Judo Ryu Rijkse

Judo prijzen in Ede en Echt

 

Heide toernooi:

1e Patrick v.d. Sluiszen

3e Jayden Hoogeveen, Justin van Veen

Kaizen toernooi:

1e Esmé Scherrenberg.

Heide toernooi

Op zaterdag 3 juni werd voor de 24e keer het Heide Judo Toernooi gehouden. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot een groot internationaal toernooi met deelnemers uit onder andere Duitsland, België, Engeland, Noorwegen en natuurlijk Nederland.

Door een misverstand belandden een aantal van onze judoka’s in de andere sporthal van Ede waardoor het haasten werd naar de weging.

In de vroege ochtend kwam Patrick v.d. Sluiszen als eerste op de mat van het Heide toernooi in Ede. Met 9 deelnemers werden de partijen eerst in twee poules afgewerkt en daarna volgden kruisfinales. Patrick weet te overtuigen met 5 snelle ippons, in de halve finale door een mooie overname. De finale wint Patrick met een waza-ari wat hem de kampioenstitel oplevert!

In de damesronde kwamen namens Judo Ryu Rijkse Amber Galesloot en Resa van Doorn de mat op.

In tegenstelling tot hun tegenstanders hebben deze dames relatief weinig wedstrijd ervaring. Dat resulteerde voor beiden tot een snel verlies in de eerste twee wedstrijden. Dit betekende voor Resa einde toernooi waarbij ze in beide wedstrijden onzacht met haar hoofd met de mat in aanraking kwam. Gelukkig viel de schade erg mee en is Resa een ervaring rijker. Amber had een iets grotere poule en kon tot haar grote vreugde de laatste wedstrijd omzetten in winst na twee gescoorde waza-ari’s

In de derde ronde was het weer de beurt aan de jongens.

Als eerste kwam Jayden Hoogeveen de mat op. Jayden moest zich plaatsten in een poule van 6 judoka’s voor de kruisfinales. De eerste wedstrijd ging dat voorspoedig met twee waza-ari’s en een ippon na houdgreep. de tweede tegenstander was een maatje te groot maar wedstrijd drie en vier werden overtuigend met ippon beslecht. dit betekende een tweede plek in de poule en plaatsing voor de halve finale tegen de winnaar van de andere poule. deze tegenstander was ijzersterk en na een paar seconden betekende dat ippon na een ippon seoi nage. Eindresultaat derde, een prima prestatie.

Timo Swart had voor, tijdens, en na het toernooi zichtbaar plezier. Hij maakte in zijn eerste twee wedstrijden veel indruk door kracht te koppelen aan een goede techniek. vooral de gescoorde o uchi gari –  ko soto gake combinatie in zijn tweede wedstrijd is een techniek die je niet al te vaak ziet bij de jongsten.

In zijn derde en vierde wedstrijd tegen de uiteindelijke nummers 1 en 2 van de poule kwam hij er niet goed aan te pas en verloor op ippon. Met een derde plek en na een prima mentaliteit  getoond te hebben, kon de reis naar huis aangevangen worden.

Diemas van der Horst heeft van alle judoka’s die de mat opkwamen na Patrick van der Sluiszen de meeste ervaring. Dit kwam hem goed van pas tegen sterke tegenstanders. Hierdoor kon hij het ze goed lastig maken maar helaas leidde het slopende werk uiteindelijk toch tot verlies omdat de vermoeidheid hem parten speelde.

In de laatste ronde kwam als eerste Arthur Schoenmakers de mat op. Een snel gescoord punt leidde tot een grondduel waarna Arthur het vakkundig afmaakte met een pijnlijke verwurging. In zijn tweede wedstrijd tegen een Duitse tegenstander wist Arthur hem te verrassen met een mooie waza-ari aan de rand van de mat. Hierdoor was zijn tegenstander gewaarschuwd en deze tapte uit een ander vaatje luidkeels aangemoedigd door zijn fanatieke Duitse coach.

Een ippon tegen betekende verlies, maar in een kleine poule mocht Arthur door naar de volgende ronde. Hier was een heftige strijd te zien maar Arthur kreeg diverse scores tegen en uiteindelijk ook ippon tegen.

Justin van Veen werd na de weging overgepouled naar de volgende gewichtsklasse en de stap van -60 naar -66 betekende dat hij aan de bak moest. In zijn eerste partij liet hij meteen zien wat de bedoeling was en hij wist overtuigend te winnen. In de tweede partij was hij al even overtuigend en nam zijn tegenstander over, waarna beiden op de mat belandden.  De tegenstander krabbelde een fractie sneller op zodat hij Justin in een houdgreep kon nemen. Dit was een zeer ongelukkig verlies maar Justin liet het kopje niet hangen en won zijn derde partij door mentaal overeind te blijven na werkelijk een slopende wedstrijd waarbij het eindsignaal als een verlossing kwam. Dit betekende plaatsing voor de halve finale die helaas verloren ging. Met een mooie derde plek in de nieuwe gewichtsklasse kon Justin naar het erepodium.

Na maanden blessureleed was de spanning voor Rowen Soetowidjojo om te snijden. Het judo was hij niet verleerd en hij maakte veel indruk met zijn bliksemsnelle Ippon seoi otoshi’s. Dit leidde tot prachtige overwinningen, maar in wedstrijd vier voelde hij na een blokkering zijn ellenboog opspelen, dit was zo pijnlijk dat  hij zo verstandig was om op te geven, met pijn in het hart weliswaar. Koelen met een ice pack bij de EHBO moest verdere schade voorkomen. Grootste doel van de dag was heel blijven dus daar ging hij voor.

Kaizen toernooi

Op een het internationaal Kaizen toernooi in Echt, kwam alleen Esmé Scherrenberg via Top Judo Utrecht uit van Judo Ryu Rijkse. Ze weet hier beslag te leggen op een mooie 1e plaats. De wachttijden waren lang en voor het eerst in weer de hogere -63kg gewichtsklasse, dus een zware dag voor Esmé. Echter weet ze zeer sterk te scoren met haar favoriet: een houdgreep. Eerst ippon tegen een Duitse, dan met aanvallend judo winst tegen een bekende Nederlandse om vervolgens de halve finale weer te winnen met een houdgreep. In de finale tegen een Belgische judoka gaat Esmé er vol tegenaan en weet weer te scoren met een ijzersterke houdgreep. Goud voor Esmé!