Judo Ryu Rijkse

Judotoernooi Odijk 2011

Op zondag 27 maart deed Judo Ryu Rijkse mee aan het Judo Toernooi in Odijk. Door de ingegane zomertijd waren diverse judoka’s verlaat. Hierdoor liep het programma ietwat uit. In de vierde groep met geboortejaar 2001 kwamen Demi van Dam, Mathijs van der Poel, Julian Scheper en Jaimy Stevens de mat op.

Demi van Dam judode een prima toernooi drie winstpartijen op rij bracht haar in een soort finale tegen een tegenstandster die ook al drie winstpartijen op haar naam had staan. Op het Open Wijkse verloor Demi nog wat ongelukkig tegen haar maar ze was vastberaden dit niet nog een keer te laten gebeuren. Na een gelijkopgaande interessante strijd besloot de scheidsrechter in het nadeel van Demi. Dit betekende wel een hele mooie zilveren medaille.

Mathijs van der Poel begon uitermate geconcentreerd aan zijn judotoernooi. Door een fout van de organisatie werd hij opgeroepen voor een partij tegen een jongen die niet in zijn poule zat. Hij won deze wedstrijd op ippon maar hij had er geen waardevolle energie mee verspeeld. Zijn zwaarste partij was tegen een tegenstander die hem op het utrechts toernooi nog had verrast met een snelle tani-otoshi dus Mathijs was gewaarschuwd. Na de reguliere tijd liet de scheidsrechter nog een halve minuut verlengen omdat hij geen beslissing kon nemen. In deze halve minuut liet Mathijs zich van zijn beste kant zien want hij kon zijn tegenstander kantelen en met al zijn kracht in een houdgreep houden. Uiteraard betekende dit een zeer mooie gouden medaille.

Julian Scheper wordt door zijn rustige houding nogal eens onderschat door zijn tegenstanders. Zo ook zijn eerste tegenstander die fanatiek begon en van alles probeerde. Julian liet zich niet gek maken en besliste de partij in zijn specialiteit: het grondgevecht. Een partij verloor hij in een houdgreep en de andere twee partijen won hij op ippon. Dit leverde dit hem een welverdiende glimmende zilveren medaille op.

Jaimy Stevens begon het toernooi sterk met een houdgreep na een yuko. In zijn tweede partij kwam hij tot een yuko en waza-ari score. En zijn derde partij ging, nadat beide judoka’s een yuko op het bord hadden staan na scheidsrechterbeslissing zijn kant op. Omdat hij zijn vierde wedstrijd ook op ippon won betekende dit een mooie eerste plaats.

Asym, Bjorn, Micha en Joep mochten in de 2e ochtendsessie aantreden…. De wedstrijden werden geacht omstreeks 11.15 uur aan te vangen edoch…. Na een judoronde liep de organisatie al ruim 3 kwartier achter… Na een korte warming-up werden de poules ingedeeld en konden de “mannen” bij de mat plaatsnemen….

Bjorn had mat 2 als strijdtoneel gekregen…… De eerste twee wedstrijden kan Bjorn geen vuist maken en werden verloren… Nadat de coaches nadrukkelijke aanwijzingen hadden gegeven werd er gewonnen….. Eerst pakking goed en daarna verder judoen Bjorn…. Een mooie derde plaats

Joep mocht op mat 4 zijn kunsten vertonen en heeft het aardig lastig gekregen. Joep had op zaterdagavond een disco bezocht en dus ook laat naar bed gegaan…. Helaas was het hebben van weinig slaap geen goede voorbereiding en dus moest Joep er aardig aan trekken…. De 1e partij werd jammerlijk verloren. Geheel uitgeput en met tranen in de ogen moest de 2e partij vlot achter de eerste… Na sterk judo en hard werken wist Joep deze partij te winnen… De 3e partij heeft Joep vervolgens cadeau gedaan…. Joep was meer met het scorebord en de tijdwaarneming bezig dan met vechten….. Scheidsrechterbeslissing was in zijn nadeel….. Gelukkig wist Joep de 4e partij winnend af te sluiten en net als als Bjorn mocht ook Joep een 3e prijs in ontvangst nemen.

Asym en Micha waren op mat 6 ingedeeld…beiden echter in een “eigen” poule…. Asym heeft vandaag wisselvallig judo laten zien. Beide coaches zijn van mening dat Asym veel beter kan en (bij een optimale inzet) meer kan winnen….Ondanks alles toch een mooie 3e plaats behaald….

Micha, in tegenstelling tot de andere 3 judoka’s, had de meest zware poule gekregen en heeft geknokt voor wat hij waard was. Helaas voor Micha was zijn poule te sterk en heeft hij niet kunnen schitteren op de mat…. Toch heeft Micha goed en sterk judo laten zien. Deze keer niet maar volgende keer zeker goed voor een prijs…. Ga zo door Micha !!!