Judo Ryu Rijkse

Judoprijzen in Stiens en Wijk bij Duurstede

Het Friese Stiens was afgelopen zaterdag het veld waar de Friesche judo master wedstrijden werden gehouden. Van Judo Ryu Rijkse waren er 3 deelnemers. Twee daarvan gingen met een mooie tweede prijs naar huis.
De 10-jarige Hidde Tuinman was al om 6 uur ’s morgens afgereisd om op tijd te zijn voor de weging. In de klasse tot 38kg was hij aanvankelijk nog wat afwachtend maar langzamerhand kwam hij op gang. Het bracht hem in de finale waar hij met een tillende actie zijn tegenstander wilde vloeren. Dit levert hem al vaker een ippon op, maar nu maakte hij de techniek iets te voorzichtig waardoor hij zelf vol op zijn rug viel. De actie werd beoordeeld als van zijn tegenstander en zo verloor hij de finale. Gelukkig wist Hidde zich snel te herpakken voor de strijd om de tweede/derde plaats. Uiteindelijk hoefde hij deze niet aan te gaan omdat hij van de tegenstander die uit de verliezersronde kwam al gewonnen had.  Hidde ging tevreden naar huis met zijn tweede prijs.
Arne Steemers had wat pech met de loting door de twee sterkste opponenten direct te treffen. Op zich nog niet zo’n probleem want hij werd geen enkele keer geworpen. Het snelle straffen voor passiviteit kostte hem in beide partijen echter de winst. Heel jammer want met name in de tweede partij was dit zeer onterecht. Een sankaku houdgreep was helaas net buiten de tijd.
In de middag was de 14-jarige Yentel Rison aan de beurt in de klasse tot 57kg. Een judoka uit Friesland was te sterk voor Yentel. Niet dat Yentel niet van haar niet zou kunnen winnen, maar de overtuiging ontbrak. Getergd ging ze de volgende partijen tegen twee Duitse deelnemers er vol in. Beide tegenstanders wisten zich geen raad met de sterke sturing van Yentel. In de tweede partij scoorde Yentel met een mooie been/heupworp maar bleek haar tegenstandster tijdens deze actie onder de judoband gepakt te hebben, waardoor  zij hasokumake (diskwalificatie) kreeg. In de volgende partij was er ook weer sprake van straffen, maar nu ook een keer voor Yentel. Uiteindelijk resulteerde de constante druk van Yentel tot een mooie offerworp en ippon.  Een mooie tweede plaats voor Yentel.
Diezelfde dag waren andere judoka’s in Wijk bij Duurstede aan de slag op het instaptoernooi van de Judo Bond Nederland. Er werden flink wat punten verdiend door alle judoka’s. Ruben de Boer, Diemo Donkers, Nine Klazema (heeft slechts enkele seconden per partij op de mat gestaan), Melle Tuinman, en Femke Hooijsma wonnen al hun partijen met ippon. Ook Gido Steemers won al zijn partijen, waarvan 1 op beslissing. Tim Roof, Lucas de Boer, Roald Scheper, Ivo Klazema, Luc Nederpel, Sammy Noordanus, Karlijn van der Poel, Anouska Ruijgrok en Chanique Stellaard wisten tot 1 of meerdere overwinningen te komen. Ook Jeffrey Moers, Brighten Voogt en Ruben de Vries deden het prima, maar konden de winst nog niet naar zich toe trekken.
Roald Scheper, Melle Tuinman, Femke Hooijsma en Gido Steemers wisten hun 250 punten trofee in de wacht te slepen en zijn daarmee aan het einde gekomen van hun instaptoernooi.