Judo Ryu Rijkse

Laatste judotoernooi van het seizoen in Gorredijk op 21 juni 2014

1e plaats: Hidde Tuinman, Yentel Rison
3e plaats: Adyen de Souza
4e plaats: Tessa Steemers
Eervolle vermelding: Thimon van Gestel
Een flink eind rijden en een lange dag, maar het toernooi in Gorredijk was het waard. Met leuke poules en goede tegenstanders was de organisatie perfect. Alles liep op tijd en er was voldoende ruimte voor publiek, coaches en judoka’s. Alleen de arbitrage was niet altijd kloppend, maar ja dat vindt een coach al gauw als dit in het nadeel uitpakt.
Tessa mocht al om 9 uur aantreden in een hogere (tot 44kg), maar ook iets jongere klasse. Na een eerste verlies door een lastig pakkingsgevecht, was er een eenvoudige winst. Helaas trof ze daarna in de verliezersronde de eerste tegenstandster opnieuw. Met een goed opvolging van de instructies ging het een stuk beter, maar kon Tessa de winst toch niet naar zich toe trekken. Op dit toernooi werden er prijzen voor de vierde plaats uitgereikt en daar was er één van voor Tessa.
Hidde Tuinman kwam uit in een poule van 14 deelnemers in de klasse tot 42kg. Hij liet lekker gevarieerd judo zien, maar de meeste van de zes wedstrijden duurden niet lang.  Met vier ippons uit een worp (twee schouder-, een heup- en een beenworp), één ippon uit houdgreep en een wazari rondde hij ook dit laatste toernooi voor de vakantie in een lange reeks titels af met een eerste plaats. Een knappe prestatie van Hidde die met zelfvertrouwen het nieuwe seizoen tegemoet kan zien.
Yentel Rison was na veel internationale ervaringen weer eens te vinden op een Nederlandse tatami. Met haar gedrevenheid was ze sterk van de partij in haar klasse tot 57kg met 9 deelnmers. Waar haar befaamde wisselheupworp (utsuri-goshi) niet altijd lukte, liet Yentel zien ook mooie andere technieken in huis te hebben. Met een schouderworp, schitterende beenveeg en toch nog een keer de utsuri-goshi eindigde ze na vier ippons als terechte winnaar van de gehele groep judoka’s.
Arne Steemers trof in de eerste ronde direct de later nummer 1 van zijn categorie en die wist hem met een schouderworp te verrassen. In de herkansing won Arne een partij, maar het ritme liet te lang op zich wachten waardoor hij in de derde partij wat onfortuinlijk in een houdgreep belandde. Einde toernooi.
Matthijs van der Poel had ook zijn dag niet. Na een eerste winst met ippon was hij de volgende ronde te onzeker. De opdracht om aanvallend te judoën had hij prima uitgevoerd en zo ging hij met volle moed ook de derde ronde in. Hij kon er zijn voordeel niet uithalen en moest verlies incasseren, waarna hij de terugtocht moets aanvaarden.
Jaimy Stevens kwam uit in dezelfde klasse als Matthijs, tot 46kg. In zijn eerste partij was hij prima bezig, ook al verloor hij deze met ippon. In de herkansing weer alle mogelijkheden om terug te vechten en dus ging Jaimy aan de slag. Met sterke aanvallen dreef hij zijn tegenstander in het nauw. De winst zou er zeker komen, ware het niet dat hij gediskwalificeerd (hansoku-make) werd voor ‘diving’.  Bij een erg laag ingedraaide uchi-mata rolde hij in de interactie met zijn tegenstander over zijn hoofd en rug en dat wordt bestraft vanwege kans op nekletsel. Teleurgesteld verliet Jaimy het toernooi.
Tot slot waren Adyen de Souza en Thimon van gestel aan de beurt. Thimon was nog maar net hersteld van een paar weken ziekte en had ook nog last van zijn voet. Op de mat liet hij hier niets van blijken want zijn partijen waren uitstekend in de voor hem nieuwe -66kg klasse. Met een mooie ippon-winst startte hij goed. In de volgende ronde ook weer een goed gevecht, maar een te ervaren tegenstander. In de herkansing kreeg Thimon slechts yugho voor een schitterende schouderworp, terwijl zijn tegenstander onterecht een waza-ari kreeg. Onverstoord ging hij echter verder en besliste in zijn voordeel met een mooi uitgevoerde armklem. Een ronde verder kon hij de winst niet naar zich toe trekken, maar zijn optreden was bijzonder sterk en het resultaat zeer verdienstelijk.
Adyen de Souza had de juiste spirit in Gorredijk. Getergd door een minder goed optreden in Venray een week eerder begon hij met twee overtuigende overwinningen. In de derde ronde een lastige tegenstander, die al eens op het nationale erepodium had gestaan. Een uitstekend gevecht van Adyen, maar helaas een verwijzing naar de herkansing. Hier bleef hij opnieuw geduldig aan het werk, waardoor de benodigde punten gemaakt konden worden. Met nog weer twee ippon-overwinningen en schitterende technieken bereikte hij een verdiende derde plaats uit een veld van 12 deelnemers.