Judo Ryu Rijkse

Verslag judo toernooien Lommel & Sint-Michielsgestel

Soeverein Cup, Lommel:
Jaimy stevens: 3e
Judo Berlicum, Sint-Michielsgestel:
Arne Steemers 2e
Adyen de Souza: 3e
In het weekend van 13 en 14 april werd via Top Judo Utrecht gestreden in Lommel (Belgie) door Jaimy Stevens en Yentel Rison. Voor Yentel was het toernooi vooral een lange reis, lang wachten en de frustratie van een slechte scheidrechter die haar onterecht 2 straffen toewees. Met 1 verliespartij was het toernooi over voor haar.  Jaimy Stevens had in Lommel een poule met slechts 4 deelnemers, maar wel pittige tegenstanders. Hij bracht het tot een mooie derde plaats.
Op zondag 14 april 2013 organiseerde Judoclub Berlicum haar jaarlijkse internationale judotoernooi judoka’s tot 21 jaar in St Michielsgestel. Het maximum aantal deelnemers was vastgesteld op 600 judoka’s en ondanks concurrentie van bijvoorbeeld het IS judotoernooi in Lommel België was het toernooi volgeboekt. Een sterk deelnemersveld was het gevolg. Judo Ryu Rijkse werd dit keer vertegenwoordigd door een wat kleinere groep van 10 wedstrijdjudoka’s.
In het eerste blok jongens en meisjes -10 jaar hadden we geen judoka’s maar in het tweede blok, de jongens en meisjes -12, kwamen Max van Burgel en Josefien Poos de mat op.
Max van Burgel had het zwaar in zijn klasse-42 kg. Max probeerde in zijn eerste partij met heupworpen scores te maken, maar zijn tegenstander was te sterk en te geroutineerd en scoorde een waza-ari na een niet gelukte tani otoshi van Max waarna Max in een houdgreep terecht kwam. In zijn tweede partij ging hij weer goed het pakkingsgevecht aan en had een licht overwicht maar een goed uitgevoerde koshi guruma heupworp betekende een voortijdig einde aan de wedstrijd en het toernooi.
Josefien Poos begon de dag met wat traantjes omdat ze dacht dat ze verkeerd was ingedeeld, maar dit bleek een misverstand. In de klasse-44 kg begon ze haar eerste partij tegen de uiteindelijke winnares en belande in een houdgreep waar ze niet meer uitkwam. Ze kon de knop snel omzetten en haar tweede tegenstandster had het zwaar en kreeg 3 maal een yuko om de oren na Josefiens favoriete worp: de koshi guruma. Hierdoor stroomde ze door naar de volgende ronde. Hier trof ze een tegenstandster die ze eigenlijk volledig domineerde. Wederom leverde een koshi guruma een yuko op en belande de tegenstandster in een houdgreep. Doordat Josefien een hand losliet kon deze op haar buik draaien en riep de scheidsrechter “toketa” oftewel houdgreep verbroken. Josefiens Japans is nog niet zo vloeiend en haar tegenstandster maakte van de verwarring gebruik door Josefien te verrassen met een snelle worp waarvoor waza-ari gegeven had kunnen worden maar het werd ippon. Spijtig verlies en einde toernooi, maar goed en dapper judo laten zien
In het derde blok waren er 4 judoka’s aan de beurt.
Diemas van der Horst moest in de sterk bezette klasse -38kg tegen een ijzersterke tegenstander van Topjudo Nijmegen. Hij kon deze zich lang van het lijf houden maar 2 keer waza-ari betekende uiteindelijk toch ippon. Door een vrijloting moest hij erg lang wachten op zijn tweede partij maar hierin liet hij een mooi heupworp zien die ippon betekende. In zijn derde partij leek hij de partij te domineren. Een bijna score leverde in het grondgevecht bijna een sankaku klem op. Na hervatting van het gevecht verraste zijn tegenstander hem volledig door een vliegensvlug uitgevoerde worp op twee knieën. Einde toernooi, maar zeker niet ontevreden.
Matthijs van der Poel laat dit jaar uitstekend judo zien. Dat was op deze dag niet anders, maar het deelnemersveld was ijzersterk. In zijn eerste partij trof hij een tegenstander die net iets te geroutineerd was. Matthijs kwam daardoor niet echt toe aan zijn favoriete judo namelijk de overnames waaronder de tani otoshi. Na een waza-ari tegen belande hij in een ijzeren houdgreep. In zijn tweede partij waren hij en zijn opponent aan elkaar gewaagd, maar beiden toonden niet de echte aanvalslust. Helaas werd Matthijs als enige bestraft met een shido straf waardoor deze partij wat zuur werd verloren. Wel weer een nuttige ervaring rijker.
Jaimy Stevens had het zeer zwaar in de klasse-38 kg. In zijn eerste partij tegen een tegenstander die ook op het NK uitkwam, kwam hij in het grondgevecht in een houdgreep terecht. In der verliezersronde kwam hij meer aan het judo toe en een knap uitgevoerde tai otoshi betekende vol ippon. In zijn derde partij tegen een tegenstander van Topjudo Nijmegen was er wederom sprake van een houdgreep. Jaimy dacht dat er sprake moest zijn van toketa omdat hij het been had ingesloten maar slechts het volledig inscharen van het been verbreekt een houdgreep. De teleurstelling maakte snel plaats voor tevredenheid over het goede judo.
Adyen de Souza kwam in dezelfde poule uit als Matthijs, de klasse -46kg tot 15 jaar.  Na een mooie openingspartij, verloor Adyen in de tweede ronde tegen de latere nummer 1. Onterecht. De scheidsrechter strooide met straffen, waardoor een forse voorsprong van Adyen volledig verloren ging. Hij moest hierdoor verder in de herkansing en hier wist hij zijn goede zin te behouden en vier partijen op rij met prachtige scores te winnen. Zijn sterke offerworp tomoe-nage, een prachtige heupworp en combinatie met 0-soto-gari waren goed voor een directe ippon. Na zes mooie partijen ging de strijd om de tweede en derde plaats tegen een judoka van Top Judo Nijmegen. Adyen was sterk aan het werk, maar verloor zijn concentratie even bij zijn eigen aanval en ging hierdoor op zijn rug. Een derde plaats in de klasse tot 46kg was, op dit pittige toernooi, een resultaat om trots op te zijn.
In volgende tijdsblok van het uitstekend lopende toernooi waren Demi van Dam en Tessa Steemers aan de beurt. Met hun nog lichte gewicht hadden Tessa en Demi het zwaar in de klasse tot 36kg. Na een eerste verlies voor beide judoka’s in een overigens prima partij kwamen ze helaas tegen elkaar te staan in de verliezersronde. Demi ging er na een mooie worp en houdgreep vandoor met de winst. Voor Tessa was het toernooi hiermee voorbij. Demi pakte haar volgende partij verassend met opnieuw een heupworp en houdgreep. Na deze ippon weer een ronde verder, maar deze partij was toch te sterk. Ook voor Demi stopte het hiermee.
De jonge mannen Thimon van Gestel en Arne Steemers gingen vlot daarna van start in de klasse tot 18 jaar. Ieder aan een andere kant van de zaal konden ze elkaar niet tot steun zijn. Voor beiden gold dat de zenuwen flink parten speelden.
Thimon begon in de klasse tot 60kg, echter zeer sterk zijn eerste partij tegen een geroutineerde judoka. Met prima reacties in het staande werk kon hij nog niet tot een score doorzetten, maar een armklem en sankaku waren bijna gelukt. Uiteindelijk wist de ervaring toch te zegevieren en werd Thimon verwezen naar de herkansing. Hier had Thimon dusdanig last van de zenuwen dat hij zich duidelijk niet goed voelde. Hij maakte nog een paar mooie bewegingen maar moest uiteindelijk na een ippon van de tegenstander heel snel van de mat om zijn zenuwen in het toilet eruit te gooien. Met veel trainen en wedstrijdervaring zal hij dit overwinnen en zijn mooie judo ter gelde gaan maken.
In de klasse tot 46 kg startte Arne met een sterke partij en mooie scores. Ook de tweede ronde begon goed tegen een judoka van sportschool van de Kolk uit Alkmaar. De spanning werd hem echter duidelijk te veel en een moment van twijfel bracht hem op zijn rug. Verder dus in de herkansing.  Hier scoorde hij direct een ippon met een mooie schouderworp. De spanning werd almaar groter en een steeds grotere worsteling. Toch bleef Arne vrij goed judoën en domineerde hij in de volgende ronde tegen een judoka van Top Judo Nijmegen. Uiteindelijk kwam hij weer tegen de judoka uit Alkmaar om de tweede/derde plaats, die nu geen enkele kans bij Arne kreeg. Met mooie aanvallen wist Arne hem in het nauw te drijven en uiteindelijk ippon te scoren door een houdgreep te maken. Een mooie tweede plaats was het verdiende resultaat. Het judo zit wel goed, nu nog de mentale strijd overwinnen.
Harvey Hiralal
Irma Rijkse
[nggallery id=81]