Judo Ryu Rijkse

Fries Open Gorredijk 20 juni 2015

2e plaatsen voor Esme Scherrenberg en Jaimy Stevens in Gorredijk op 20 juni 2015
Esme Scherrenberg mag vroeg op om al om 9.00uur de mat op te gaan in Gorredijk. Na twee klinkende overwinningen, staat ze in de finale tegen dezelfde tegenstander als in Ede. Deze bruine bander is een stuk ouder en nog een maatje te groot voor Esme. Maar in de partij om de 2e en 3e plaats herpakt Esme zich prima door een mooie overwinning met sankaku houdgreep. Een mooie 2e plaats voor Esme
Tessa Steemers staat in de klasse tot 18 jaar met 2 pittige tegenstandsters tegenover zich. Na een lastige strijd en verlies gaat Tessa de volgende partij fel erin. Een goed staand gevecht gaat over in grondwerk en hier weet Tessa een armklem aan te leggen. Er wordt tot 2 keer toe afgetikt, maar de scheidrechter twijfelt en laat na de score toe te wijzen. In de rest van de partij lukt het Tessa niet meer de overhand te krijgen.
Tegelijkertijd is Matthijs van der Poel aan het werk. Hij start mooi met een sterke draai waardoor hij een houdgreep weet te maken. Daarna verlies door o-soto-otoshi en dus in de herkansing verder. Hier is Matthijs weer goed aan het werk en scoort met een mooie uchi-mata en houdgreep. Twee partijen verder en richting de kleine finale, scoort Matthijs op de rand van de mat en pakt direct een houdgreep. De onervaren scheidrechter laat de houdgreep -die inmiddels ver buiten de mat is- stoppen en kent ook de score niet toe. De strijd gaat voort en Matthijs komt op achterstand. Een uchi-mata aanval van Matthijs wordt geblokkeerd waardoor hij over zijn hoofd/nek doorrolt. Hier krijgt hij hansoku-make (diskwalificatie) voor en dus is het toernooi, ondanks de goed inzet van Matthijs, ten einde.
Rowen Soetowidjojo heeft het zwaar in zijn klasse. Na een achterwaartse offerworp in de eerste partij, weet hij in de herkansing te winnen met een houdgreep. In de ronde daarna belandt hij echter in een verwurging waarmee het toernooi voor Rowen voorbij is. Als eerstejaars in de klasse tot 15 jaar heeft hij in ieder geval weer veel geleerd en dat is ook winst.
In de laatste groep was het de beurt aan Jaimy Stevens. Hij kwam dit keer uit in de klasse tot 55kg. In de eerste ronde kwam hij uit tegen een sterke tegenstander, Het lukte niet om tot scoren te komen, maar het voortdurende overwicht leidde tot een shido overwinning. In de volgende ronde betekende twee keer waza-ari, ippon winst. In de halve finale kwam hij een bekende sterke judoka tegen, ook van TJU. Na wat aftasten, verraste Jaimy hem met een overname die meteen ippon betekende. In de finale had Jaimy ook een overwicht in het tachi waza, maar een bloedneus gooide roet in het eten. Met watten in de neus werd ademen dusdanig lastig dat de partij verloren ging. In het systeem van de ongeslagen winnaar moest hij nog een keer aantreden voor de strijd om de tweede plaats. Na 3 minuten rust bij de EHBO waren de ergste duizelingen voorbij waarna hij de partij zwaar vermoeid maar met een mooie yuko score, naar zich toe kon trekken. Zeer tevreden, na lang blessureleed met een mooie tweede plaats.