Judo Ryu Rijkse

Judotoernooi Groot Houten 13 maart 2016

Zondag 13 maart mochten onze judoka’s zich melden in de nieuwe sporthal The Dome voor het judotoernooi van Groot Houten. In de eerste groep traden onze houdgreepspecialisten Jayden Hoogeveen en Tijn Buijen van Weelderen aan. Deze lichtgewichten lieten zien dat ze over uitstekende grondtechnieken beschikken, wat Jayden zelfs een compliment van de scheidsrechter opleverde. Hij liet zich weliswaar door één tegenstander verrassen, zijn andere partijen trok hij wel naar zich toe, wat hem een mooie tweede plaats opleverde. Tijn was vandaag al zijn tegenstanders te sterk (en vooral te slim) af door zijn worpen snel te vervolgen met ijzersterke houdgrepen. Geen van zijn opponenten wist hieruit te komen, waardoor Tijn op de hoogste trede van het erepodium mocht plaatsnemen.

Na de prijsuitreiking, die gepaard ging met muziek en lichteffecten, was het de beurt aan Amber Galesloot en Stijn Smits. Amber kon in haar eerste partij weinig uitrichten tegen de latere kampioen, maar dit maakte ze in haar andere partijen dubbel en dwars goed. Ze liet aanvallend judo zien met veel verschillende technieken, maar haar morote-seoi-nage bleek het meest effectief, hiermee scoorde ze prachtige punten, waardoor ze de tweede prijs in ontvangst mocht nemen. Voor Stijn was deze ochtend vooral een goede oefening in geduld hebben, want er zat veel tijd tussen zijn partijen. Zijn eerste twee partijen besliste hij binnen een paar seconden, de laatste twee was hij zo blij dat hij eindelijk de mat op mocht, dat hij er wat langer op bleef staan. Vier ippons zorgden ervoor dat hij de grootste beker mee naar huis mocht nemen.

’s Middags stonden er zes judoka’s van Judo Ryu Rijkse op het programma, maar helaas voor Josefien Poos hadden allebei haar tegenstanders afgemeld en kon ze niet in een andere poule worden ingedeeld. Uiteindelijk streden dus vijf judoka’s van onze vereniging voor de prijzen, wat ze erg goed deden. De nog onervaren Jaimy Vermeulen was in een zware poule ingedeeld met alleen oranje en groene banders. Jaimy liet zich echter niet op zijn kop zitten en leek elke partij sterker te worden. Vooral zijn laatste tegenstander (de uiteindelijke nummer twee) kreeg het niet cadeau, omdat Jaimy een meester bleek te zijn in het wegdraaien na een worp en zich uit houdgrepen knokken. Geen prijs, maar wel een goede ervaring rijker. Ook voor Arthur Schoenmakers zat een prijs er niet in. Hij was ingedeeld in de lichtste poule, maar desondanks was het verschil met zijn tegenstanders groot. Hij liet echter zien dat hij beschikt over uitstekende technieken, een flinke dosis uithoudingsvermogen en vooral heel veel lol in het judo. Ondanks dat hij zijn partijen niet wist te winnen, kwam hij telkens weer met een grote glimlach de mat af, dus een dikke tien voor sportiviteit en spelplezier. Justin van Veen had eveneens een zware poule en was de eerste twee partijen nog wat afwachtend. In de derde partij ging de knop echter om en met nog twee winstpartijen op ippon wist hij de derde plaats naar zich toe te trekken. Voor Max van Burgel stond slechts één tegenstander op het pouleformulier. Dit betekende drie partijen tegen dezelfde judoka, waarvan hij er helaas één verloor op straffen. Tijdens de andere partijen liet hij er geen twijfel over bestaan wie de beste judoka van de twee is en met alleen ippons knokte hij zich naar het hoogste treetje op het podium. Femke Hooijsma ging vrolijk verder waar ze gisteren op het NK -15 gebleven was: scoren met sterke beenworpen. Met haar ko-soto-gari en o -uchi-gari wist ze haar eerste twee tegenstanders overtuigend te verslaan. In haar derde partij was het een verwurging die haar een ippon opleverde, waarna ze zich kon gaan klaarmaken voor de ‘finale’ tegen de enige andere deelnemer in haar poule die al haar partijen had gewonnen. Dit was een mooi gevecht waarin Femke volwassen en technisch judo liet zien. Helaas bleek haar tegenstander toch een maatje te groot, maar de tweede plaats was heel dik verdiend!

image1 image2 image3