Judo Ryu Rijkse

Resultaten Beuningen 11 maart 2018

 

 

In het eerste blok komen de 9-jarige Sara Ferrier en Francesca Rietveld op de mat. Beiden treden als vrolijke eerstejaars aan in de leeftijdscategorie -12 jaar en kregen dus te maken met judoka’s die al wat jaartjes meer ervaring hebben.

 

Sara treft gelijk een ervaren tegenstandster in haar eerste partij maar laat zich niet afschrikken. Ze zet haar tegenstandster onder druk maar beiden komen niet tot een score. Doordat Sara zo goed heeft gewerkt en geprobeerd te scoren valt de scheidsrechterbeslissing in haar voordeel: eerste partij verdiend gewonnen. In de tweede partij gaat ze weer vol aan de slag maar haar tegenstandster maakt een schitterende worp: Ippon. In de derde partij verricht Sara weer goed werk, ze staat stevig, probeert steeds een goede pakking te maken maar bij deze tegenstandster is het moeilijk om tot een score te komen. Ook hier een scheidsrechterbeslissing die helaas verlies voor Sara oplevert. Super gewerkt Sara, je bent een hele mooie ervaring rijker en hebt sportief gedrag en mooi judo laten zien!

 

Francesca trof een paar hele goede tegenstandsters. Maar ze gaat er met een superhouding tegenaan, alle drie de partijen. In de eerste twee partijen moet ze haar meerdere erkennen in haar tegenstandster maar de laatste partij eindigt in een scheidsrechterbeslissing. Francesca had duidelijk de controle in de wedstrijd en deed nog een hele goede poging tot een (bijna gelukte) worp. Helaas besloot de scheidsrechter dat ze deze wedstrijd had verloren. Francesca laat dit echter de pret niet drukken en terecht: een super sportieve houding, goede inzet en steeds steviger gaan staan en met twee handen de tegenstander gaan controleren zorgen er voor dat je een prima judodag in Beuningen had.

 

Yentel Rison komt net als Femke Hooijsma, Rowen Soetowidjojo en Justin van Veen uit voor Top Judo Utrecht. Yentel zat in een poule met 4 deelnemers. De eerste partij win ze met twee waza-ari’s door een sode-seoi-nage en een tillende heupworp. De tweede wedstrijd verloopt met een snelle winst door ippon-seoi-nage op twee knieën. En ook de laatste wedstrijd wordt binnengehaald met ippon door een stevige houdgreep. Een mooie 1e plaats voor Yentel!

 

Femke Hooijsma strijdt succesvol in de -15/-52kg in een zware poule. Met een steeds beter pakkinggevecht weet ze de wedstrijden echter goed te controleren en de afgelopen toernooien sterk te domineren in het judospel. Met louter ippon-scores met zowel worpen als houdgrepen bereikt ze de finale. Hier volgt een spetterende overname met een offerworp, waarmee Femke verdiend de 1e plaats pakt.

 

Na de dames in het vroege ochtendblok kwamen de jonge jongens in actie. Tijn Buijen van Weelderen was erg gespannen voor de wedstrijd en moest hierdoor zelfs overgegeven. Toch scoort hij in zijn eerste partij direct met een ippon en daarmee viel alle spanning van zijn schouders. In de volgende ronde gaat hij echter zelf op zijn rug, om vervolgens in de 3e ronde weer zelf ippon te scoren met een stevige houdgreep. Na verlies in de 4e ronde is zijn toernooi met weer een hoop leerpunten voorbij.

 

Ook voor Cas Oostrom is het nog vrij nieuw om op dergelijk grote toernooien te staan. Hij deed goed zijn best maar kwam in beide partijen zelf niet tot scoren. Meer gaan aanvallen is voor hem het devies en dan gaat het volgende keer vast beter.

 

Timo Swart was eveneens erg gespannen voordat de wedstrijden begonnen. Toch weet ook hij zijn eerste partij –zelfs binnen 10 seconden- met ippon te winnen. Daarna nog twee keer een goede inzet, maar bleek het moeilijk de druk van een arm op zijn rug te weerstaan. Genoeg aanknopingspunten om verder aan te gaan werken op de trainingen.

 

Jayden Hogeveen heeft al wat meer ervaring maar vond ook nog niet helemaal de rust om uitsluitend bezig te zijn met zijn judotechniek. Hij weet nog wel een partij te winnen met een houdgreep, maar rolt er zelf ook twee keer in waardoor hij helaas niet op het podium komt.

 

Justin van Veen en Rowen Soetowidjojo zijn al een stuk ouder en evaring rijker. Ze zaten samen in de gewichtsklasse tot 66kg. Justin was een dag eerder wezen kijken op het NK -18 jaar en had hier blijkbaar inspiratie op gedaan. Hij stond heerlijk en overtuigend te judoën, waardoor hij met een sterke pakking direct een waza-ari scoorde waarna hij de partij afrond met een houdgreep. De volgende ronde was lastiger, maar daar weet Justin zijn tegenstander te verrassen met een armklem. In de derde ronde een tegenstander waar al vaker van verloren is; Zo niet deze keer. Waar Justin nog maar net op tijd kon wegdraaien naar zijn buik om ippon te voorkomen, weet hij bij het wisselen van de pakking van zijn tegenstander een spetterende beenveeg te maken. Hiermee bereikt Justin de finale, die hij feilloos afrond met weer een armklem. Knappe en verdiende 1e plaats voor Justin!

 

Rowen begint minder voortvarend door zijn eerste partij meteen te verliezen. Echter herstelt hij zich goed in de herkansing door twee partijen overtuigend te winnen. Hij doet dit met een houdgreep en een mooie morote-seoi-nage (schouderworp) waarna hij de partij om brons mag spelen tegen zijn eerste opponent. Nu laat Rowen zich niet meer verrassen en werpt zijn tegenstander met harai-goshi op zijn rug. Brons is binnen en hij mag samen met zijn maatje Justin het podium op.

 

Thomas Boskeljon zat in een zware pool en moest  na een weekje griep vanaf de eerste seconde aan de bak. Aanvakelijk kon Thomas goed tegenstand bieden, maar hij moest het puur op kracht afleggen tegen de grotere tegenstander. Door een halve heup techniek (meer worstel dan judo) kreeg Thomas een waza-ari tegen en dat heeft hij niet meer kunnen omdraaien. Ook in de tweede partij was het hard werken tegen een veel sterkere tegenstander, die uiteindelijk -met een tai-otoshi techniek- ippon scoort.

 

Max van Burgel begon erg goed aan de wedstrijd met gedegen judo, goede greep en sterke technieken. Tweemaal ippon met een goed uitgevoerde o-uchi –gari techniek. Helaas verliepen de derde en vierde partij minder succesvol. Dus twee verloren, twee gewonnen: Een prima prestatie. Maar toen bleek in de einduitslag dat 3 judoka’s exact gelijk waren geëindigd, dus er moest opnieuw gejudood worden (in een inmiddels lege zaal). De eerste partij van de herkansing was tegen de judoka die Max al twee keer had verslagen maar nu kon de tegenstander twee keer overnemen, twee keer waza-ari tegen dus verloren. De tweede en laatste partij was heel zwaar, met name omdat de tegenstander groter en zwaarder was, maar vooral ook met gestrekte armen judode wat niet door de scheidsrechter werd bestraft. Ondanks Max’ volle inzet ging deze partij helaas ook verloren, maar had hij wel de maximale ervaring uit zijn judodag gehaald.

 

Met dank aan de coaches Egbert, Marco en Peter!