Judo Ryu Rijkse

Verslag Judotoernooi Groot-Houten

Op zondag 2 maart stonden 26 judoka’s van Judo Ryu Rijkse op de mat op het Groot Houten toernooi. Stuk voor stuk hebben ze hun uiterste best gedaan, uiteindelijk gingen 18 van hen met een prijs naar huis.
1e plaats:
Bram van Vliet, Hidde Tuinman, Claudia van den Berg, Stijn Smits en Tessa Steemers
2e plaats:
Femke Hooijsma, Esmé Scherrenberg, Rowen Soetowidjojo, Adyen de Souza, Jayden de Bruyn, Matthijs van der Poel, Josefien Poos en Jaimy Stevens
3e plaats:
Lucas de Boer, Arthur Schoenmakers, Joep van Klaveren, Bonno Verschuure en Ruben de Boer
 
Lucas had het in de lichtste gewichtsklasse moeilijk tegen zijn ervaren tegenstanders. Ondanks dat ging hij elke wedstrijd weer met goede moed te mat op en mocht hij een derde prijs in ontvangst nemen. Op dezelfde mat liet Femke met veerkracht en vooral goed judo zien dat ze zich niet makkelijk van de wijs laat brengen en dat ze de tweede plaats meer dan verdiend heeft. Luc Nederpel zat in een grote poule en mocht vijf partijen judoën. Met goede worpen en sterke houdgrepen wist hij drie partijen te winnen. Helaas viel hij door een lager puntenaantal net buiten de prijzen. Ook Arthur ging in drie van zijn partijen als winnaar van de mat af. Hiermee verdiende hij een mooie derde plaats. Bram wist een grote poule vier van zijn vijf partijen te winnen met sterk judo en vooral hele sterke houdgrepen. Omdat zijn tegenstander van wie hij verloor minder punten had, ging hij uiteindelijk toch met een terechte eerste prijs naar huis.
In de tweede groep was het de beurt aan onder anderen Vincent de Bruin, die moest uitkomen in een heel sterke poule. Hoewel hij steeds beter in de wedstrijden kwam, lukte het helaas niet om zijn partijen te winnen. Joep is bezig met een uitstekende comeback: met  doorzetten en hard vechten wist hij twee van de vier partijen met ippon te winnen.  Een zeer verdiende derde plaats voor hem. In een poule van drie liet Esmé zich in de eerste partij nog van de winst afhouden. Daarna hield ze echter de controle en wist ze drie partijen te winnen, waardoor ze tweede werd. Rowen stond erg stabiel en sterk op de judomat. In een sterke poule veroverde ook hij verdiend de tweede plaats.  Hoewel Adyen wat moeite had om er lekker in te komen, wist hij met sterk judo en een goede mentaliteit beslag te leggen op de tweede plaats. Hidde kwam voor de eerste keer uit in – 42kg. Met 4 ippons en 1 winst op beslissing maakte dat weinig indruk.  Een mooie eerste plaats in deze zwaardere klasse. Bonno Verschuren had een kleine maar sterke poule. Met een prachtige uchimata verzekerde hij zich van de derde plaats.
In de laatste groep was Ryu Rijkse met 14 judoka’s sterk vertegenwoordigd. Claudia van den Berg, Josefien Poos en Karlijn van der Poel zaten met één ander meisje in de poule en mochten dus vooral onderling beslissen wie er met de prijzen naar huis gingen. Alle dames lieten volle inzet zien, uiteindelijk bleek de ervaring het meest te tellen. Een eerste en tweede plaats voor Claudia en Josefien.
Ruben de Boer begon de middag met een traantje. De spanning werd hem wat teveel. Eenmaal op de judomat waren de ergste zenuwen alweer verdwenen want twee mooie winstpartijen en twee keer verlies betekende een mooie derde plek. Jayden de Bruin doet niet aan alle toernooien mee, maar waar hij verschijnt stelt hij zelden teleur. Een judoka van Topjudo Utrecht was duidelijk een maatje te groot, maar in de overige 3 wedstrijden was Jayden heer en meester. Een tweede plaats voor hem.
Voor Max van Burgel zat het vandaag niet echt mee. Hij had sterke tegenstanders en het lukte hem niet om de partijen in zijn voordeel te beslissen. Diemas van der Horst deed mee onder de vlag van Topjudo Utrecht. De eerste partij moest hij direct aantreden tegen clubgenoot Jaimy Stevens. Na een felle strijd ging deze verloren. Van de overige wedstrijden wist hij er nog mooi een te winnen maar dit was helaas niet genoeg voor een prijs.
Voor Mathis Lafourcade was dit toernooi vooral één grote belevenis. Hij stond met enorm veel enthousiasme op de mat en wist ondanks dat hij nog maar weinig ervaring heeft toch een partij te winnen. Met de ervaring van Matthijs van der Poel  zit het wel goed. Hij wist in zijn partijen het hoofd koel te houden en veroverde zo een goede tweede plek.
Stijn Smits keek met verbazing naar de grote jongens op zijn mat. Er waren zoveel poules ingedeeld per mat dat niet direct duidelijk was wie tegen wie moest. Eenmaal geconfronteerd met zijn eigen poule liet hij er geen misverstand over bestaan wie er vandaag met de eerste prijs naar huis ging, drie maal ippon betekende een eerste plaats en een vreugdedansje.
Gido Steemers zat in een poule van vijf, maar het lukte hem niet om zijn eerste drie partijen naar zich toe te trekken. Aangemoedigd door de mede-judoka’s die inmiddels klaar waren, wist hij zijn laatste partij wel te winnen, wat voor hem een mooie afsluiter was. Jaimy Stevens wist zich in een zware poule, waaronder clubgenoot Diemas prima te handhaven. Slechts de partij tegen de latere winnaar ging verloren na een fel gevecht. Jaimy’s prima conditie en -doorzettingsvermogen leverde hem een tweede plaats op.
Ook Robbe Stout zat in een zware poule, met zwaardere en ervaren tegenstanders. Door sterk te judoën en veel tegenaanvallen te blokkeren, wist hij het zijn tegenstanders aardig moeilijk te maken. Tessa Steemers zat vanwege haar lage gewicht in een lagere leeftijdscategorie. Hoewel ze er flink haar best voor moest doen, lukte het haar toch om een mooie eerste plaats in de wacht te slepen.
Al met al een geslaagde dag met mooi judo en vooral veel enthousiasme van onze judoka’s!