Op zaterdag 17 april hebben ruim 25 deelnemers van Judo Ryu Rijkse meegedaan met het instaptoernooi. Voor een aantal ouders was het de allereerste keer dat zij hun zoon dochter in een officiële wedstrijd aan het werk zagen.

Doordat Judo Ryu Rijkse zo goed vertegenwoordigd was kwam het geregeld voor dat clubgenoten tegen elkaar op de mat stonden. Er waren daarvan zelfs enkele partijen waarbij onze eigen Kirsten Maijenburg de scheidsrechter was. Met twee IJsselsteinse coaches werd het dan wel een heel erg onderonsje.

Afgelopen zaterdag werden maar liefst 8 oorkondes en 6 eretrofeeën uitgereikt.


De instaptoernooien zijn kleine judotoernooitjes die door de Judo Bond Midden-Nederland worden georganiseerd. De toernooitjes zijn bedoeld om beginnende judoka’s die nog geen oranje band hebben gehaald, op speelse wijze kennis te laten maken met de wedstrijdsport.

Elk jaar worden er door de Judo Bond Midden-Nederland 4 instaptoernooien georganiseerd.
Bij instaptoernooien kunnen punten verdiend worden. De verdiende instappunten worden steeds bij elkaar opgeteld en worden bijgehouden door de bond.
Bij het behalen van 50, 100, 150, 200 en 250 instappunten ontvangt de judoka een oorkonde.

Wanneer 250 punten behaald zijn, ontvangt de judoka een eretrofee en mag niet meer aan instaptoernooien meedoen. Ook als de judoka een oranje band heeft behaald, mag hij/zij niet meer aan het instaptoernooi deelnemen.

Timo Annyas maakte zijn debuut in op een echt toernooi,. Timo moest in zijn eerste wedstrijd nog in zijn tegenstander zijn meerdere erkennen, maar kwam daarna goed op gang.

Ook voor Rowen Soetowidjojo waren dit zijn eerste wedstrijden. Rowen laat op de training al goede dingen zien en deze kwamen er tijdens de wedstrijden bijna allemaal uit.

Milan Spallink heeft al wat meer ervaring en dat was te merken. Overtuigend won hij al zijn wedstrijden en mocht een 150-punten oorkonde meenemen.

Bryant Spronk maakte ook zijn eerste wedstrijdmeters en toonde een prima inzet. Bryant begon sterk maar had toch nog wat te weinig ervaring om van zijn laatste twee tegenstanders te winnen.

Hidde Tuinman liet ook zien dat hij wat ervaring meenam de mat op. Gecoacht door zijn vader, liet hij zien over flink wat kracht te beschikken. Veel tegenstanders wisten niet wat ze overkwam zo snel was het soms voorbij. Na afloop haalde hij breed lachend 100-punten oorkonde op.

Jayden de Bruyn heeft al wat ervaring in de reguliere toernooien had een prettige middag, na 3 winstpartijen mocht hij een 150-punten oorkonde ophalen

Max van Burgel liet goede dingen zien en had het slechts een keer moeilijk tegen een wat ervarener judoka. Een 50-punten oorkonde was het resultaat.

Tieme Hieminga straalt veel enthousiasme en plezier uit, en liet bij winst en verlies veel inzet zien. Een onderling duel met Melissa mocht hij op zijn naam schrijven

Voor Melissa Meinster was het een geheel nieuwe ervaring. Toch ging zij elk duel gedurfd aan. Zoals wij wel vaker zien bij beginnende judoka’s is het erg grappig om te zien hoe zij afgeleid worden na elke aanwijzing van de coach, in plaats van zich op de tegenstander te concentreren.

Anouska Ruijgrok
moest net als Melissa en Tieme tegen een clubgenoot: Gido. Deze heeft al wat meer ervaring en daardoor vergat Anouska aan te vallen. Haar verdediging is prima, maar daarmee is het moeilijk punten te scoren. Nu nog aanvallen, en het komt dik in orde.
Victor Schoenmakers kon zich op zijn eerst toernooi aanvankelijk maar moeilijk losmaken van zijn moeder. Eenmaal op de mat had hij er echter veel plezier in en scoorde direct in zijn 1e partij. Daarna wist hij er zelfs nog een te winnen.

Gido Steemers heeft al wat meer ervaring, en fanatiek aangemoedigd door broer en zus liet hij heel aardige dingen zien.

Robbe Stout stond meteen met bravoure op de mat. Hij won heel overtuigend een paar partijen en haalde met een score van 41 punten zijn 50 punten oorkonde.

Ook bij Jonas Woldendorp was de spanning van zijn gezicht af te lezen. Toch ging hij bij iedere partij er tegenaan en wist ook nog heel mooi een partij met ippon te winnen.

Demi van Dam liet er geen misverstand over bestaan wie de sterkste was en besliste elke partij voortijdig op ippon. Een 50-punten oorkonde kon niet uitblijven.

Claudia van den Berg heeft met veel overmacht haar eretrofee behaald. Van te voren stond ze voor een zware missie: alle partijen winnen waarvan zeker 3 op ippon, Door alle 4 haar partijen met ippon te beslissen was er geen twijfel dat ze aan haar eretrofee toe was.

Levi Colenbrander heeft op dit instaptoernooi een goede ervaring opgedaan en mocht in een partij aantreden tegen Damiën. Deze was wat te sterk, maar in een volgende wedstrijd scoorde Levi een mooie ippon.

Damiën Hutjens heeft al wat meer ervaring en stond voor dezelfde zware opdracht als Claudia. In het zicht van de haven strandde zijn ambitie, tot lichte teleurstelling van met name hemzelf. Maar Damiën scoorde in alle andere partijen louter ippons zodat hij de volgende keer zeker is van een eretrofee.

Matthijs van der Poel deed wat hij de laatste toernooien doet. Ippons scoren met gevarieerd en goed judo. Een 150-punten toernooi past daar wel bij.

Julian Scheper heeft een wat afwachtende stijl. Maar in de ne-waza (grondtechnieken) was hij ijzersterk. Alle wedstrijden won hij op keza-gatame houdgreep en dus ippon. Ook voor hem een 150-punten trofee.

Jaimy Stevens had slechts 3 punten nodig voor zijn eretrofee, Door 4 ippons te scoren en 40 punten bij te schrijven lukte dit ruimschoots.

Valentijn As heeft nog niet veel ervaring maar presteerde prima. 1 partij tegen Cynthia ging op scheidsrechterbeslissing verloren, maar toch behaalde hij voldoende punten om een 50-punten oorkonde mee te nemen.

Cynthia de Keijzer had slechts 16 punten nodig om haar eretrofee te verkrijgen. Met 17 punten wist ze dit ternauwernood te halen hoewel ze al haar partijen knap winnend afsloot.

Björn Petersen is inmiddels gepokt en gemazeld in het wedstrijdjudo. Een partij ging met yuko zijn kant op, maar de andere partijen besliste hij op ippon met als beloning een mooie eretrofee.

Misha Ruijgrok heeft ook reeds wat ervaring opgebouwd. Hij had dan ook geen zware middag. Tijdens een partij sloeg hij zelfs de beentjes over elkaar tijdens een houdgreep. Dit tot hilariteit van de toeschouwers langs de mat. Navraag leerde dat hij dit uiteraard niet deed om zijn overmacht te etaleren, maar om te voorkomen dat deze zijn been zou klemmen en daarmee de houdgreep op te heffen.

Melvin Spallink mocht in 1 partij uitkomen tegen Misha. Dit leverde op de bank wat gezonde rivaliteit op, maar op de mat was het een al sportiviteit. Helaas was Misha nog een tandje te sterk, maar in zijn andere partijen leverde Melvin een goede prestatie door een ippon en een waza-ari te scoren.

*Met dank aan Harvey Hiralal voor het verslag en de foto’s

 

Naam Ptn Oud Ptn Nieuw Oorkonde
Timo Annyas 0 31
Rowen Soetowidjojo 0 70
Milan Spallink 137 187 150 ptn
Bryant Spronk 0 30
Hidde Tuinman 80 130 100 ptn
Jayden de Bruyn 133 183 150 ptn
Max van Burgel 24 64 50 ptn
Tieme Hieminga 0 34
Melissa Meinster 0 15
Anouska Ruijgrok 0 17
Victor Schoenmakers 0 20
Gido Steemers 159 190
Robbe Stout 31 72 50 ptn
Jonas Woldendorp 0 20
Damien Hutjens 205 245
Matthijs van der Poel 132 172 50 ptn
Julian Scheper 88 128 100 ptn
Jaimy Stevens 247 287 250 ptn!
Valentijn As 30 60 50 ptn
Cynthia de Keijzer 234 251 250 ptn!
Bjorn Petersen 236 271 250 ptn!
Mischa Ruijgrok 227 267 250 ptn!
Melvin Spallink 104 131

[nggallery id=22]