Judo Ryu Rijkse

Pittig toernooi in Nieuw-Vennep levert een goed resultaat voor Demi van Dam, Matthijs van der Poel en Arne Steemers

Het eerste lustrum van het toernooi in Nieuw-Vennep is een aardig meetmoment voor de judoka’s die naar de aankomende districtskampioenschappen (-15, -18 en -21 jaar) gaan.  In veelal grote poules werd er gestreden in de leeftijdsklassen tot 12, tot 15 en tot 17 jaar. Daarnaast nog in de topklasse heren en dames.
Om half acht waren het de 12-jarige Adyen de Souza en 14-jarige Arne Steemers die zich op zondag 9 december als eersten meldden in de sporthal voor de categorie tot 15 jaar. Na een gedegen warming-up was Adyen in de klasse tot 46 kg vooral een strijd met zichzelf aan het leveren. Diverse factoren waaronder wisseling van club maken het voor Adyen nu even een lastige opgave om zijn eigen balans te vinden. Maar dit is kwestie van tijd en doorzetten en dan komt deze talentvolle jongen er wel.
Arne kwam in dezelfde klasse een flink eind op weg. Na een eerste yugho-zege was er een yugho-verlies. In de herkansing was Arne drie keer veel sterker als zijn tegenstander o.a. met een sankaku-houdgreep. Dit bracht hem in de zesde ronde, waarna hij bij winst om de derde plaats zou mogen strijden. Arne kwam echter werd de tegenstander van de tweede ronde tegen en verloor de partij opnieuw. Heel jammer, maar met een gedeelde zevende plaats in een veld van 32 deelnemers een prima prestatie en is Arne’s progressie overduidelijk.
Daarna kwamen Demi van Dam en Tessa Steemers samen uit in de klasse tot 32 kg bij de meisjes tot 15 jaar.  Nu eindelijk eens met een paar passende tegenstandsters. Demi startte iets te passief, maar kwam al gauw in haar goede ritme. Met mooie aanvallen, waaronder een sankaku, wist ze tot twee keer toe de strijd naar zich toe te trekken en een mooie derde plaats te pakken. Tessa maakte een paar gevaarlijke aanvallen en wist verwurgingen goed tegen te houden.  Ze won net als Demi nog wel tegen een judoka uit Noord-Holland, maar verloor de onderlinge strijd en kwam niet op het podium.
In de volgende groep kwamen Diemas van der Horst (-38kg), Jaimy Stevens (-34kg) en Matthijs van der Poel aan de beurt. Jaimy en Diemas maakten echt mooie aanvallen en wisten ook nog wel wat punten te scoren, maar kwamen na 2 verliespartijen niet door de grote poules heen. Matthijs startte in de klasse tot 42kg goed met 2 winstpartijen. Na heel lang wachten voor de volgende partij, verloor hij deze  slechts op beslissing, waardoor hij naar de herkansing werd verwezen. Hier won Matthijs  weer een partij op ippon en zo ging hij naar de finaleronde met nog 8 deelnemers. Er moest opnieuw ingedeeld worden en er volgde een verhuizing naar een andere mat. Daar waar het toernooi rustig en op tijd was gestart was er inmiddels een flinke uitloop van tijd en moest Matthijs weer geduldig wachten. Maar met een yugho-score voor een achterwaartse offerworp pakte hij de volgende zege. Hierdoor mocht Matthijs zich opmaken voor de strijd om de derde plaats. Matthijs een technische tegenstander die hem tot twee keer toe los van de grond kreeg. Matthijs wist echter heel knap de scores te voorkomen, maar verloor de partij terecht op beslissing. Met een vijfde plaats in een sterke poule met 35 deelnemers had Matthijs echter een hele mooie prestatie neergezet.