Judo Ryu Rijkse

Vrijstad toernooi 22 maart in Culemborg

De ochtend begon met drie judoka’s van Judo Ryu Rijkse.
Ruben de Boer stond sterk te judoën. Na drie ronden stonden drie judoka’s gelijk en werd een finale ingelast. Met zijn tweede ippon binnen 2 seconden en één op houdgreep liet hij geen twijfel bestaan wie ging winnen : eerste plaats.
Nine Klazema kwam overtuigend uit de startblokken met een ippon, maar wist haar – zwaardere –  tegenstanders daarna niet meer te verslaan. Makkelijk maakte ze het hen zeker niet. Ze is weer een ervaring rijker.
Roald Scheper won zijn eerste twee partijen op ippon.  De derde kostte wat meer moeite.  Maar door hard te vechten besliste de scheidsrechter uiteindelijk in zijn voordeel.  Eerste plaats.
 
In de volgende groep bleek dat Ruben de Vries nog in het wedstrijd ritme moet groeien.  Hij had ook nog pech met een pittige indeling. Maar wat staat hij er al sterk! Gewoon doorzetten en ervaring opdoen, dan komt de winst vanzelf.
Rowen Soetowidjojo begon het toernooi direct met een prachtige O-uchi-gari.  De tweede partij was lastig en werd verloren. Uiteindelijk kwam Rowen met op gelijke stand met twee andere judoka’s en moesten de partijen opnieuw gedaan worden. Rowen werkte goed en maakte mooie technieken, maar kon de winst niet naar zich toe trekken. Wel een verdiende derde plaats.
Femke Hooijsma had het erg zwaar, met alleen maar ervaren jongens. Ze wist zich kranig te weren en ging ook door toen ze een vervelende landing had gemaakt.  Tot ieder verassing toch nog en 3e prijs, klasse gedaan.
De volgende groep was druk bevolkt met IJsselsteiners. Vincent de Bruijn kwam na vier partijen op gelijke stand met een blauwe bander. Inmiddels had Vincent door dat als hij er echt voor gaat, er prachtige judotechnieken uit hem kunnen komen. In de finale toonde hij een superinzet en pakte zijn tegenstander helemaal in;  eerste prijs en een goede les voor hoe je in een toernooi moet staan.
Jayden de Bruyn maakte sterke partijen. Vooral zijn combinatie bracht de tegenstander iedere keer in gevaar. Na een mooie strijd eindigde Jayden als tweede. In dezelfde categorie was ook Misha Ruijgrok goed aan het werk. Hij kon niet tegen alle tegenstanders op, maar wist een mooie derde plaats te pakken.
De 13-jarige Joep van Klaveren stond in een grote, sterke poule te werken. Zijn eerste partij liet hij na een voorsprong letterlijk zijn hoofd te veel hangen, maar hij herstelde goed na instructies van de kant. Daarna was Joep niet meer te stuiten. Met een prima instelling liet hij het ‘gevecht’ achter zich en bleef mooi judoën. Het resulteerde in prachtige technieken en een verdiende eerste plaats.
Gido Steemers stond ook met een goede instelling op de mat. In het eerste gevecht liet hij zich niet afleiden door een achterstand. Hij ging nog harder in de aanval en trok de winst volledig naar zich toe. In de volgende partijen lukte het wat minder, maar zij inzet werd beloond met een derde prijs.
Matthijs van der Poel had een duidelijke opdracht: in de aanval. Dit deed hij uitstekend en zo wist hij bijna al zijn partijen om te zetten in winst. Aan het einde bleek hij het beste resultaat te hebben en zo stond hij bij de prijsuitreiking tussen blauwe banders op de eerste plaats.
In de laatste groep was Claudia van den Berg oppermachtig. Met mooie technieken pakte ze de eerste plaats. In dezelfde poule was ook Josefien Poos goed aan het werk. Zij wist goed te scoren en pakte een mooie derde plaats. Ook Karlijn van der Poel zat in deze poule. Nog onervaren ging ze af en toe te gemakkelijk in een worp, maar soms wist ze ook zelf prachtige worpen te maken. Net buiten de prijzen, maar goed gewerkt.
Anouska Ruijgrok had ervaren, sterke tegenstanders, maar ging iedere keer goed het gevecht aan. Ze liet zich niet inpakken en bleef zelf goed aan het werk. Op haar derde plaats mag ze trots zijn.
De 6-jarige Marysol de Bruyn wist al heel goed waar ze voor kwam: een worp en houdgreep maken en dan met een prijs naar huis. In de eerste twee partijen deed ze het prima, maar waren de tegenstanders wel erg groot. In de derde en vierde ronde lukte het beter en wist ze te winnen. Trots nam ze haar derde prijs in ontvangst.