Judo Ryu Rijkse

Toernooi in Geldrop 31 maart 2019

 

Voor 4 judoka’s van Judo Ryu Rijkse was het een flinke rit naar Geldrop om vervolgens in een groot deelnemersveld te strijden om de medailles.

De 16-jarige Robbe Stout gaat aan de slag in de klasse tot 73kg en maakt goede partijen. De eerste is tegen een zwarte bander, waar hij bijna scoort met een snelle verwurging. Met 2 heupworpen van de tegenstander, belandt hij echter in de herkansingsronde. Hier maakt Robbe een sterke en gedreven indruk. Bij een aanval van de tegenstander volgt een supersnelle draai en scoort Robbe met tani-otoshi, waarna nog een schitterende ko-uchi-barai volgt. In de volgende partij een score met maki-komi score en een sterke heup/armworp. Ook in de 4e ronde lijken de kansen voor Robbe, maar komt hij helaas in een sankaku waarna het spel over is.

In het volgende tijdsblok weten de 11-jarige Jayden Hoogeveen (tot 12 jaar) en 12-jarige Thomas Boskeljon (tot 15 jaar) heel knap vijf ronden door te komen.

Jayden begint met twee sterke winstpartijen. De eerste met tani-otoshi scores en in de 2e met een heupworp. Daarna volgt een verwoede strijd, waarbij Jayden helaas in een houdgreep terecht komt. In de herkansing heeft Jayden zijn pakking en balansverstoring goed op orde. Er volgt geen score uit, maar de overwinning haalt hij binnen. In de volgende ronde staat de Judoka van het Jaar opnieuw de sterkste partij te spelen. Zijn tegenstander komt niet aan bod en loopt twee straffen op. Met een verdiende winst in het vizier, beland Jayden echter bij een aanval op zijn zij en gaat de winst naar de tegenstander. Heel jammer, maar ook dat is sport.

Thomas start met een verlies door twee schouderworpen op 2 knieën van zijn tegenstander. Maar in de herkansingsronde weet hij goed rechtop te judoën en pareert een aanval van zijn tegenstander heel goed, waarna hij een ippon scoort met tani-otoshi. Twee mooie heupworpen brengen Thomas weer een ronde verder, waarna de focus van Thomas ook in de 4e partij tot een overwinning leidt, dit keer weer met een tani-otoshi-overname. In de partij daarna is zijn oudere tegenstander nog een maatje te groot, waarna het spel over is.

De 11-jarige Christian Shalkovskyi start in dezelfde klasse als Thomas met een paar mooie scores. Hij sluit de partij winnend af met een spetterende tai-otoshi. In de ronde daarna rolt de gele bander tegen een routinier helaas in een schouderworp. In de herkansing ontstaat een mooie partij met goed judowerk. Uiteindelijk moet onze clubgenoot het onderspit delven, maar heeft hij ook weer veel geleerd.