Judo Ryu Rijkse

Residentie toernooi Den Haag 12 en 13 november 2016

  • Yentel Rison 2e
  • Esmé Scherrenberg en Rowen Soetowidjojo verliezen net om brons.

Via Top Judo Utrecht kwamen een aantal judoka’s van Judo Ryu Rijkse uit op het Residentietoernooi in Den Haag.

Voor de bijna 13-jarige Esmé Scherrenberg ging de wekker al om 6 uur op zaterdagochtend. Ze kwam uit in een zwaardere gewichtsklasse en moest daardoor nog harder aan het werk dan al nodig op dit grote toernooi. In een poule met 27 deelneemsters wit ze toch heel knap 5 ronden met een variatie aan technieken door te komen en kwam zelfs tot de strijd om de 3e plaats. Deze verliest ze helaas nipt door een shido (straf voor passiviteit). Een mooie prestatie om als 5e te eindigen in dit sterke veld.

Voor Justin van Veen was het nog een lastig toernooi. Hij moet nog echt ervaring opdoen, maar heeft een goede mentaliteit en zal daar zeker verder mee gaan komen.

Rowen Soetowidjojo kwam uit in een poule van maar liefst 45 deelnemers. Zijn eerste 2 partijen wint hij overtuigend met ippon. Na een verloren strijd in de 3e ronde weet hij in de verliezersronde terug te komen met een waza-ari overwinning. In een zware strijd moet Rowen in de 5e ronde helaas het onderspit delven. Net geen bronzen plak maar toch een mooie partijenreeks op dit zware evenement.

Femke Hooijsma had een leuke dag in Den Haag met lekker partijen. De eerste partij verloor ze met 2 wazari’s tegen een laatste-jaars meisje met bruine band, die al een stukje verder is. Maar Femke heeft zich van haar goede kant laten zien. Haar 2e partij scoort ze een wazari, krijgt een knie in haar bovenbeen en dat maakte een stukje felheid los, waarna Femke met een spetterende uchi-mata een ippon scoort. Alom bewondering voor deze mooie overwinning. In de 3e partij strand ze helaas in het toernooi door een verwurging.

In de avond was de 18-jarige Yentel Rison aan de beurt. In een kleine poule weet ze zich goed staande te houden met mooi judo. Ze scoort na een schijnbeweging naar voren met een achterwaartse techniek en met een tillende beweging. Beide keren rond ze dit af met een ippon d.m.v. een houdgreep en pakt hiermee de 2e plaats.

Ik zat in een poule van 3 en ze hadden het zo gedaan dat je 2 keer tegen de zelfde moest 

1e partij moest ik tegen Imke van de Burg en daar verloor ik met een shido meer het stond 1-2 shido. 

2e partij moest ik tegen Kim Smit ik won deze partij met ippon door haar over te nemen met uittillen van haar worp en door te gaan met een houdgreep.

3e partij moest ik weer tegen Imke en deze verloor ik weer met shido tegen. Ze was mij de hele tijd naar beneden aan het trekken dus lukten mij niet om mijn judo te doen. 

4e partij was weer tegen Kim Smit deze won ik ook met ippon door voor achter te doen dus eerst beweging naar voor en dan naar achter toe werpen en ging ik door naar houdgreep en won ik deze partij. 

Op zondag kwamen Diemas van der Horst en Josefien Poos in actie.

Josefien Poos debuteerde in de klasse tot 18 jaar en mocht direct aantreden tegen de Nederlands kampioen. Na 2 ronden was haar toernooi voorbij, maar ze had goed geluisterd naar de instructies van de coach en heet het prima gedaan.

Ook voor Diemas was het een zwaar toernooi. Hij had flink getraind op zijn pakking en dat ging nu een stuk beter dan op eerdere toernooien. Zijn eerste partij ging lange tijd gelijk op, maar verloor hij met sankaku. Tegen de tweede tegenstander was Diemas niet opgewassen en daarmee was het toernooi voor hem afgelopen.