Judo Ryu Rijkse

toernooi Groot Houten en wouw 1 maart 2015

1 maart 2015 toernooi in Houten en Wouw
Het judotoernooi van Groot Houten in Houten verliep uit de kunst. Een leuk toernooi waarbij de poules soms zelfs eerder dan de geplande tijd starten en dat zie je niet vaak. Iedereen heeft goed zijn best gedaan en er waren ook nog eens mooie resultaten.
Op dezelfde dag was Yentel Rison aan het werk op de West-Brabantse Kampioenschappen in Wouw.ook zij deed dit zeer verdienstelijk.
1e prijs Houten: Rowen Soetowidjojo, Diemas van der Horst,
2e prijs: Josefien Poos, Esmé Scherrenber, Stijn Smits, Femke Hooijsma
3e prijs Houten: Justin van Veen
3e prijs Wouw: Yentel Rison
 
Bastiaan van Hout en Femke Hooijsma starten in het vroege tijdsblok in Houten. Bastiaan toont een hele goede inzet en probeert steeds vanuit een goede pakking de wedstrijd naar zich toe te trekken. Winst zit er niet in tegen de drie meer ervaren tegenstanders. Met een sportieve houding is Bastiaan wel een waardevolle ervaring rijker, goed gewerkt!
Femke Hooijsma treft een poule met alleen maar jongens. Ze wint 3 partijen met Ippon door houdgreep voorafgegaan door Yuko’s en een Waza-ari. In 1 partij krijgt ze Ippon tegen waardoor ze uiteindelijk de 2e plaats haalt. Goed gedaan!
In de tweede groep waren Marysol de Bruin, Josefien Poos, Esmé Scherrenberg en Stijn Smits van de partij. Esmé wist haar eerste partij al gauw binnen te slepen met een Ippon. Haar tweede partij was een lastige tegenstandster, waartegen ze al vaker heeft gestaan. Het was lastig om in haar spel te komen en moest de partij bekopen met drie shido’s. Jammer, nu opladen voor de laatste partij. Na wat goede woorden van de coach (nee ze heeft het helemaal zelf gedaan), wist ze met haar laatste partij een 2e plaats binnen te slepen.
Stijn besefte vandaag maar al te goed waarvoor hij was gekomen, niet voor de medailles, maar voor de lol. Heel goed Stijn daar gaat het om. Hij heeft zich van zijn beste kant laten zien. Na een hele partij hard knokken, verloor hij helaas zijn op beslissing. Gelukkig wist hij in zijn tweede partij wel alle punten binnen te halen. Met een houdgreep wist Stijn zijn tegenstander in bedwang te houden. De controle leek hem weinig moeite te kosten, aangezien zijn ogen meer gericht waren op de scheidsrechter en het scorebord dan zijn naar adem happende tegenstander. Zijn derde partij maakte hij een yuko waarmee hij wist te winnen. Langzaam maar zeker begon het verlangen naar die medaille toch te komen. En met zijn laatste partij vocht hij zich naar een prachtige 2e plek. Metweer zo’n ijzersterke houdgreep; Zijn tegenstander kon geen kant op.
Josefien heeft ook weer hard haar best gedaan, als voorbereiding voor het NK. Ze wist dan ook een mooie 2e plek te bemachtigen. De eerste plaats bewaart ze vermoedelijk voor volgende week. Haar eerste partij was Josefien scherp, ze wist dan ook 10 punten binnen te halen. Helaas belande ze door een foutje in de houdgreep bij haar tweede partij. Jammer want ze had zeker de overhand. Gelukkig maakte ze het de derde partij weer goed met een verwurging. Na verlies van haar vierde partij (houdgreep) waar ze zich iets te makkelijk opzij liet zetten, haalde ze in haar laatste partij weer 10 punten binnen.
Marysol zat in een poule met alleen maar jongens, waar heeft ze keihard haar best gedaan. Ze wist zich lang staande te houden tegen haar meer ervaren tegenstanders. Ook al wist ze geen partij naar haar toe te trekken, ze toonde een goede instelling en ging er elke partij weer vol voor. De felheid werd ook beetje bij beetje meer. Stoer dat je meedeed, op naar het volgende toernooi!
In de derde ronde een aantal ervaren judoka’s, maar ook witte bander Jelle Horsman. Voor Jelle was het allemaal nieuw vandaag en dat heeft hij goed gedaan. Hij kwam niet echt aan de bak tegen zijn sterke tegenstanders, maar iedere partij stond hij er toch maar weer. Nog even goed je best doen op de trainingen en dan gaan we voor de prijzen Jelle.
Diemas van der Horst heeft in Houten meer tijd besteed aan het omknopen van zijn band om de mat op te gaan, dan dat hij daadwerkelijk op de mat heeft gestaan. Al zijn partijen wist hij snel naar zich toe te trekken met de volle score. Zijn eerste partij won hij met een sterke houdgreep, zijn tweede met een mooie worp en in zijn derde partij gaf zijn tegenstander na een mooie worp van Diemas op. Het kan ook niet anders dan dat hij op de bovenste trede van het erepodium mocht stappen. Diemas ging vandaag fit naar huis met een gouden plak voor in zijn collectie.
Matthijs van de Poel, is die nu wel of niet op wintersport? Gelukkig is hij er wel, zodat we nog even konden genieten van wat mooie partijen voordat hij volgende week naar het NK gaat. Zijn eerste partij begon hij sterk, halverwege de partij verloor hij wel wat energie, gelukkig wist hij zijn tegenstander te verrassen met een ko-soto-gari. Zijn tweede partij won hij met een houdgreep, Yes weer 10 punten binnen. Helaas verloor hij zijn derde en vierde partijen van bekende tegenstanders. Toch wist hij met het goede resultaat van zijn eerste twee partijen een derde plaats te bemachtigen. Succes volgende week op het NK Matthijs.
Ook Rowen Soetowidjojo heeft niet veel tijd op de mat gespendeerd. In zijn eerste partij wist hij een ippon te scoren met een prachtige O-uchi-gari. Zijn tweede partij had hij al snel gewonnen met een houdgreep. Bij zijn derde partij was Diemas tegelijkertijd bezig en had de coach het moeilijk om allebei de tegenstanders tegelijkertijd van de mat af te zien vliegen, want Rowen en Diemas scoorde allebei met een mooie worp. Tja, coachen is ook niet altijd nodig. Ook bij Rowen zijn laatste partij liet hij zich niet kennen. Met een tani-o-toshi wist Rowen ook zijn laatste partij onverslaanbaar te winnen. Supergoed judo van Rowen, waar zelfs de coach nog wat van kan leren. En dat terwijl hij geen wedstrijd meer heeft gedraaid vanaf september. Een dik verdiende eerste plaats.
Ook van de partij in Houten was Justin van Veen. Zijn eerste partij wist hij met een houdgreep te winnen. Helaas verloor hij in zijn tweede partij zelf met een houdgreep. In zijn derde en laatste partij heeft hij erg goed staan judo laten zien. Hij stond zelfs voor, helaas wist zijn tegenstander een waza-ari te scoren waarmee die de partij naar zich toe trok. Justin heeft een mooie 3e plak gekregen.
Yentel Rison wint in Wouw haar eerste partij door 2 keer met een sterke worp waza-ari te scoren. In haar 2e partij stond Yentel voor met opnieuw een waza-ari. Ze kreeg echter onterecht een shido en haar tegenstander een ippon terwijl de worp buiten de mat wordt ingezet. Heel jammer en dus verder in de herkansing. In haar derde partij opnieuw een mooie waza-ari score waarna ze het afrond met ippon door haar tegenstandster uit te tillen. Om de 3e plaats wint Yentel met een ijzersterke houdgreep. Een mooi resultaat in een zwaardere gewichtsklasse.