Judo Ryu Rijkse

Succesvol BPO toernooi in Hasselt (NL)

    

1e plaats: Robbe Stout, Cas van Oostrom

2e plaats: Patrick v.d. Sluiszen, Max van Burgel, Timo Swart, Jayden Hoogeveen

3e plaats: Ruben de Boer

4e plaats: Resa van Doorn, Francesca Rietveld, Tijn Buijen van Weelderen

 

 

Op weer een uitstekend georganiseerd BPO toernooi in Hasselt en een zeer judovriendelijke sfeer weten een groot aantal van onze judoka’s een prijs te bemachtigen.

In de eerste groep scoort de 18-jarige Patrick v.d. Sluiszen direct met een overname. Iets te gemakkelijk vervolgt hij de 2e partij waardoor hij niet tot scoren komt en verlies moet incasseren in de golden score tijd. Daarna komt hij weer goed in actie en zorgt ervoor in een overname situatie de score naar zijn kant te trekken. Een mooie 2e plaats voor Patrick.

Resa van Doorn zat in een zware poule met hogere banders met duidelijk meer wedstrijdervaring. Desalnietemin weet Resa haar tegenstandsters het bijzonder moeilijk te maken. Nog niet helemaal overtuigd van haar eigen kunnen blijft de score achterwege, maar blijkt ze achteraf toch recht te hebben op een 4e prijs.

In de volgende tijdsronde zitten de 15-jarige blauwe banders Max van Burgel en Robbe Stout in dezelfde gewichtsklasse. Beide weten ze na een paar mooie partijen in de kruisfinale te komen. Max doet dit met heupworp combinaties en een mooie ko-uchi-gari. Robbe wint zijn partijen met een heupworpen en een sterke verwurging. In de kruisfinale komen ze tegen elkaar en scoort Robbe met een uki-waza offerworp. Beide ronden hun partijenreeks af met winst. Max in een zinderende strijd waarin hij eerst op voorsprong staat, dan gelijk komt en tenslotte met al zijn energie in de golden score met een heupworp de winst en daarmee 2e prijs binnensleept. Robbe weet in zijn 5e partij met een armklem te scoren en is daarmee de kampioen.

Francesca Rietveld (9 jaar) was op dit toernooi vooral om ervaring op te doen. Dit heeft ze prima gedaan door lekker aan te vallen. Door wat pech t.a.v. een scheidrechterbeslissing en sterkere tegenstanders wist ze niet te scoren, maar ze mocht toch de 4e prijs in ontvangst nemen.

Timo Swart was een week eerder teleurgesteld naar huis gegaan van het DK tot 10 jaar en wilde dit duidelijk voor zichtzelf goedmaken. Na twee goed ippon-overwinningen door beenworpen moest hij het onderspit delven. Toch mocht hij door naar de finaleronde en hier liet de 8-jarige Timo geen punten meer liggen. Na een heup/beenworp, beenveeg en houdgreep waren nog weer 2 overwinningen goed voor een verdiende 2e plaats.

Voor de 10-jarige Ruben de Boer en 9-jarige Tijn Buijen van Weelderen was er een lange reeks van 7 partijen. Bij DK-kampioen Tijn (tot 27kg en 12 jaar een week eerder) was de teleurstelling groot toen de eerste partij in een verlies eindigde. Hij moest zich even herpakken maar kon door 2 knappe ippon-overwinningen -waaronder één met een prachtige uchi-mata- toch als eerste zijn subpoule afsluiten. In de volgende ronde bleken zijn maatjes in de klasse tot 30kg nog wat te groot maar in een cruciale partij weet hij na waza-ari voorstand tevens een ippon te scoren met overname. Ondanks hevige protesten van de coach van de tegenpartij kon Tijn hiermee terecht een 4e plaats op het erepodium gaan ophalen. Ook Ruben moest flink aan de bak. Hij startte goed met drie ippon-overwinningen door een heupworp, o-soto-gari en houdgreep. In de volgende ronde kwam ook hij tegen sterke tegenstanders en verlies, waarvan één door een dubieuze beslissing van de scheidsrechter. Ruben blijft echter goed aan het werk en scoort uiteindelijk nog in de laatste ronden waardoor hij de 2e prijs verdient.

De middagronde start op het soepel verlopende toernooi wat eerder dan gepland. De 8-jarige Esra de Boer gaat de strijd sportief aan maar kan geen partij op haar naam zetten. Sara Ferrier, 9 jaar oud staat sterk op de mat en maakt nog een mooie ippon met een schitterende o-soto-gari, maar niet genoeg punten om verder te mogen naar de kruisfinale. Eerstejaars -15 Arthur Schoenmakers (12 jaar) begint sterk met kansen voor een verwurging. Een mooie schouderworp van zijn tegenstander gooit echter roet in het eten. In de 2e ronde komt hij zelf in een verwurging, maar tot slot is er winst met twee waza-ari scores door een mooie harai-goshi. Helaas niet meer genoeg om door te mogen naar de volgende ronde.

De 9-jarige Jayden Hoogeveen begint al redelijk wat wedstrijdervaring te krijgen en heeft zijn eerste 3 partijen onder controle met worpen en vooral snelle houdgrepen. Dan stuit hij in zijn triomfreeks op een net iets sterkere tegenstander, waarna hij in de laatste partijen de punten voor een mooie 2e plaats weet veilig te stellen door een o-soto-gari en houdgreep.

De grote verrassing van de dag is de 7-jarige Cas van Oostrom. Zijn eerste grote toernooi was gepland om vooral ervaring op te gaan doen. Maar hij start heel soepel met drie stevige ippon-scores met o.a. een o-uchi-gari, ashi-guruma en schitterende ippon-seoi-nage. In de kruisfinale gaat Cas even vrolijk en af en toe zwaaiend naar zijn kleine zusje onverschrokken door. Hier scoort hij nog met een houdgreep en sterk uitgevoerde o-soto-gari. Met uitsluitend ipponoverwinningen pakt hij heel knap de kampioenstitel in Hasselt.

Een leuke judodag, ook voor de coaches Joris en Irma.