Judo Ryu Rijkse

Goed IJsselsteins judo in Sint Michielsgestel

Op een goed georganiseerd toernooi van Judoclub Berlicum was het wat minder druk en internationaal dan gebruikelijk. Desalniettemin waren de meeste poules goed gevuld en kon er flink geknokt worden voor de prijzen. Door 13 deelnemers van Judo Ryu Rijkse werd er vanaf vroeg in de ochtend tot in de middag gestreden.
 
1e prijs: Esmé Scherrenberg
2e prijs: Rowen Soetowidjojo, Claudia van den Berg, Tessa Steemers
3e prijs: Femke Hooijsma
 
 
In de eerste groep begon de 11-jarige Rowen Soetowidjojo goed met een gedreven blik en mooie score. Helaas beland hij in een houdgreep. Zo snel al terugverwezen naar de herkansing moest hij flink wat partijen door om nog een prijs te bemachtigen. Dit deed hij echter met verve. Met prachtige scores d.m.v. respectievelijk ushiro-goshi (tillende heupworp), o-uchi-gari (binnenwaartse haak) en twee keer een uchi-mata (binnenwaartse zwaai) overwon hij maar liefst vier tegenstanders met een ippon. Om de derde plaats werd het een knallende o-soto-gari waarna Rowen mocht strijden om de tweede plaats. Opnieuw een prachtige ushiro-goshi waarmee hij na een reeks van 7 wedstrijden uit een veld van 15 deelnemers een prachtige derde plaats bemachtigde.
Femke Hooijsma toont dat ze tegen meer ervaren judoka’s met de juiste inzet een heel eind kan komen. Na 2 pittige gevechten tegen oudere judoka’s gaat ze uiteindelijk met verlies maar opgeheven hoofd de mat af. In de volgende 2 partijen weet de 9-jarige Femke toch winst te pakken met Ippon (Kesa Gatame na grondgevecht) en op punten (Wazari door een knap uitgevoerde Uchi Mata). Moegestreden maar trots naar huis met een derde plaats!
Esmé Scherrenberg weet waarvoor ze komt: Om te winnen. Met een overtuigende blik en dito inzet wint ze haar eerste partij met ippon. Daarna start ze echter te gemakkelijk en komt met een waza-ari op haar rug. Onverstoord ging de 10-jarige Esmé echter in de aanval en weet met een houdgreep de winst toch nog naar zich toe te trekken. In het deelnemersveld van 6 judoka’s betekent dit de finale. Ook hier eerst op achterstand, maar met een mooie o-uchi-gari en een sterk gevecht op de grond maakt ze weer een houdgreep. Winst en een mooie eerste plaats voor Esmé.
In de tweede groep kwamen Micha Ruijgrok, Robbe Stout, Vincent de Bruijn, Diemas van der Horst en Max van Burgel op de mat. Alle vijf hadden ze het zwaar en behalve Micha waren ze al na twee partijen klaar met het toernooi. Vincent, Diemas, Robbe en Max hebben met veel inzet weliswaar punten vergaard maar werden helaas op een uitzondering na voor Vincent allen middels Ippon uitgeschakeld. Micha wist zijn tweede partij met een mooie houdgreep te beslissen maar werd helaas in de derde partij uitgeschakeld. Alle vijf zitten ze nog maar kort in deze klasse en hebben weer veel ervaring opgedaan. Nog “even volhouden” en we gaan hier weer over winstpartijen van de mannen verslag uitbrengen!
Claudia van den Berg en Josefien Poos kwamen in dezelfde klasse, tot 48kg uit. Claudia weet haar groeiende ervaring in de groep van 6 judoka’s goed te gebruiken. Na een eerste winstpartij moet ze verlies incasseren. In de herkansing echter weer goede overtuigende partijen en zo komt ze na 5 ronden helemaal terug naar een mooie tweede plaats. Josefien was een van de jongsten in haar categorie. Haar eerste partij tegen een duidelijk oudere en meer ervaren judoka doet ze echter uitstekend. Ze laat zich niet verleiden om gebogen te gaan staan en blijft o.a. met sankaku-aanvallen sterk meedoen. In de tweede ronde treft ze helaas Claudia waarna haar toernooi voorbij, maar ‘niet verloren’ is.
De bijna 17-jarige Thimon van Gestel begon sterk met twee ippon-overwinningen. In de tweede partij d.m.v. een armklem in de golden score tijd. In de halve finale treft hij een te ervaren tegenstander, maar via de herkansing maakt hij een goede kans om in de prijzen te belanden. In de strijd om de derde plaats rolt Thimon echter mee in een schouderworp en wordt het podium na een goed toernooi net niet bereikt.
De 15-jarige Michelle Pfeijffer en 14-jarige Tessa Steemers waren als laatsten aan de beurt in dezelfde categorie, tot 44kg. Michelle was niet lekker en het niveau ook nog te hoog. Met drie keer ippon verlies was het snel voorbij. Tessa had een goede focus en scoort solide in de eerste twee partijen. In de derde ronde komt ze echter tekort waarna het een mooie tweede plaats wordt.