Judo Ryu Rijkse

Heidetoernooi Ede 6 juni 2015

O p een vol bezet toernooi was Misha Ruijgrok doorgeschoven naar de klasse tot 60kg. Hij leverde een prima strijd en was lastig te werpen, zeker als hij de aanval zocht. In de 3e partij kwam hij door een goede overname op waza-ari voorsprong. Ervaring en gewicht waren echter niet in zijn voordeel en zo eindigde zijn toernooi in de voorronden.
Jeffrey Moers begon met een 10 punten door een sterke houdgreep. Daarna lukte het niet meer om te scoren. Hij kwam in de 3e partij in een snelle tani-otoshi maar hield een glimlach op zijn gezicht. Goede ervaring voor deze 8-jarige op een groot toernooi.
De 14-jarige Vincent de Brijn begon goed met een ippon-overwinning. Ook de partijen daarna waren van een goede kwaliteit, maar scoorde de tegenstander uiteindelijk na een pittige strijd. Met een pijnlijke teen en een prachtige sankaku-aanval in de 3e partij (die met nog wat oefening zeker een score op gaat leveren) was het toernooi voorbij voor Vincent.
Ronin Prinssen zat in een sterke klasse met allemaal hogere banders. Na verlies stond hij ook in de 2e partij op achterstand. Een mooie armklem uit sankaku-positie leverde hem verrassend ippon. Na 3 ronden was er gelijkstand tussen 3 judoka’s waaronder een Engelse. Ronin lootte ongunstig, maar wist beide jongens verrassend te overwinnen; een keer met o-uchi-gari en een keer met een snelle verwurging. In de finale met de 8 beste judoka’s was een zwarte bander te sterk en het toernooi over. Ronin kan echter met trots terugkijken op deze goede prestatie en zijn sterke grondwerk.
In de tweede ronde waren de meisjes en dames aan de beurt. Femke Hooijsma begon met een paar prima ippon-overwinningen. Dit bracht haar in de finaleronde en ook hier pakte ze de winst. In de halve finale was de tegenstandster te sterk, waardoor het een 3e plaats werd voor Femke. Een mooie prestatie, maar vooral ook een uitstekende mentaliteit die ze in Ede liet zien.
Josefien Poos had het zwaar in haar klasse. Vanaf haar 2e partij begon ze echter te vechten en liet in ieder geval zich van haar beste kant zien. Na 3 partijen was het toernooi voor Josefien voorbij, maar heeft ze weer de onmisbare ervaring opgedaan.
Yentel Rison startte tegen een bekende, lastige opponent. Na een geduldige opbouw kwam de score en ippon-winst. Met nog weer 3 overtuigende overwinningen meestal met haar sterke sode-seoi-nage stond Yentel in de finale tegen haar eerste tegenstandster. Altijd lastig om dan weer tegen dezelfde tegenstander te spelen. Een actie van Yentel werd helaas overgenomen en dus moest Yentel genoegen nemen met een verdienstelijke 2e plaats.
De 11-jarige Esmé Scherrenberg had goed geluisterd naar de instructies vooraf en evalueerde haar partijen kritisch. Hierdoor niet alleen 4 klinkende overwinningen, maar ook een variëteit van technieken, waaronder o-uchi-gari. In de volgende ronde leek het om de finale te gaan en werd Esme na een ruime voorsprong angstig om deze te verliezen. Gelukkig ging ze toch weer verder met het judowerk en scoorde ze zelfs een ippon. Toen weer de mat op voor de echte finale, maar deze tegenstander was veel ouder en zeer ervaren. Met een 2e plaats was de prestatie echter ook super.
De 15-jarige Tessa Steemers mist veel wedstrijden door gebrek aan tegenstanders in haar klasse. Ook nu uiteindelijk maar 1 Engelse tegenstandster. Maar Tessa haalde het maximale eruit. Ippons met een armklem en beenworp waren goed voor de 1e plaats.
In de derde ronde was de beurt weggelegd voor Arthur Schoenmakers.
Hoewel Arthur met veel enthousiasme zijn wedstrijden begon kreeg hij toch meerdere malen een straf wegens passiviteit en afhouden. Helaas kwam hij niet tot scoren, en een partij verloor hij nipt op scheidsrechtersbeslissing. Gelukkig liet hij nimmer de moed zakken.
In de laatste groep kwam als eerste Diemas van der Horst op de tatami in de klasse -55kg. Deze was gesplitst in twee poules van 16 en 15 deelnemers.
Diemas heeft een goede stijgende lijn te pakken en hij nam deze vorm mee naar Ede. Zijn eerste twee partijen won hij glansrijk. Hoewel hij na goed knokken verloor in de derde wedstrijd van de latere toernooiwinnaar, was hij geplaatst voor de knock-out ronde. Hierin kwam hij uit tegen een
bekende judoka van TJU die hij al sinds zijn jongste jeugd kent. Dit betekende uitschakeling, maar het judo was prima.
Rowen Soetowidjojo kwam uit in de klasse -42 kg met 19 deelnemers. Rowen is ijzersterk in het staande gevecht en had zich voorgenomen om rustig zijn pakkingsgevecht aan te gaan. Helaas wilde hij toch te snel scoren en liep direct tegen ippon verlies aan. Zijn volgende partijen won hij met klasse en was hij geplaatst voor de knock-out ronde. Hierin bleek de latere eindwinnaar te sterk, ondanks kranig verweer.
Justin van Veen kwam uit in de andere grote poule van 15 deelnemers in de -55kg. Justin was met zijn gewicht wat aan de lichte kant. Na dapper judo tegen ijzersterke tegenstanders kon hij zich met twee verliespartijen niet plaatsen voor de knock-outfase.
Jaimy Stevens mocht uitkomen in de klasse -50kg met 23 deelnemers.
Ondanks zijn trainingsachterstand kon hij zich met ipponwinstpartijen als groepswinnaar plaatsen voor de knockoutfase. Hierin kwam hij een tegenstander tegen die tweede van zijn poule was geworden. Ook dit leverde een eenvoudige overwinning op waarna de eindfase in beeld kwam. Helaas bleek een ongelukkig verlies direct uitschakeling, maar tevredenheid heerste over het vertoonde judo.
De coaches Egbert, Harvey en Irma
Tessa Steemers 4 IMG_20150606_143109 (1) IMG_20150607_091130 (2)