Judo Ryu Rijkse

wedstrijden St Michielsgestel op 15 april en Lommel (B) op 8 april

Prijzen:

1e plaats Femke Hooijsma (St Michielsgestel)

2e plaats Josefien Poos, Rowen Soetowidjojo (St Michielsgestel)

3e plaats Esmé Scherrenberg (Lommel)

 

Josefien weet op het Berlicum Open toernooi in Sint Michielsgestel op 15 april een knappe 2e plaats te behalen. In haar eerste partij doet ze dit met een sterke verwurging. In de volgende ronde maakt ze eerste een waza-ari met een goede worp om vervolgens de partij af te ronden met ippon door een houdgreep. Na verlies tegen een zeer ervaren tegenstandster pakt Josefien de draad weer goed op door na een waza-ari score wederom ippon binnen te hengelen met een verwurging.

Femke Hooijsma komt begin van de middag uit in de -15/-52kg. In haar poule van 6 judoka’s treft ze o.a. drie meiden die vorige week ook op het NK in Leek present waren. Femke staat solide te judoën en gebruikt haar sterke pakking en een scala effectieve worpen en overnames. Al vroeg in de eerste wedstrijd ontstaat er een ne-waza situatie waarin Femke haar tegenstandster in een houdgreep weet te manoeuvreren. In de tweede wedstrijd scoort ze na 20 seconden een ippon met een heupworp. In haar derde partij, de finlae gaat de tegenstandster vol gas van start. Femke pareert enkele aanvallen en blijft de controle behouden. Dan zet de tegenstandster een heupworp in maar deze wordt flitsend overgenomen in een achterwaartse offerworp. Met deze mooie winst een verdiende 1e plaats.

Met Rowen Soetowidjojo ging het erg goed in St. Michielsgestel. Zijn eerte partij wint hij met een mooie tai-otoshi (armworp). De tweede wint hij met een houdgreep, om in de derde partij opnieuw een ippon-score te maken met tai-otoshi. De finale verliest hij tegen een sterke tegenstander maar met mooie scores en een 2e plaats was het een mooie judodag voor Rowen.

Arthur Schoenmakers, Ruben de Boer en Thomas Boskeljon waren al vroeg in de ochtend aan de beurt in de klasse tot 15 jaar. De zware RTC-trainingsdag in Leusden een dag eerder in combinatie met opnieuw vroeg opstaan, bleek een forse wissel te hebben getrokken op hun fitheid. Alledrie konden ze niet tot scoren komen en waren na twee verliespartijen klaar met het toernooi. Een goede impuls om te werken aan de conditie en gericht op verdere groei.

 

Op het als gebruikelijk in België chaotische toernooi van Lommel weet Esmé op 8 april met een sankaku de 3e plaats te bemachtigen. Esmé had nog last van een gekneusde neus veroorzaakt op de internationale trainingsstage in Erfuhrt 2 weken eerder en na een stootje tegen haar neus, moest ze in de andere partij aftikken voor een armklem. Voor slechts 2 partijen was Esmé van half 10 tot ca. 4 uur in de sporthal; een lange, vermoeiende dag in een klein deelnemersveld..

Josefien streed in Lommel tegen veel zwaardere judoka’s in de plus-categorie, maar liet met de juiste inzet en houding, goed judo zien. Helaas waren haar tegenstandsters te zwaar om de winst naar zich toe te trekken. Jammer was dat Josefien in haar laatste partij heel knap ippon scoorde tegen een judoka die meer dan 10kg zwaarder was. Helaas werd de techniek met waza-ari te laag gewaardeerd en werd Josefien niet veel later overgenomen en verliest ze alsnog de partij.