Judo Ryu Rijkse

Mooie resultaten op leuk BPO toernooi

Door de afsluiting van de A28 bij Amersfoort werd het een lange rit via Apeldoorn of de Flevopolder naar Hasselt. Soms net te laat voor de weegtijd wist de organisatie toch keurig op tijd te starten en was er geen enkele uitloop. Een goede en gemoedelijk toernooi en een leuk deelnemersveld. De verre reis was dus de moeite waard. Voor iedereen is e een herinnering in de vorm van een t-shirt met een leuke judotekst.
In het eerste blok was de 11-jarige Rowen Soetowidjojo oppermachtig in zijn klasse tot 40kg. Met diverse technieken zoals o-uchi-gari, tani-otoshi en kubi-nage scoorde Rowen achter elkaar. Steeds met overtuiging op de mat behaalde hij maar liefst 6 ippon-overwinningen. In de hal mocht Rowen onder grote publieke belangstelling de medaille van zijn eerste plaats in ontvangst nemen..
Gido Steemers (12 jaar) trok zijn tegenstanders steeds zo sterk naar zich toe dat deze af gingen houden en dikwijls een straf kregen van de scheidsrechter. Alhoewel hij een groot aantal keren de verwurging kata-ha-jime probeerde, pakte hij zijn punten met een heupworp en voor-achterwaartse beweging naar tani-otoshi. Het werd een mooie derde plaats voor Gido.
De net 15 jaar geworden Bonno Verschuure had een zware poule tot 55kg. In zijn eerste partij scoort hij prachtig met een o-uchi-gari, maar belandt onfortuinlijk in een houdgreep. Na een snel verlies herpakt Bonno zich en weet met een schitterende o-soto-otoshi (beenworp) een ippon te scoren. Helaas is het totaalresultaat niet genoeg om de volgende ronde in te mogen.
In de volgende ronde begint de 12-jarige Max van Burgel voortvarend met twee ippon-overwinningen in de klasse tot 46kg. Met een uiteindelijke gelijkstand moet hij meedoen aan een loting om te bepalen wie nog een keer tegen elkaar moet. Hij pakt het kortste stokje en is in ieder geval verzekerd van een plaats in de volgende ronde. Hij weet echter in zijn vervolgpartijen geen score meer te maken en eindigt uiteindelijk als vierde op het podium.
De 17-jarige Tim Valentin heeft de pech dat door afzeggingen er maar 1 tegenstander in zijn klasse is overgebleven. Dit is een zwarte bander die duidelijk uit heel wat meer wedstrijdervaring put dan Tim. De eerste partij rolt Tim in een schouderworp en vervolgens houdgreep. Maar in de tweede partij blijft Tim goed staande. Hij maakt zelf een paar prima aanvallen met uchi-mata en weet de schouderworp van zijn tegenstander te pareren. Het leidt helaas niet tot winst en dus een tweede plek voor Tim.
Jaimy Stevens (12 jaar) komt uit in de klasse tot 46kg. Na een goede opening met schouderworpen en drie ippons komt Jaimy in de finaleronde. Hier zijn twee tegenstanders te sterk, maar weet hij de laatste partij toch weer naar zich toe te trekken. Zijn stabiele judo in deze pittige klasse levert hem  een mooie derde plaats op.
Een ronde later zijn de 17-jarige Thimon van Gestel en de 14-jarige Tessa Steemers aan de beurt.
Thimon nam voor het eerst deel in de zwaardere klasse tot 66kg. Met zijn 61kg ging hij echter voortvarende te werk. In de eerste partij moest hij nog verlies incasseren, maar was zeker niet kansloos. Daarna wist Thimon steeds de boventoon te voeren. Met een paar mooie worpen, waanronder een prachtige linkse schouderworp scoorde hij de nodige punten. Het werd een verdiende tweede plaats.
Tessa startte erg goed in de klasse tot 40kg  met een sterk doorgezette o-soto-otoshi. Tot twee keer toe weet ze haar tegenstander hiermee te verassen en volledig op de rug te krijgen met ippon. In de volgende twee ronden volgt een goed strijd maar moet Tessa haar meerdere erkennen. Een derde plaats was echter een prima resultaat.
Tot slot was de 16-jarige Arne Steemers aan de beurt. Hij is erg goed op dreef. Met aanvallend judo weet hij te scoren met seoi-nage en been/armworpen. Maar bijna ieder partij weet hij zijn tegenstander in een sankaku meestal tot aftikken te dwingen. Een mooie specialisatie waar hij zijn tegenstanders angst mee aanjaagt. Na 6 winstpartijen een verdiende eerste plaats in de klasse tot 55kg.

Yentel Rison in Polen
In hetzelfde weekend kwam de bijna 16-jarige Yentel Rison uit op een Europe Cup toernooi voor “cadets”  (ECC) ofwel de leeftijdsklasse tot 18jaar in Polen. De loting was niet erg gunstig want ze kwam direct tegen de nummer 2 van het ECC in Berlijn dat begin mei had plaatsgevonden. Yentel verrast haar tegenstandster echter met een mooie worp welke waza-ari oplevert. Helaas draait ze hierbij iets te ver door waardoor ze in een houdgreep belandt. Teleurgesteld moet Yentel afwachten op een herkansing die echter niet komt. Na een verliespartij komt haar tegenstandster de verliezersronde wel goed door en eindigt toch nog als derde. Knap van Yentel om tegen een judoka met dat kaliber wel een waza-ari te scoren.