partij pakt Femke met ippon door een beenveeg en houdgreep. Femke pakt een mooie tweede plaats.
Justin van Veen zat in een poule van 4 en won met overtuiging zijn eerste wedstrijd met 2 keer waza-ari en dus ippon. In zijn volgende partijen belandde Justin in een houdgreep en zo werd het een prima derde plaats voor Justin.
Esme Scherrenberg zat in een poule van 6 en won al haar partijen met ippon met sterke heupworpen en beklemmende houdgrepen. Oppermachtig in haar poule, pakte ze een zeer verdiende eerste plaats.
Op zondag start Josefien Poos als eerste tegen oudere ervaren bruine banders, die een maatje te groot waren. Na 1 januari schuiven zij door naar een hogere leeftijdsklasse en kan Josefien weer meer op haar eigen niveau draaien. Ze wist toch een mooie wedstrijd te winnen met een sankaku techniek en dat is een mooie prestatie.
Gido Steemers begon met een goede partij, maar kon de winst niet naar zich toe trekken. In de 2e ronde had hij de meeste scoringskansen, maar bleven ze uit. Door vol te houden wist hij in de goldon score tijd de winst toch nog naar zich toe te trekken. Het levert hem een 3e plaats.
Doordat er bij de weging op zondag nogal wat judoka’s in een ander gewichtsklasse moesten worden geplaatst liepen de wedstrijden ietwat vertraging op. Ipv poules van 5 judoka’s kwamen de meeste judoka’s nu uit in kleine poules van 3 waarbij ze dan twee keer tegen dezelfde tegenstander uitkwamen.
Diemas van der Horst kwam een oude bekende tegen: zijn tegenstander van de finale van het IJsselsteintoernooi, en was gebrand op wraak. In de tachi waza het staande gevecht was hij wat sterker, maar door een verkoudheid moest hij in het grondgevecht het onderspit delven. Zijn andere tegenstanders was hij duidelijk de baas en dat betekende een mooie tweede plaats.
Matthijs van der Poel was in zijn poule heer en meester, en besliste al zijn wedstrijden met een houdgreep en dus ippon. Een welverdiende eerste plaats was zijn beloning
Ronin Prinssen liet een gezonde vechtlust zien, en verraste twee keer zijn tegenstander met een verwurging waarvan eentje zelfs vanuit de ‘guard’ positie op zijn rug. Ook zijn overige twee wedstrijden wist hij te winnen waardoor hij met veel plezier de eerste plaats opeiste.
Adyen de Souza kwam uit in een zware poule met bekende tegenstanders. Een angstgegner bleek net wat te sterk en tegen de andere tegenstander maakte hij het zichzelf onnodig moeilijk. Bij een achterstand en nog 12 seconden op de klok greep hij naar een noodgreep: zijn wapen de sutemi offerworp, wat een spectaculaire overwinning opleverde. Een tweede plaats was zijn deel.
Voor Jaimy Stevens betekende dit toernooi zijn rentree na een blessure periode. Door ziekte was hij wat kortademig en moest wat anders judoën. Geen lange marathon partijen maar korte duels. Het leverde hem 4 overwinningen op in 4 wedstrijden, waarvan twee keer tegen een tegenstander waarvan hij nog niet eerder won, en dus een knappe eerste plaats tot zijn grote tevredenheid.
Bonno Verschuure was niet helemaal fit en stond ook nog eens tegen pittige bruine banders. Na een ongelukkig val, prima sportieve inzet, maar 3 keer verlies was het toernooi klaar voor Bonno.
Mathilde Poos pakt knap een zeer verdiende 3e plaats. Na een zege door onreglementair vastpakken door haar tegenstander (onder de band), waren er nog twee prima partijen van Mathilde tegen bruine banders. Daar waar Mathilde drager van de oranje band is wist ze zelfs bijna met een armklem te scoren.
Met dank aan de coaches Egbert, Edward, Harvey, Ferry en Frank