Judo Ryu Rijkse

Almere judotoernooi 24 november 2013

In een prachtige zaal met een goede organisatie werd door 22 judoka’s van onze club gestreden om de eremedailles. Er werd uitsluitend in poules gestreden, maar helaas bestonden deze vaak uit slechts 3 of 4 deelnemers. Ook de indeling was af en toe vreemd want er werd gewerkt in 3 klassen: Onervaren judoka’s, ervaren en zeer ervaren.
Ruben de Boer begon de dag met wat traantjes, De immense hal had wat indruk op hem gemaakt en hij liep wat verloren rond. In zijn eerste wedstrijd ijlde dat nog wat na, maar zijn laatste wedstrijd wist hij soeverein op ippon te winnen wat hem een mooie derde plek en een terugkeer van de glimlach opleverde.
Esther Kempees werd door een misverstand bijna overgezet naar een hogere gewichtsklasse maar uiteindelijk kwam alles goed. Met louter ippons wist ze alle jongens en meisjes in haar poule achter zich te laten wat niks anders kon opleveren dan een prachtige eerste plaats.
Jaimy Stevens bleek bij de weging 3 ons te zwaar voor zijn gewichtsklasse en werd overgepouled naar de -42. kg. Hierin kwam hij niet echt toe aan dominant judo. Slechts de partij tegen clubgenoot Diemas werd na shido in zijn voordeel beslist.
Diemas van der Horst beleefde ook pas zijn tweede toernooi in de -42kg klasse. Net als Jaimy had hij het zwaar en kon helaas geen partij winnen. Als Diemas aan de nieuwe klasse gewend is komt dat zeker weer terug.
Michelle Pfeiffer moest het als gele bander opnemen tegen twee dames met de blauwe band. Hoewel ze duidelijk ervaring tekort kwam liet ze zich niet kisten en ging elke partij met frisse moed in. Dat leverde de nodige ervaring en leermomentjes op die ze kan meenemen in toekomstige toernooien want daar gaan we haar zeker terugzien.
Claudia van den Berg was ingedeeld in een ijzersterke poule van 6 taaie meiden waaronder twee hele bekenden van Topjudo Utrecht. Claudia liet zoals bijna altijd een prima mentaliteit zien en een geweldige vechtlust. Helaas laat ze zich soms ook wat meevoeren door haar emoties waardoor ze soms onnodig in de problemen komt. Dit leverde dit keer geen verlies op. Sterker nog, 3 mooie winstpartijen betekende een goede derde plek op in dit sterke veld met echte concurrenten.
Matthijs van der Poel was ingedeeld in een kleine poule maar met zeer ervaren deelnemers. In de poule bleek geen van deze twee zo ervaren en geslepen als Matthijs. Matthijs kreeg het niet cadeau, maar 4 overtuigende ippons betekende een goede eerste plaats.
Rowen Soetwidjojo was ingedeeld in een grote poule van 6 judoka’s. Hij liet mooi judo zien waaronder een prachtige tani otoshi ippon in de laatste seconde van een wedstrijd. In zijn laatste wedstrijd was het een soort finale, na een yuko voorsprong belande Rowen tot zijn verdriet in een houdgreep waar hij niet meer uitkwam binnen de tijd. Gelukkig bleek hij na dit kort te hebben verwerkt uitermate content met de tweede plaats.
Adyen de Souza moest serieus aan de bak en had een lange marathonpartij waarin hij vechtlust liet zien en hij toonde aan over een lange adem te beschikken. Wederom liet hij zijn specialiteit zien, de vliegensvlugge sutemi offerworp. Een keer wist een tegenstander deze door een handstand te verijdelen. Maar vervolgens werd hij toch nog verrast door deze spectaculaire worp die bij toeschouwers de handen op elkaar brengt. 4 keer overtuigend winnen waarvan 2 keer ippon en 2 keer waza-ari betekende een verdiende eerste plaats.
Lucas de Boer mocht aantreden in een sterke poule met 6 tegenstanders. Hij vocht als een leeuw, maar kwam net te kort. De eerste partij wist hij helemaal uit te spelen , maar verloor op yugo. In zijn overige partijen verloor hij met ippon.
Sophie Kempees had het zwaar. Haar tegenstanders waren net iets meer geroutineerd waardoor zij het onderspit moest delven. Hard geknokt, maar zonder podiumresultaat.
Melle Tuinman stond sterk te judoën. Zijn eerste potje won hij keurig op ippon vanuit een sterke houdgreep. In zijn tweede partij kwam hij net te kort en belandde zelf in de houdgreep. In zijn laatste partij nam hij snel revanche met een snelle worp. Hij werd tweede.
Thimon van Gestel stond ijzersterk te strijden. Hij maakt een zichtbare groei door in zowel zijn techniek als stijl. In zijn eerste twee partijen domineerde hij met sterke worpen, gevolgd door krachtig grondwerk, waarbij de sankaku regelmatig te voorschijn kwam. Beide partijen op ippon gewonnen. In de laatste partij ging het gelijk op, waarbij Thimon aanvallend domineerde, maar helaas in een mooie overname terecht kwam en op zijn rug belandde. Een zeer verdiende tweede plaats.
Luc Nederpel betrad bescheiden de eerste mat in de zeer grote zaal. In zijn eerste partij verloor hij doordat hij niet uit de houdgreep wist te ontsnappen. Vastbesloten dit niet nogmaals te laten gebeuren besloot Luc dat de tweede partij voor hem zou worden. En dat gebeurde dan ook. Na een wazari gescoord te hebben, rondde hij de wedstrijd keurig af. Hij won de partij overtuigend. De overige tegenstanders bleken te sterk, maar een goed toernooi voor Luc.
Hidde Tuinman besloot vandaag vol in de aanval te gaan en gaf erg veel druk waar zijn tegenstanders niet op berekend bleken. Met mooie worpen en een snelle houdgreep eindigde alle wedstrijden in een vroege ippon. Eerste plaats..
Josefien Poos verloor haar eerste wedstrijd van een zeer ervaren Groningse met ippon. Nog dik in tranen verloor ze de volgende wedstrijd op straf wegens passiviteit. Maar in haar derde partij ging ze er weer voor; een verdiende winst met yugho. Toch kom Josefien niet meer in haar ritme en verliest de vierde en vijfde partij opnieuw met ippon.
Robbe Stout begint een beetje raar aan zijn toernooi want zijn tegenstander is in twee poules ingedeeld. Deze wedstrijd wordt gestaakt. Maar in zijn eerste echte partij wordt een worp vervolgt met houdgreep en dus ippon. In de volgende partij start Robbe met een yugho voorsprong, maar wordt helaas ingehaald door een waza-ari van zijn tegenstander. In de laatste partij scoort de tegenstander een wazari en komt Robbe in een houdgreep terecht. Einde toernooi, met een mooie 3e plaats.
Gido Steemers kreeg wat vertrouwen in zijn toernooi toen hij op de lijst zag dat hij in een poule zat met onervaren wedstrijdjudoka’s. Voor één judoka ging dat duidelijk niet op. Hij knalde iedereen van de mat, maar Gido gaf goed verzet. De vier andere partijen waren leuk en spannend. Hiervan wist Gido er twee te winnen, net niet genoeg voor een prijs.
Yentel Rison zit in een poule van 6 deelnemers en start goed tegen een ervaren judoka. Ze scoort deze dag met een paar mooie uchi-mata’s en probeert haar favoriete schouderworp uit. Ook op de grond begint Yentel sterk te worden met een ijzersterke houdgreep trekt ze haar laatste partij naar binnen, maar vooral een mooie verwurging is een goed aanvulling in haar wapenarsenaal. Een tweede plaats is het eindresultaat.
Arne Steemers zat helaas in een poule van 3. Hij gebruikt het toernooi echter prima om in de 4 partijen die hij krijgt, o.a. zijn voorkeursworp uit te testen. Na een aantal staande scores was het ook zijn ijzersterke sankaku waar de punten mee werden binnengehaald. Het werd een verdiende eerste plaats.
Bonno Verschuure had er na het goed verlopen IJsselstein toernooi zin in. Ver van te voren stond hij al wat nerveus te drentelen langs de mat, met de intentie er flink tegenaan te gaan. En dat deed hij; Met 2 mooie ippons en winst met een kleine score wist Bonno overtuigd alle partijen op zijn naam te zetten. Een eerste plaats is een knappe prestatie na een tijd weg te zijn geweest uit het wedstrijdjudo.
Jayden de Bruyn had er ook zin in. Na zijn mooie groene band examen liet hij ook in Almere zien verstand te hebben van judo. Met twee mooie overwinningen en een nipt verlies pakte Jayden de tweede plaats.
Een gezellige toernooidag. Met dank aan de vele coaches van die dag en de verslaggevers Harvey Hiralal en Remco Tuinman.