Judo Ryu Rijkse

Sportief judo op Randori toernooi in Utrecht

In navolging van het 1e regio randori toernooi op 25 maart in Ijsselstein, organiseerde het team van Judo Ryu Mackaay uit Utrecht op zondag 15 januari een mooie judo    dag in Leidsche Rijn. Met zo’n 90 deelnemers van 5 clubs uit de omgeving werden er van 10.00 tot 14.00 uur een groot aantal judopartijen afgewerkt.

Dit gebeurde op 4 ‘wedstrijdmatten’ waarbij ongeacht de score de volle speeltijd benut werd. Aan het einde van de speeltijd bepaalden de judoka’s, onder toezicht van hun begeleider, samen in een kort overleg wie de winnaar is. De winnaar wordt bepaald op basis van het aantal scores, waarbij een houdgreep van 8 sec. of verwurging (categorie -15 jaar) als score geldt en iedere worp waarbij gebruikelijk ippon of waza-ari zou gelden. De punten worden genoteerd aan de jurytafel, waarbij degene met de meeste scores 5 punten krijgt en de ander 2 punten. Bij gelijkspel is er voor ieder 3 punten. Aan het einde van de partijen worden de prijzen op basis van het totaal aantal behaalde punten bepaald, waardoor er in één poule bijvoorbeeld twee 1e plaatsen kunnen voorkomen. Doel van het randori toernooi is om judoka’s zonder al te veel wedstrijdspanning, zonder al te veel reistijd en zonder wachttijd, veel judo-tijd op de mat te geven om ervaring op te doen. Om die reden vindt de weging plaats bij de vereniging. Tevens dragen alle deelnemers een witte band, zodat een partij ‘gelijkwaardig’ gestart wordt.

Van Judo Ryu Rijkse waren er 19 deelnemers. 1e prijzen waren er voor Alessia Affinito, Jayden Hoogeveen, Cas Oostrom, Tijn Buijen van Weelderen, Francesca Rietveld, Thomas Boskeljon en Arthur Schoenmakers. Mick Hoenselaar, Sara Ferrier, Daan Gerritse, Zoey van Ieperen, Ruben de Boer, Amber Galesloot en Ivo Klazema pakten een mooie 2e plaats. Voor Isabella Rietveld, Thijs Swart, Roan Klazema, Esra de Boer en Timo Swart was er een verdiende 3e plaats.

Alessia was lekker fanatiek en maakte steeds de meeste scores in de randoripartijen. Jayden en Cas hadden sterke tegenstanders, maar maakten zelf heel wat punten. Tijn wist diverse schouderworpen te maken en Francesca deed het ook erg goed door veel te scoren. Thomas zat samen met Ruben en Arthur in dezelfde poule en maakten er een spannende en vooral ook sportieve strijd van. Mick had lekker gewerkt maar moest ook wat teleurstelling wegslikken, één van de eerste onderdelen om later een waardig kampioen te kunnen worden. Mooi om te zien hoe Sara en Daan met een brede glimlach de mat op gingen en er steeds ook weer zo af kwamen. Prima gewerkt allebei. Zoey kon lekker aan het werk in haar poule, deze keer niet tegen veel oudere judoka’s en dat deed ze prima. Amber en Ivo gingen met elkaar een mooie strijd aan en wisten diverse keren te scoren in de groep tot 15 jaar. Isabella heeft nog nauwelijks partijen buiten de club gemaakt maar deed het in Utrecht erg goed. Ook Thijs zette zijn beste beentje voor en zit goed in zijn leerproces. Timo, Roan en Esra hebben al wat vaker partijtjes gemaakt en troffen sterke tegenstanders. Met een uitstekende inzet pakten zij ook de nodige punten.

Een leuke dag met een veel judo. We hopen dat in onze regio deze nieuwe opzet veel navolging zal krijgen.