Judo Ryu Rijkse

Utrecht Judotoernooi zondag 9 maart 2014

In de vroege ochtend op een zonovergoten zondag stonden Jeffrey Moers, Mathis Lafourcade en Nine Klazema  in het eerste tijdsblok.
Jeffrey won een van zijn partijen met een mooie worp en houdgreep. De overige partijen waren zijn tegenstanders echter te sterk. Voor Mathis was het zijn eerste toernooi. Vier partijen kunnen judoën en geleerd dat je niet moet springen. Nine moest vol aan de bak dit toernooi maar wist alle vier haar wedstrijden te winnen door middel van een worp gevolgd met een houdgreep. Ze eindigde hiermee op een verdiende eerste plaats.
 
In de volgende groep bleek Bram van Vliet de smaak van het judo echt te pakken. Met geduldig judo wacht hij de juiste momenten af en benut deze vervolgens door ippon te scoren. Met slechts een keer verlies pakte hij de tweede plaats. Arthur Schoenmakers had een zware poule maar wist 2 van de 4 wedstrijden in winst om te zetten.  De derde plaats.
Ruben de Vries moet nog een beetje wennen op de toernooien. Dat komt vanzelf.  Hij is weer een ervaring rijker. Femke Hooijsma wist met hard werken goed in de partijen te komen. Op de cruciale momenten wist ze dat nog niet in winst om te zetten. Luc Nederpel staat steeds beter te judoën. Nu wist hij twee partijen te winnen met een verdiende derde plaats als resultaat. Een prachtige prestatie.
Hidde Tuinman stond als altijd sterk te judoën. Met enkel prachtige ippons, waaronder een zeer mooie uchi-mata trok hij de eerste plaats naar zich toe. Esmee Scherrenberg beslechtte al haar partijen met ippon.  Slechts een tegenstander bleek te sterk.  Tweede plaats. Rowen Soetowidjojo kwam niet echt lekker in zijn ritme,  maar wist toch 3 van zijn 4 partijen te winnen. Een mooie tweede plaats.
Iets later dan gepland begon de volgende groep met geboortejaar 2002. Gido Steemers mocht direct op de mat en had een goede focus. Met keihard werken sloot hij twee partijen af met ippon-winst. Het leverde hem een verdiende derde plaats. Jayden de Bruyn had niet zijn middag. Ingedeeld in een zware poule kon hij niet tot winst komen. Al had hij zijn laatste tegenstander die een fikse voorsprong had, nog bijna verslagen door hem in een houdgreep te krijgen. Helaas kon deze zich net op tijd hieruit ontworstelen. Max van Burgel had een prima toernooi. Vier keer winst betekende een welverdiende eerste plaats. Tot Max’ grote plezier lukte zelfs een sankaku verwurging waarna zijn tegenstander noodgedwongen moest aftikken. Robbe Stout was ingedeeld bij tegenstanders die qua gewicht wat zwaarder waren. Twee tegenstanders waren een maatje te groot, maar twee knappe overwinningen brachten hem een welverdiende derde plaats.
Claudia van den Berg had zelfvertrouwen opgedaan op het NK een dag eerder en liet er in haar poule geen twijfel over bestaan. Onder ander met een verwurging pakte ze de eerste plaats. Karlijn van der Poel zat in dezelfde poule en heeft nog weinig wedstrijd ervaring. Dit was te zien in haar eerste twee wedstrijden waarin ze geen voordeel kon halen uit haar lengte. Maar ze hield de moed erin en tot haar enorme vreugde leverde de laatste twee wedstrijden winst op en een derde plaats.
Diemas van der Horst was erop gebrand om weer wat te laten zien. Zijn eerste wedstrijd verloor hij nog wat ongelukkig maar twee mooie overwinningen door fel judo en een verliespartij leverde ook een derde plek op. Josefien Poos startte goed, maar kwam in de tweede partij in een verwurging. Met goede moed ging ze daarna echter verder en dit werd beloond met twee ippons en de tweede plaats. Matthijs van der Poel heeft wel veel wedstrijd ervaring en dat was te zien ook. Geen moment kwam hij echt in de problemen. 4 keer winst waaronder een prachtige tani otoshi betekende de eerste plaats. Tessa Steemers maakte haar eerste 2 partijen een sterke indruk en kwam voor met een goede score. Helaas liet ze beide keren de winst in de allerlaatste fase van de partij uit haar handen glippen. Na nog een verlies geïncasseerd te hebben pakte ze zich bij elkaar en maakte niet weer deze fout. Met een prachtige worp en winst sloot ze haar toernooi af. Jaimy Stevens was liet mooie dingen zien tegen bekende tegenstanders. Twee keer winst en twee keer verlies betekende een derde plaats, maar omdat hij won van een tegenstander die hij nog niet eerder had verslagen was hij dik tevreden.
Een speciale vermelding voor Thanon van Gelderen die zijn debuut maakte op een judotoernooi.  In een kleine poule waaronder clubgenoot Thimon van Gestel, liet hij zien over een behoorlijke dosis vechtlust te beschikken. Hoewel hij geen wedstrijd kon winnen scoorde hij wel een yuko in zijn tweede wedstrijd. Thimon van Gestel moest tegen de twee tegenstanders elk twee keer een wedstrijd afwerken. Een was de onervaren Thanon en de ander een zeer ervaren bruine bander. Zeer hard werken leverde hem zweetdruppels op en een tweede plaats. Joep van Klaveren begint weer in zijn felle wedstrijdmodus te komen. Mooie verdiende houdgrepen leverde hem in zijn eerste twee wedstrijden ippon op.  in zijn laatste twee wedstrijden lukte dit niet meer, maar het was voldoende voor een derde plaats.
Bonno Verschuure liet een indrukwekkende indruk achter. Slechts tegen de regerend districtskampioen kwam hij er niet aan te pas, maar in zijn overige partijen was hij met mooi judo heer en meester. Arne Steemers kwam in zijn eerste partij op de punt van zijn schouder terecht en moest het toernooi uiteindelijk staken. Adyen de Souza begon mooi, maar kwam met een knieblessure terug van de tweede partij. Het leek even over en uit voor hem, maar Adyen ging door en maakte daarna weer twee prachtige ippons. Uiteindelijk wist hij hiermee zelfs de eerste plaats te pakken.
Jammer dat de zonnige dag (deels) binnen doorgebracht moest worden, maar het toernooi was zeker ook de moeite waard.