Judo Ryu Rijkse

Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober nam Judo Ryu Rijkse met acht judoka’s deel aan het Klompentoernooi in Sint Oedenrode.

Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober nam Judo Ryu Rijkse met acht judoka’s deel aan het Klompentoernooi in Sint Oedenrode.

De zaterdag kwam voor technische problemen bij de organisatie wat langzaam op gang, waardoor sommige judoka’s lang moesten wachten, maar uiteindelijk kon iedereen de mat op voor zijn/haar partijen in de goed gevulde poules.

Jayden Hoogeveen mocht als eerste aantreden in een poule met veel deelnemers. In zijn eerste partij wist hij te scoren met een prachtige uchi-mata (heupworp), gevolgd door een ijzersterke houdgreep. In zijn tweede partij wist hij niet te scoren en door een bijna-score van de tegenstander viel de scheidsrechtersbeslissing helaas niet in zijn voordeel uit. Tegen de volgende tegenstander ging Jayden er fel in, maar werd overgenomen toen hij een heupworp wilde maken. Einde toernooi voor hem, maar hij heeft sterk judo laten zien.

 

Timo Swart moest lang wachten voordat hij de mat op kon, eveneens in een grote poule. De eerste wedstrijd begon hij wat afwachtend, waardoor zijn tegenstander hem kon werpen en direct een ippon scoorde. De tweede partij startte een stuk beter voor Timo, hij viel sterker aan, maar kon niet voorkomen dat hij na een worp in een houdgreep belandde. Door de tweede verliespartij zat het toernooi er voor hem op.

 

Ook Christian Shalkovskiy moest lang wachten op zijn eerste partij, maar hij ging zelfverzekerd de mat op voor zijn eerste partij. Zowel hij als zijn tegenstander waren echter vooral bezig met hun pakking, waardoor er weinig gescoord werd. Uiteindelijk verloor hij met een waza-ari. In zijn tweede partij liet hij zien te hebben geleerd van de eerste partij, want hij nam direct veel meer initiatief. Helaas lukte het hem niet om zijn veel ervarener tegenstander te verslaan, waardoor ook hij was uitgeschakeld voor de rest van het toernooi.

In het tweede blok startte Cas Oostrom heel enthousiast aan zijn eerste partij, maar liet zich verrassen door een overname. Dat liet hij zich in de tweede partij niet gebeuren, hij hield zijn tegenstander goed onder controle, blokkeerde de aanvallen van zijn tegenstander en scoorde uiteindelijk met een sterke koshi-guruma (heupworp) een zeer verdiende ippon. In de laatste partij belandde Cas helaas in een houdgreep, waardoor hij uiteindelijk op de derde plaats eindigde.

Als laatste was het de beurt aan Francesca Rietveld. Als gele-bander stond zij in een poule met alleen maar groene- en blauwe-banders, maar daar liet zij zich niet door afschrikken. Ze stond in de eerste partij sterk te judoën, maar kon niet voorkomen dat haar tegenstander twee keer scoorde. In de tweede partij was Francesca gretig met het inzetten van haar worpen, haar tegenstander wachtte echter het juiste moment af en maakte twee keer een overname. De laatste partij liet ongeveer hetzelfde beeld zien, helaas kwam Francesca in een sterk houdgreep terecht waar ze niet meer uit kon komen. Geen winstpartij voor haar dus, maar wel weer een ervaring rijker.

Op zondag liep de organisatie een stuk beter. Zowel Ruben de Boer als Thomas Boskeljon kwamen uit in de klasse tot 38kg bij de jongens tot 15 jaar. Ruben was niet helemaal alert in zijn eerste partij en wordt direct naar de herkansingsronde verwezen. Hier neemt hij een aanval knap over en sleept de ippon binnen met een houdgreep. Thomas begint met een sterke winstpartij door twee keer waza-ari te scoren met een uchi-mata en offerworp. De volgende ronde rolt hij twee keer in een lage schouderworp en komt daarna helaas tegen clubgenoot Ruben te staan. Thomas speelt een sterke partij tegen Ruben en scoort met twee snelle worpen. Voor Ruben is hiermee het toernooi over en uit, maar Thomas mag zich opmaken voor de strijd om brons. Deze tegenstander is Thomas steeds net iets snel af en eindigt Thomas op een nette 5e plaats.

Arthur Schoenmakers was in hetzelfde tijdsblok sterk van de partij in de klasse tot 42kg. Hij weet geen partij op zijn naam te krijgen, maar heeft een sterke pakking, beweegt goed over de mat en toont lef. Net als Ruben en Thomas kan hij terug kijken op een goed optreden en de ervaring gebruiken om verder uit te bouwen.