Judo Ryu Rijkse

Heidetoernooi Ede 4 juni 2016

Heide toernooi 4 juni 2016

Het laatste ‘uit-toernooi’ voor onze judoka’s was dit jaar in Ede op 4 juni.

De 8-jarige Tijn Buijen van Weelderen mocht als eerste al om 9 uur van start. Hij had duidelijk last van zenuwen voor zijn eerste grote toernooi en kon daardoor niet laten zien wat hij in zijn mars heeft. Maar met een mooie ippon-score op zak heeft hij vooral ook de broodnodige ervaring opgedaan. Ook voor Floortje van Burgel (7 jaar) was het een indrukwekkend evenement. Na een prima inzet kon ze met een nieuwe ervaring naar huis.

Femke Hooijsma was in haar eerste partij nog niet voldoende alert, maar wist in de 2e partij twee keer te scoren met een o-uchi-gari en tenslotte te winnen met een houdgreep. In de kruisfinale kwam ze helaas niet verder.

Josefien Poos draaide een erg goed toernooi. Na sterke overwinningen met een beenworp, heupworp en houdgreep kwam Josefien in de finale. Ook hier een prima inzet, maar uiteindelijk lukte het niet om te scoren. Echter een tweede plaats om trots op te zijn.

Esmé Scherrenberg startte sterk met twee ippon-overwinningen waaronder één met een uchi-mata. Toch kwam ze niet helemaal lekker in haar toernooi en in de kruisfinale bleven de scores uit. Ze bleef sportief en pakte de 3e plaats.

In de middag was Diemas van der Horst weer eens als vanouds aan het knokken. Met bewegelijk judo en een prima inzet lukte het hem om te scoren met een heupworp en houdgreep. Helaas niet voldoende om de kruisfinale in te komen. In dezelfde klasse kwamen ook Misha Ruijgrok en Vincent de Bruijn uit. Misha werkte heel erg hard en was vooral in de eerste twee partijen sterk tegen veel ervarener judoka’s. Het lukte hem ook bijna om uit een lastige positie een sankaku te maken, maar de winst bleef uit.

Groene bander Vincent begon direct sterk tegen bruine banders maar wist in de eerste ronde net niet te scoren met een uchi-mata. In de 2e partij kwam hij ver op achterstand maar wist zijn opponent aan het einde van de partij te verrassen met een heupworp en houdgreep. Na nog een sterke winst met o-uch-gari mocht hij –inmiddels doodmoe- verder in de kruisfinale. Hier trof hij een zwarte bander met heel veel (internationale) wedstrijdervaring. Door direct alert te reageren scoort Vincent heel verrassend waza-ari met een tani-otoshi. Helaas rolt zijn tegenstander hem door in een houdgreep, waardoor hij de partij toch verliest. Uiteindelijk stond Vincent als 3e op het podium tussen grote kampioenen en dat is een hele knappe prestatie.

Laat in de middag blijkt Max van Burgel maar 1 tegenstander te hebben. Hij probeert goede technieken uit, scoort met gemak en pakt de titel.

Justin van Veen en Hidde Tuinman komen in de klasse tot 55kg in een veld van 24 deelnemers uit. Justin werkt hard en maakt mooie scores met een o-uchi-gari, heupworp en houdgrepen en wint twee partijen. Om onbegrijpelijke redenen wordt een verwurging afgekeurd maar Justin dringt netjes door tot de kruisfinale. Hier wint hij zijn eerste partij met een sterke houdgreep, maar strand helaas in de strijd naar de halve finale. Plaatsing bij de laatste 8 is echter een mooi resultaat!

Hidde maakte na bijna anderhalf jaar zijn come-back op een individueel toernooi. Heel beheerst en technisch scoort hij in zijn eerste partijen met een snelle ko-uch-gari, uchi-mata, utsuri-goshi (wisselheup) en verwurging. In de kruifinale is Hidde weer oppermachtig door zijn beheerste optreden. Hij scoort ippon met uchi-mata en een schouderworp op twee knieën, waardoor hij in de halve finale komt. Hier gaat de strijd gelijk op en zijn er goede kansen voor Hidde, maar weet de latere kampioen hem te verrassen met een heupworp. De 13-jarige Hidde komt na 6 partijen waarvan 5 overwinningen op een verdiende 3e plaats van het podium en heeft hiermee een knappe prestatie neergezet.

Coaches Yentel en Irma

IMG_3183 IMG_3182 IMG_3180 IMG_3179 IMG_3177