Judo Ryu Rijkse

Open Flevolandse Kampioenschappen

Op zaterdag 12 juni organiseerde Judo Vereniging Ijsselmeer het Open Flevolandse kampioenschap in Lelystad. Judo Ryu Rijkse had 8 deelnemers afgevaardigd. Het toernooi was sterk bezet en er waren deelnemende clubs van Den Helder tot Yerseke in Zeeland. In de eerste groep van 9.00 uur moesten  Asim Muhammad, Bonno Verschuure. Diemas van der  Horst, Jaimy Stevens en Melanie van Hattem aan de slag. Hoewel volgens de regels op het toernooi niet meer veranderd zou worden werden de poule-indelingen toch nog aangepast op het laatste moment. 
Hierdoor liep de eerste groep helaas wat uit in tijd. Wat voor de judoka’s wel erg leuk en handig was is dat ze op de mededelingborden bij elke mat konden zien wanneer ze aan de beurt waren en welke kleur band ze om moesten doen. Dit voorkomt een hoop gezoek en geroep.

In poule 49 had Melanie van Hattem in plaats van in eerste instantie , zes tegenstanders, twee tegebnstanders, die ze dan elk twee keer keer tegenkwam.  Tegen de later winnares kwam ze e r niet goed aan te pas. Twee keer waza-ari betekende  ippon en de tweede wedstrijd tegen deze judoka betekende een goed geslaagde ippon seoi nage spierbalworp einde wedstrijd. Maar tegen haar angstgegner Nikki Los van Sport en Bewegen, waar ze meestal niet van wint, betekende een veranderde  wedstrijd tactiek twee keer een klinkende overwinning. Een welverdiende tweede plek was haar deel.
In poule 11 zouden Asim en Bonno het aanvankelijk tegen elkaar opnemen, maar ook deze poule werd in tweeën geknipt.

Asim Muhammad begon sterk met een koshi guruma heupworp, wat hem direct een waza-ari opleverde. Zijn tegenstanders was gewaarschuwd, maar kon niet meer tot scoren komen . In partij twee kreeg hij twee keer een shido straf vanwege veelvuldig  afhouden. Doordat niemand meer scoorde betekende dit een wat zuur verlies op yuko.  Zijn derde partij ging helaas verloren na een o-soto-gari. Hierdoor was hij helaas niet geplaatst voor de halve finale. Asim heeft veel sportiviteit en vechtlust getoond.

Bonno Verschuure had het in zijn eerste partij zwaar tegen een geslepen tegenstander, Timo van der Meer van Sport en Bewegen. Hoewel Bonno een goed yuko-punt op het scoreboard zette, nam zijn tegenstander hem slim over met een ko-uchi gari beenworp. Zijn tweede partij besliste hij knap met een o-uchi gari gevolgd door een mune gatame houdgreep. Zijn derde partij was weer tegen Timo, die hem wederom onberispelijk overnam.  Doordat Bonno zijn vierde partij met o-goshi heupworp gevolgd door keza gatame houdgreep op ippon won was hij geplaatst voor de halve finale. Hierin werd hij helaas overgenomen waarna Bonno hevig teleurgesteld de zaal wilde verlaten. Echter er stond nog een partij om de derde plek gepland. Na de nodige aanmoedigingen en peptalks van de coaches en clubgenoten ging Bonno met hernieuwde energie de strijd aan en scoorde een knappe waza-ari.  Helaas ging deze wedstrijd na weer een overname verloren, maar Bonno heeft een goede prestatie geleverd, en viel net buiten het podium.

In poule 6 was Diemas van der Horst ingedeeld bij ijzersterke tegenstanders. Toegevoegd bij het feit dat hij niet helemaal zijn dag had betekende dit een zware ochtend. Diemas begon enthousiast en fanatiek aan zijn wedstrijden, maar werd in elke wedstrijd sluw overgenomen. Als Diemas  minder snel wil scoren en forceren en zich ook gaat toeleggen op overnames kan hij ook wat varIëren. Positief punt is dat hij ondanks de teleurstelling het kopje nooit liet hangen.

In poule 3 had Jaimy Stevens een goed toernooi. Wedstrijd 1 won hij na een goed uitgevoerde o-soto-gari op ippon. In wedstrijd 2 had hij het veel zwaarder en kon net als zijn tegenstander niet tot scoren komen door te weinig  initiatief te laten zien ging deze partij naar de tegenstander.  In zijn derde partij schoorde hij een waza-ari na een o-goshi, maar zijn tegenstander ook. Tot Jaimys verbazing kwam deze daarna telkens springend op hem af, waardoor hij hem 3 keer op rij met yuko onderuit kon vegen. En in zijn 4e en laatste wedstrijd betekende een snel uitgevoerde o-soto-gari de overwinning en een enthousiast begroette eerste plek.

Vandaag mochten Rutger Knol, Charles Verheyen en Joep van Klaveren aantreden in ” blok 2″ van de Open Flevolandse Kampioenschappen. De drie judoka’s waren alledrie goed op gewicht en mochten dus zonder oponthoud beginnen.

Joep van Klaveren moest meteen als eerste t spits afbijten en kreeg meteen een zware tegenstander. Beiden wisten geen punten te scoren en na een scheidsrechterbeslissing moest Joep z’n verlies nemen. In zijn 2e partij wist Joep, door goed judo en hard vechten een overwinning te behalen. Wedstrijd 3 was weer erg zwaar en is met een Juko, verloren. Na een donderspeech van de coach hervond Joep zichzelf en werden wedstrijd 4 en 5 glasrijk gewonnen. Een mooie 3e plaats voor Joep.

Rutger Knol moest zijn judokunsten vertonen op mat 6. Rutger was ingedeeld met enkele goede judoka’s. De eerste 2 wedstrijden werden netjes gewonnen. In de 3e en 4e wedstrijd kreeg Rutger het zwaarder en moest hij alles uit de kast halen. Helaas werden deze partijen verloren. Gelukkig heeft Rutger voor een mooie afsluiting gezorgt door z’n laatste partij met een mooie Ippon te winnen. Ook voor Rutger een mooie 3e plaats.

Charles Verheyen zag in zijn poule alleen maar grote mannen tegenover zich de mat opkomen. Toch heeft Charles goed partij gegeven. Helaas had Charles vandaag zijn balans niet onder controle en moest hij met 3 verliespartijen en 1 winst de mat verlaten. Deze keer dus geen prijs voor Charles.

Met dank aan Harvey Hiralal en Peter van Klaveren voor het verslag en de foto’s

[nggallery id=24]