Judo Ryu Rijkse

NK in Almere za. 3 maart ’18 en toernooi in Wouw zo. 4 maart ‘18

Wouw: 1e plaats Femke Hooijsma, 3e plaats Rowen Soetowidjojo

NK -21jaar: 2e plaats Joris Hoedeman (traint bij Kenamju in Haarlem)

 

Op zaterdag 5 maart werden de Nederlands Kampioenschappen voor judoka’s tot 21 jaar gehouden. Van Judo Ryu Rijkse waren de 19-jarige Patrick v.d. Sluiszen en Yentel Rison afgereisd om mee te doen.

Voor Patrick was het vooral zien hoe ver hij zou komen. Na een bye (vrijloting) kwam hij tegen een judoka van de gerenommeerde club Kenamju te staan. Patrick wist zijn tegenstander te verrassen met een overname en tilde zijn tegenstander knap naar zijn rug. Met ippon op zak mocht Patrick tegen een judoka uit Zuid-Nederland maar die was een maatje te groot. Ook in de herkansing kwam Patrick niet meer in zijn spel en was zijn kampioenschap voorbij.

Yentel Rison kent de klappen van de zweep met een 2e plaats op het NK tot 15 jaar (2012) en 3e plaats op het NK tot 21 jaar (2017), maar dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke klus zou worden. In de eerste ronde een overtuigende zege met een offerworp (tani-otoshi) tegen een Limburgse. Helaas rolt ze in de strijd die volgt tegen een dame uit Zuid-Holland in een armklem. In de herkansing weet Yentel heel knap nog twee ijzersterke overwinningen neer te zetten. Tegen wederom een judoka uit Limburg levert een spetterende links uitgevoerde schouderworp op twee knieën ippon. En tegen een judoka uit Lelystad is de overtuigende winst binnen met een heupworp en tani-otoshi. Via de herkansing op weg naar brons is een lange weg en de volgende ronde komt Yentel niet lekker in haar spel tegen een erg lange tegenstandster uit Zuid-Nederland. Met een waza-ari achterstand eindigt Yentel op een 11e plaats, wat zeker ook een verdienstelijke prestatie is.

Stagiaire en oud-leerling Joris Hoedeman weet zijn 2e plaats van vorig jaar op het NK te prolongeren. Met louter ippons bereikt hij de finale om hier net te kort te komen tegen een judoka waar hij vorig jaar verrassend van won met een ‘vliegende’ armklem. Een knappe prestatie van de 18-jarige Joris.

Een dag later staan via Top Judo Utrecht 3 judoka’s in Wouw op een pittig toernooi met internationaal tintje.

Femke Hooijsma (13 jaar) wint in een poule al haar partijen met ippon. Ze doet dit met een paar heupworpen, offerworpen en weet de maximale score binnen te halen door netjes af te ronden met een houdgreep. Het levert Femke verdiend goud op.

Rowen Soetowidjojo begint goed met winst door een morote-seoi-nage (schouderworp met gebogen elleboog) en ippon-seoi-nage (‘spierbalworp’). Niet geheel nodig verliest Rowen de 3e ronde door een overname van zijn tegenstander, waarna hij werd terug verwezen voor de strijd om brons tegen clubmaatje Justin van Veen. Justin begint met een verliespartij in een aanvankelijk gelijk opgaande strijd. Maar daarna is Justin op dreef met een uchi-mata, harai-goshi en houdgreep. Knap was de 3e partij tegen een zwarte bander, daar waar Justin houder van de blauwe band is. Aanvankelijk dacht Justin dat deze strijd kansloos was en kwam ook op achterstand. Door echter met een goede pakking hard te blijven werken weet Justin twee keer te scoren en de partij te winnen. Tenslotte komen Rowen en Justin tegen elkaar te staan in de strijd om brons. Een spannende en sportieve strijd die uiteindelijk wordt gewonnen door Rowen met een waza-ari.