Judo Ryu Rijkse

Open Flevolands Kampioenschap 2013

De dag begon al vroeg voor Guus Grimbergen, Mathilde Poos en Gido Steemers. Guus, voor wie het zijn eerste toernooi in jaren was, zat in een poule met 7 deelnemers, maar mocht eerst in een subpoule van 3 deelnemers uitmaken wie er door ging naar de kruisfinales. Hoewel Guus qua techniek niet onderdeed voor zijn tegenstanders, kwam hij duidelijk een stukje ervaring tekort om zijn partijen te kunnen winnen.
Mathilde had het met haar gele band erg zwaar tussen de bruine banders. Hoewel ze elke partij haar uiterste best heeft gedaan, lukte het haar niet om een partij in haar voordeel te beslissen. Wel is ze weer een ervaring rijker.
Ook Gido had het moeilijk in zijn klasse, waarin 9 deelnemers waren. In zijn subpoule gingen de eerste 2 wedstrijden verloren, waarna het even moeilijk was om weer te motiveren voor de volgende partij. De derde partij werd echter knap met een waza-ari gewonnen door Gido, die bleef aanvallen met mooie beenworpen en zijn tegenstander daar mooi mee verraste. Zijn laatste partij verloor hij helaas op scheidsrechterbeslissing, hoewel hij het ook deze partij erg goed gedaan heeft.
Hierna was het de beurt aan Thimon van Gestel, Matthijs van der Poel, Josefien Poos en Arne Steemers. Thimon zat in een grote poule van 6 deelnemers, wat betekende dat hij 5 partijen de mat op mocht. De eerste 3 partijen werden door Thimon overtuigend gewonnen met goed technisch judo en veel doorzettingsvermogen. De daaropvolgende partij tegen de uiteindelijke nummer 1 liet Thimon zien te beschikken over een uitstekende techniek, maar helaas miste hij conditie om de partij naar zich toe te trekken. Dit liet zich ook zien in de laatste partij, die hij naar zijn tegenstander moest laten gaan. Een zeer verdiende 4e plaats voor hem. Matthijs zat in een poule met 8 deelnemers en moest eerst een subpoule van 4 deelnemers door. De partijen in de poule werden overtuigend gewonnen, waarna hij door mocht naar de kruisfinales. Zijn eerste partij wist hij te winnen, in de finale kwam hij echter net tekort. Hij liet het initiatief iets teveel aan zijn tegenstander, waardoor hij liet zien kampioen wegdraaien te zijn, maar helaas zelf niet aan werpen toe kwam. Een mooie 2e plaats was echter volkomen terecht.
Ook voor Josefien was er eerst een subpoule om mee af te rekenen. In de poule wist ze 3 van de 4 partijen te winnen met mooi controlerend judo, waarna ze mocht aantreden in de kruisfinales. Ook hier wist ze de eerste partij te winnen, waarna ze in de finale stond tegen de judoka waar ze in de subpoule van had verloren op een straf. Ze nam echter sportieve revanche door in de finale te winnen, waarna ze de grootste beker in ontvangst mocht nemen.
Arne had het zwaar in de gewichtscategorie -55 met zijn 46 kilo. Hoewel zijn tegenstanders allen dus veel zwaarder waren, wist hij door hard te knokken 2 van zijn partijen te winnen, wat hem tot een terechte 3e plaats bracht.
De derde groep bestond uit Stefan van den Berg, Diemas van der Horst, Yentel Rison, Adyen de Souza en Jaimy Stevens. Voor Stefan was het zijn eerste toernooi sinds ruim 2 jaar, en dat tegen ervaren bruine en zwartebanders. Hij liet zien zijn tegenstanders te kunnen controleren in zijn pakking. Helaas wist hij dit niet om te zetten in winst, daarvoor kwam hij net iets tekort. Diemas zat in een zware poule met 8 ervaren deelnemers. Hoewel zijn in de subpoule 1 partij knap wist te winnen, ging hij niet door naar de kruisfinales.
Yentel zat in een grote poule met 6 deelnemers, maar moest desondanks een uur wachten tot ze voor haar eerste partij de mat op mocht. Hoewel ze er lang op had moeten wachten, was ze niet van plan om lang op de mat te staan en binnen een minuut had ze met een prachtige harai-maki-komi en een houdgreep de wedstrijd in haar voordeel beslist. Uiteindelijk vielen er nog 2 deelnemers af en was de grote vraag waar haar 2 overwinningen haar zouden brengen. Het werd een mooie 2e plaats.
Ook Adyen zat in een poule met 8 ervaren deelnemers, waaronder een aantal van TJU. Hoewel hij na zijn eerste partij, die hij wel wist te winnen, bij de EHBO zat met een verdraaide schouder, ging hij de volgende partijen weer vol aan de bak. Zijn poulewedstrijden won hij overtuigend, waarna hij door ging naar de kruisfinales. De eerste partij won hij met waza-ari, waardoor Adyen zich klaar mocht maken voor de finale. Hierin stond hij tegenover een ervaren judoka van TJU, die het hem zeker niet cadeau gaf en bijna tot het einde van de wedstrijd met een yuko voor stond. Met nog 6 seconden op de klok, lukte het Adyen niet om zijn aanval om te zetten in een score, omdat de judoka’s buiten de mat kwamen. Hoewel hij nog slechts 2 seconden over had, ging hij er opnieuw voor en wist de inzet van zijn tegenstander over te nemen en een yuko te scoren. Een gelijk aantal punten dus, waarbij de straffen beginnen te tellen. Omdat zijn tegenstander 1 shido had, ging de winst en dus de eerste plaats naar Adyen. Ook Jaimy mocht aantreden in een zeer ervaren poule. Hij liet zich echter niet van de wijs brengen en wist al zijn partijen te winnen met beheerst en technisch judo. Een verdiende eerste plaats.
In de laatste groep was het de beurt aan de 10-jarige Rowen Soetowidjojo. Met heel beheerst en geconcentreerd judo wist hij zijn eerste drie partijen te winnen. Vooral zijn overname met tani-o-toshi leverde hem de nodige punten op. Zijn laatste partij tegen een sterke en ervaren tegenstander wist hij helaas niet te winnen, maar na de eerste teleurstelling was er vooral trots op een prachtige 2e plaats.
Al met al dus een zwaar toernooi waar de judoka’s het allemaal erg goed hebben gedaan. Een mooie afsluiter van het wedstrijdseizoen.
Eerste plaats:
Josefien Poos
Adyen de Souza
Jaimy Stevens
Tweede plaats:
Matthijs van der Poel
Yentel Rison
Rowen Soetowidjojo
Derde plaats:
Arne Steemers
[nggallery id=89]