Judo Ryu Rijkse

Vijf nieuwe dangraad-houders bij Judo Ryu Rijkse!

Zaterdag 23 juni werden in Wijk bij Duurstede judoexamens afgenomen voor de 1e t/m 3e dan. Eendangraad in het judo betekent het verkrijgen van de meestergraad ten aanzien van het technische niveau, waarbij in het geval van de 1e dan een bruine band wordt omgeruild voor een zwarte. Een mijlpaal voor een judoka. En dus was het een spannende dag waarin onze kandidaten Remco Tuinman, Koen Kanters, Tycho Meijer, Thomas bakker en Kirsten Maijenburg zich moeten presenteren voor een onafhankelijke commissie bestaande uit 3 danexaminatoren van de Judo Bond Nederland. Maar allemaal slaagden in één keer voor het examen!
Het eerste onderdeel voor deze examens bestaat uit voorgeschreven oefeningen met werptechnieken; Het nage-no-kata. Voor 1e dan zijn dit 3 series van 3 werptechnieken, die allen rechts en links uitgevoerd dienen te worden. Voor de 2e dangraad moeten 5 series getoond worden. In het volgende onderdeel mag je je technische vaardigheden tonen d.m.v. een specialisatie. Zowel Kirsten, Tycho, Remco als Koen hadden gekozen voor een mooie heupworp. Thomas had gekozen voor zijn favoriete schouderworp. Vervolgens verbindingen naar de grond en controletechnieken vanuit verschillende posities. Tenslotte zijn er soms nog juryleden die aanvullende vragen stellen.
De 42-jarige Remco Tuinman heeft na een lange stop in zijn judo carrière, sinds een aantal jaren in IJsselstein de boel weer opgepakt. Samen met zijn maatje Brian Klazema had hij er hard aan gewerkt. Met een mooi programma kwam hij dan ook glansrijk door zijn examen en is nu dus de trotse bezitter van de 1e dan. Remco’s oude judoleraar uit Ede was op de tribune aanwezig en aangenaam verrast dat een oudleerling van hem dit resultaat bereikte.
Tycho Meijer komt uit een echte judofamilie, waarin al twee 1e dangraad houders zijn. Al sinds de oprichting verbonden aan Judo Ryu Rijkse, was het voor de 20-jarige Tycho dan ook geen twijfel om hier ooit aan te gaan werken. Met een prima examen sluit hij zich als dangraadhouder aan bij zijn twee oudere broers.
Ook de 19-jarige Koen Kanters is vanaf het begin van zijn judoloopbaan verbonden aan onze vereniging. Met een gestage groei in zijn technische vaardigheden kwam Koen dit jaar op het punt om zijn meestergraad te gaan halen. Met een mooie uitvoering van zijn specialisatie harai-goshi, zag Koen zijn inzet beloond met een 1e dangraad.
De 17-jarige Thomas Bakker was nog zeer jong om deel te nemen aan het danexamen. Als partner van Kirsten bleek Thomas zich echter tijdens de trainingen sterk te ontwikkelen. Zijn niveau was zo sterk gestegen dat ook Thomas over voldoende vaardigheden beschikte om zich goed te kunnen presenteren als danexamen kandidaat. Dat dit in een relatief laat stadium besloten is, was niet zichtbaar in zijn examen. Met een prima vaardigheidsniveau slaagde Thomas voor het examen 1 e dan.
Na een hele lange dag wachten als partner van Thomas was rond 7 uur in de avond eindelijk de 24- jarige Kirsten aan de beurt. Kirsten deed mee aan het examen voor 2e dan en moest hiervoor 5 series van het nage-no-kata laten zien. Na een kleine vergissing in de 4e serie, pakte ze de flow weer snel op en liet zien dat ze over een grote variatie aan technieken beschikt. Dit werd beloond met de 2e dan.
Judo Ryu Rijkse feliciteert haar nieuwe dangraadhouders!
[nggallery id=54]