Judo Ryu Rijkse

Int. judotoernooi 26 en 27 oktober in Lommel op z’n Belgisch

Waar het jammer is als je op een gangbaar judotoernooi een halve dag bent om je partijen te kunnen draaien is het in België blijkbaar een onmogelijke opgave om binnen 6 uur een categorie volledig af te handelen. Voor de dames die zaterdag 26 oktober in de middag kwamen was het een lange middag (prijsuitreiking 19.00uur) en nog wel te overzien, maar een aantal herencategorieën moesten om 11 uur starten en waren pas half 6 afgerond. Daarbij is het zeer onduidelijk wanneer en waar je in de enorme hal aan de beurt bent. Als je je naam al gehoord had, was het nummer van de mat daarvoor al genoemd en wist je het nog niet. Dan soms weer de verkeerde kleur pak aan en dus gauw omkleden. In België kunnen ze nog wel een cursus organisatie gebruiken!
Arne Steemers stond om half 10 bij de weging. Na een eerste verliespartij werd zijn categorie gestaakt vanwege …….. ?? Vervolgens bleek de partij ongeldig en ging de -50kg categorie om half twee opnieuw van start. Om onduidelijke redenen startte iedereen in een poule van 3 (of enkele keer 4) deelnemers; Komt op hetzelfde neer als dubbele eliminatie, maar dan wat onduidelijker. Na een winst- en verliespartij kon Arne verder in het finalesysteem waar nog 16 van de 26 deelnemers over waren. Dit duurde weer een tijdje, want er moet opnieuw ingedeeld worden! Verrast door een herhaalde oproep aan de andere kant van de zaal pakte Arne met een mooie worp de ipponzege tegen een Brit. Daarna tegen een ervaren judoka een goede partij, maar wel verlies. In tegenstelling tot de berichtgeving in het boekje was er alleen voor de verliezers van de finalisten een herkansing. Dit was bij Arne het geval en dus zat hij bij de laatste 8. In de partij richting brons liet hij zich wat te gemakkelijk overmeesteren door een Duitse jongen en was zijn toernooi om 5 uur dan toch ten einde.
Yentel Rison was in de middag aan de beurt en werd verassend snel opgeroepen. Ze stond nog in de kleedkamer en moest dus snel opgezocht worden om de mat op te gaan. Hier ging ze direct voortvarend te werk tegen een judoka uit Engeland. Ze bleef maar jagen voor de punten. Dit lukte goed en hierdoor wist Yentel het af te ronden met ippon. In de volgende partij een lastige opponent omdat Yentel steeds niet goed kon vastpakken. Geen tegenpunt gekregen, maar net verlies door een straf meer als haar tegenstandster. Wel door naar het finalesysteem en dus weer lange tijd wachten op de nieuwe indeling. Nu kwam deze wel op papier en konden de partijen wat beter gevolgd worden. Yentel was aan de beurt tegen een Litouwse. Hier was Yentel opnieuw goed aan het werk met een volwassen stijl . Eén keer werd ze echter verrast met een o-uchi-gari en meende dat het daarna mate was. De partij ging echter door en toen was het over. De judoka uit Litouwen verloor nipt in de volgende ronde en dus was ook Yentel klaar op dit toernooi. Van maandag t/m woensdag is zij echter opnieuw in Lommel voor een internationale trainingsstage.
De volgende dag was het Adyen de Souza die mocht aantreden in Lommel. De heenreis ging allesbehalve vlekkeloos waardoor Adyen veel te laat bij de weging was. Hij mocht echter toch nog meedoen (wel flexibele organisatie dus!) en kwam in de categorie tot 50kg. In de poule wist hij 1 partij te winnen waarna ook Adyen verder mocht in het finalesysteem. Helaas werd de partij hier verloren waardoor het afwachten werd of er een herkansing was voor hem. Zijn opponent werd in een latere ronde helaas uitgeschakeld en toen kon Adyen uiteindelijk om 17.00uur weer naar huis. Toch een geslaagde dag en mooie ervaring voor Adyen.